Φιλίες μέσω Διαδικτύου: Πόσο… επικίνδυνες μπορεί να είναι για τα παιδιά μας;

Είμαι μαμά μιας 13χρονης, η οποία είναι πολύ κοινωνική, αυθόρμητη και γενικά χαρούμενη. Μένουμε σε χωριό κι έχει τις φίλες της. Επειδή βγαίνει και στην πόλη, έχει κι εκεί κάποιες φίλες. Τη μια φίλη της τη γνώρισε μέσω διαδικτύου: αρχίσανε να μιλάνε, να γνωρίζονται καλύτερα και κάποια στιγμή γνωρίστηκαν από κοντά. Η κόρη μου της γνώρισε κι άλλες δυο φίλες της.

Διαφορετική συμπεριφορά στο τσατ – Διαφορετική συμπεριφορά από κ0ντά

Αυτή που γνώρισε από το διαδίκτυο της έδειχνε υπερβολική αγάπη από το τσατ αλλά από κοντά σχεδόν ούτε μιλούσαν. Της έλεγε από τσατ ότι τη λατρεύει απίστευτα πολύ, ότι την αγαπάει πάρα πολύ, ότι της λείπει καθημερινά. όταν η δικιά μου της έκανε ένα δωράκι μικρό, εκείνη της είπε ότι το λάτρεψε αλλά θα προτιμούσε την ίδια για δώρο.
όταν πήγε στο σπίτι της μια μέρα, καθίσανε τρεις ώρες και την άλλη μέρα της έγραψε ότι 3… ώρες δεν της αρκούν, ότι της λείπει αφάνταστα κι ότι θέλει να ακούει τη φωνή της κόρης μου για να νιώθει λίγο γ… καλύτερα. Κι όλα αυτά κι άλλα πολλά τέτοιου είδους μού τα έδειξε η κόρη μου κι εγώ της είπα ότι της έχει μια αδυναμία.
 Κι αφού συνέχισαν να μιλάνε, τώρα τελευταία δεν της μιλάει με αυτόν τον τρόπο κι η δικιά μου της είπε “δεν με αγαπάς όπως με αγαπούσες” κι αυτή της λέει “σε αγαπώ απλά δεν μου βγαίνει να στο λεω σε άκυρες στιγμές ενώ όλες οι άλλες ήταν άκυρες κι η δικιά μου στεναχωρέθηκε.
social media

Έδειξε προτίμηση σε μια φίλη της κόρης μου – Έδωσε τέλος στη φιλία τους

 Μετά από λίγο έμαθε η κόρη μου ότι αυτό το κορίτσι ήθελε να κάνει σχέση με τη φίλη της κόρης μου που της είχε γνωρίσει εκείνη. Τότε η δικιά μου σκέφτηκε ότι μπορεί να ήθελε και την κόρη μου και της μιλούσε έτσι. έμαθε αυτό το κορίτσι ότι η κόρη μου έμαθε το μυστικό της κι ότι η δικιά μου εξέφρασε σε μια φίλη της ότι “εμένα θα με ήθελε πιο μπροστά απλά δεν το καταλάβαινα εγώ,  γι ‘αυτό μου μιλούσε έτσι”. Κι από τότε αυτό το κορίτσι, (να σημειωθεί ότι είναι 15 χρόνων) είπε τέλος η φιλία τους, δεν μπορεί να συνεχίσει κι όλα αυτά τα είπε μια φίλη της γι’ αυτήν. Η κόρη μου την αγαπάει και θέλει την παρέα της και της ζήτησε να συναντηθούν για να μιλήσουν, αλλά αυτή επιμένει στο “όχι”, ότι δεν μπορεί να τη συναντήσει και την έκανε μπλοκ παντού.  Γιατί η κόρη μου της έστελνε μηνύματα για να συναντηθούν. Κλαίει κάθε μέρα η κόρη μου και πιστεύει πως η άλλη η κοπέλα την επηρεάζει αρνητικά, δηλαδή αυτή που θέλει, γιατί μια τρίτη φίλη τους της είπε πως αυτή της λέει να μην της μιλάει, να τη σνομπάρει στα μηνύματα, και γενικώς να εχει αρνητική στάση. Η κόρη μου πιστεύει πως αν βρεθούν να μιλήσουν οι θα τα βρουν.
mystika koutsompolio
Να μην ξεχάσω να πω πως η κόρη μου της έκανε παράπονο κατά καιρούς ότι από τσατ είναι όλο αγάπη κι από κοντά ούτε της μιλά και μια μέρα της είπε αυτό το κορίτσι: “ξέρεις πόσες φορές έκλαψα εγώ για σένα?” Κι η κόρη μου της είπε “όχι δεν ξέρω”, γιατί δεν της είπε ποτέ τίποτα, τη ρωτούσε η κόρη μου αν έχει κάποιο παράπονο κι αυτή της έλεγε “όχι”. Σας παρακαλώ μπορείτε να βοηθήσετε γιατί η κόρη μου κλαίει κ επιμένει να τη δει από κοντά, κι εγώ δεν ξέρω τι να κάνω. Ευχαριστώ εκ των προτέρων.

Στο ερώτημά σας απάντησε ο ψυχολόγος Μάριος Παππάς

Αυτό που θα ήθελα να επισημάνω στην αρχή είναι το πόσο διαφορετικές μπορεί να είναι οι γνωριμίες μέσω διαδικτύου. Πριν από καιρό είχα γράψει κι ένα σχετικό άρθρο στο σάιτ. Οι άνθρωποι πίσω από έναν υπολογιστή μπορεί να έχουν μια τελείως διαφορετική περσόνα. Έτσι όπως για παράδειγμα η κοπέλα που λέτε μπορεί να είναι πιο εκφραστική στον γραπτό της λόγο μέσω ενός απρόσωπου τσατ στο να εκδηλώνει τα συναισθήματα της, ενώ από κοντά να δυσκολεύεται να εκφράζει όσα νιώθει και αισθάνεται.

social media1

Αυτό που διακρίνω και στην κόρη σας και στην άλλη κοπέλα είναι μια τάση προσκόλλησης και εξάρτησης που σίγουρα είναι κάτι που θα πρέπει να σας απασχολήσει τουλάχιστον για την δική σας κόρη που σας αφορά πρωτίστως. Συνήθως τα άτομα που εκδηλώνουν εξαρτητικά στοιχεία έχουν πολύ χαμηλή αυτοεκτίμηση ή δυσλειτουργικές σχέσεις στην οικογένεια ή βιώνουν “επικριτικότητα” και επιδιώκουν την αποδοχή.

Από εκεί και πέρα, χωρίς να είμαστε σίγουροι βεβαίως, τα αισθήματα της άλλης κοπέλας πιθανόν να είναι ερωτικά για την κόρη σας ή να ήταν και όταν η κόρη σας έδειξε να μην ανταποκρίνεται, τότε στράφηκε σε άλλο πρόσωπο.

files kavgas thymos

Το ενδιαφέρον της κόρη σας γι’ αυτήν την κοπέλα είναι καθαρά φιλικό ή υπάρχει και ερωτική έλξη προς εκείνη; Θα πρέπει να κάνετε μια ανοιχτή συζήτηση με την κόρη σας για όλα αυτά τα θέματα αλλά και αν χρειαστεί να την προστατέψετε από την κοπέλα εκείνη της οποίας η ύπαρξη στη ζωή της φαίνεται να είναι τοξική.

Μέσω της συζήτησης θα πρέπει να προσπαθήσετε να δείτε τι κρύβεται πίσω από την λύπη και το κλάμα της κόρη σας. Πιθανώς αυτή η συμπτωματολογία να απορρέει από την ανασφάλεια της, από το ότι θέλει να είναι αρεστή στους άλλους και αποδεκτή κάτι που ταιριάζει με τα στοιχεία χαρακτήρα της που αναφέρατε στην αρχή. Αν δυσκολεύεστε στον να δείτε τι πραγματικά συμβαίνει και τι είναι αυτό που τελικά βρίσκεται πίσω από τη συμπεριφορά της κόρη σας καλό θα ήταν να ζητήσετε τη βοήθεια ενός ειδικού που θα μπορέσει να μπει περισσότερο στον τρόπο σκέψης της και να την κατευθύνει αναλόγως…

Μάριος Παππάς

Ψυχολόγος

[email protected]

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Πώς θα αναγνωρίσετε μια τοξική σχέση – Τα 7 σημάδια που προειδοποιούν

Φιλία στα χρόνια των Social Media: Τελικά το ίντερνετ ενισχύει ή διαλύει τις σχέσεις;

Τοξική φιλική σχέση: πότε να τη διακόψεις;

Σχέσεις στα χρόνια των social media: Ο Έρωτας είναι εκεί έξω

 

 

 

Σχετικά άρθρα