Μετά την πρώτη ερωτική επαφή, για πόσες μέρες θα έχω αίμα;

Εδώ και τρεις μέρες έχω αιμορραγία μετά τη πρώτη μου σεξουαλικη επαφή. Υπάρχει κίνδυνος ή είναι φυσιολογικό να έχω 3 μέρες αιμορραγία;

Στο ερώτημά σας απαντά ο δρ. Παναγιώτης Χριστόπουλος, Μαιευτήρας – Χειρουργός – Γυναικολόγος

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Κατά τη διάρκεια της πρώτης ή ακόμα και των πρώτων σεξουαλικών επαφών, γίνεται η ρήξη του παρθενικού υμένα.

Ο υμένας «σπάει» σε κάποια σημεία που μπορεί να υπάρχει και κάποιο αιμοφόρο αγγείο. Αυτό προκαλεί και την αιμορραγία του υμένα, που είναι χαρακτηριστική για την πρώτη επαφή.

Κάποιες φόρες, η ρήξη γίνεται σε σημεία που δεν υπάρχει κάποιο αγγείο και αυτό δικαιολογεί το γεγονός ότι σε κάποιες κοπέλες η πρώτη επαφή δεν συνοδεύεται από αίμα.

Σε κάποιες άλλες, η ρήξη μπορεί να γίνει σε σημείο που υπάρχει κάποιο μεγαλύτερο αγγείο και αυτό οδηγεί σε μεγαλύτερη απώλεια αίματος.

Επειδή, όμως, δεν γνωρίζω την ποσότητα που έχετε, αν κάτι σας ανησυχεί, καλό είναι να σας δει κάποιος γυναικολόγος από κοντά. Με αυτή την ευκαιρία θα διαπιστώσουμε και αν υπάρχει κάποια ρήξη («σκίσιμο»), σε κάποιο άλλο σημείο του κόλπου, που μπορεί να προκαλεί την αυξημένη ποσότητα αίματος.

Ο γυναικολόγος σας είναι και ο πλέον αρμόδιος από τον οποίον πρέπει να ενημερωθείτε για τις μεθόδους αντισύλληψης, την προστασία από τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα και την υγιεινή της «ευαίσθητης περιοχής», την οποία πρέπει να ακολουθείτε.

Παναγιώτης Χριστόπουλος MD, MSc, PhD, IFEPAG

Μαιευτήρας Χειρουργός Γυναικολόγος

Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών

Συντονιστής Παιδογυναικολόγων Ευρώπης

Ειδικός Γυναικολόγος Παίδων Εφήβων

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Κάποιες φορές στο σεξ βλέπω αίμα στον κόλπο μου. Γιατί;

Ρήξη παρθενικού υμένα: «Έχω κάνει σεξ πάνω από μια φορά, αλλά δεν έχω δει αίμα…»

Πρώτη φορά σεξ: Νομίζω πως είμαι έτοιμη αλλά έχω κάποιους φόβους και αναστολές…

 

Σχετικά άρθρα