Ηπατίτιδα: Πόσοι τύποι υπάρχουν και ποιος είναι ο πιο επικίνδυνος

Η ηπατίτιδα είναι φλεγμονή του ήπατος και μπορεί να οφείλεται σε ιούς που προκαλούν ιογενή ηπατίτιδα.

Γράφει η Φωτεινή Ντζιώρα, Παθολόγος-Λοιμωξιολόγος 

Μορφές ηπατίτιδας

Η ηπατίτιδα μπορεί να είναι είτε οξεία, να εμφανιστεί δηλαδή ξαφνικά λίγες εβδομάδες μετά τη μετάδοση του ιού και να αυτοϊαθεί σε λίγους μήνες, (χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η ηπατίτιδα Α, που δε γίνεται ποτέ χρόνια) είτε χρόνια, η οποία μπορεί να προκληθεί από τους ιούς της ηπατίτιδας Β, D και κυρίως της ηπατίτιδας C.

Πώς μεταδίδεται η ηπατίτιδα Α;

Ο ιός της ηπατίτιδας Α μεταδίδεται με την κοπρανοστοματική οδό ή με την κατανάλωση μολυσμένου νερού και τροφής. Ο ιός της ηπατίτιδας Β και C μεταδίδεται μετά από από σεξουαλική επαφή με μολυσμένο άτομο χωρίς προφύλαξη, από μολυσμένα με αίμα αντικείμενα (π.χ. σύριγγες, ξυραφάκια, οδοντόβουρτσες), από επαφή με αίμα μολυσμένου ατόμου μέσα στην οικογένεια, κάθετη μετάδοση από μολυσμένη μητέρα (νεογνά, κατά τον τοκετό), από μολυσμένο αίμα ή παράγωγα αίματος που δεν έχουν ελεγχθεί.

Υπάρχει εμβόλιο;

Εμβόλιο για την πρόληψη υπάρχει μόνο για τον ιό της ηπατίτιδας Α και Β. Η ηπατίτιδα Α είναι μια συνήθως αυτοϊώμενη πάθηση που δεν χρειάζεται ειδική θεραπεία και δεν μεταπίπτει σε χρονιότητα.

Ορισμένες φορές όμως ειδικά σε ασθενείς με προϋπάρχουσες παθήσεις του ήπατος μπορεί να οδηγήσει σε κεραυνοβόλο ηπατίτιδα και θάνατο και απαιτεί υποστηρικτική αντιμετώπιση σε υγειονομική δομή.

Ποια τα συμπτώματα της ηπατίτιδας Α;

Οι περισσότεροι ασθενείς με ηπατίτιδα Α έχουν συμπτώματα όπως:

  • εύκολη κόπωση
  • ανορεξία
  • επιγαστραλγία
  • ναυτία
  • ίκτερο

Τα συμπτώματα συνήθως αποδράμουν πλήρως εντός 2 μηνών. Ο καλύτερος τρόπος πρόληψης είναι ο εμβολιασμός με δύο δόσεις του εμβολίου με μεσοδιάστημα 6 μηνών.

Μέτρα πρόληψης

Η αυστηρή τήρηση των κανόνων υγιεινής με τακτικό πλύσιμο των χεριών μετά από κάθε επαφή με βιολογικά υλικά του ασθενούς προλαμβάνουν τη μετάδοση από άτομο σε άτομο.

Ο ιός της ηπατίτιδας Α μπορεί να επιβιώσει στο περιβάλλον για αρκετό καιρό. Καλό βράσιμο του φαγητού ή του νερού για πάνω από ένα λεπτό στους 85οC καταστρέφει τον ιό.

Πολλοί άνθρωποι και κυρίως τα παιδιά μπορεί να έχουν τον ιό της ηπατίτιδας Α και να μην έχουν κλινικά συμπτώματα.

Επιπλέον, ο ασθενής μπορεί να μεταδίδει τον ιό της ηπατίτιδας Α έως και δύο εβδομάδες προ της εμφάνισης των συμπτωμάτων του.

Φωτεινή Ντζιώρα

Παθολόγος-Λοιμωξιολόγος

Επιμελήτρια ΕΣΥ-Α’ Προπαιδευτική Παθολογική Κλινική

Γενικό Νοσοκομείο Αθηνών «Λαϊκό»

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Η σύντροφός μου έχει ηπατίτιδα Α. Κινδυνεύω να κολλήσω κι εγώ;

Ηπατίτιδα Α: Τι να προσέχεις για να μην κολλήσεις

Σχετικά άρθρα