Τι παγωτό μπορώ να τρώω αν έχω δυσανεξία στη λακτόζη;

Όταν τρώω παγωτό, έχω στομαχικές διαταραχές. Είναι δυσανεξία στο παγωτό; Εάν ναι, με τι μπορώ να το αντικαταστήσω;

Στο ερώτημά σας απαντά η Κυριακή Απέργη, Διαιτολόγος-Διατροφολόγος 

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Το ερώτημα σου είναι πολύ γενικό και για να το απαντήσουμε σωστά θα χρειαζόμασταν περισσότερες πληροφορίες για το ιατρικό και διατροφικό σου ιστορικό.

Παράγοντες και αιτίες

Το γεγονός ότι εμφανίζεις στομαχικές διαταραχές μετά την κατανάλωση παγωτού, μπορεί να οφείλεται σε πολλούς παράγοντες, όπως αν πρόκειται για παγωτό τύπου 0% με γλυκαντικά, αν σε ενοχλεί κάποιο συντηρητικό ή συστατικό, πχ. φιστίκια, αν καταναλώνεις μεγάλη ποσότητα κλπ.

Επίσης, αν έχεις παρατηρήσει να σε ενοχλούν τα γαλακτοκομικά μπορεί να έχεις δυσανεξία στο γάλα ή αν σε ενοχλούν γλυκά ή το μέλι να έχεις κάποια δυσαπορρόφηση σακχάρων, πχ. φρουκτόζης.

Πότε τα συμπτώματα είναι πιο έντονα

Τέλος, πολλούς για πολλούς ασθενείς με σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου τα παγωμένα τρόφιμα και ποτά εντείνουν τα συμπτώματα από το γαστρεντερικό σύστημα.

Σε κάθε περίπτωση, το παγωτό δεν αποτελεί ένα τρόφιμο πηγή θρεπτικών συστατικών το οποίο «πρέπει» να αντικαταστήσεις, ώστε να ικανοποιείς τις θρεπτικές σου ανάγκες.

Στο πλαίσιο της «απόλαυσης», όταν βγαίνεις με φίλους για παγωτό θα μπορούσες να δοκιμάσεις σορμπέ, γρανίτα ή κάποιο παγωτό βίγκαν, αν σε ενοχλεί το γάλα, αλλά αν σε ενοχλούν άλλοι παράγοντες, πχ. η φρουκτόζη ή κάποιος ξηρός καρπός, τότε πιθανόν και αυτά να σε ενοχλήσουν.

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Δυσανεξία στη λακτόζη: Μήπως την έχεις και δεν το ξέρεις;

Δυσανεξία στη λακτόζη: Μία πολύπλοκη διάγνωση

Σχετικά άρθρα