Δολοφονίες παιδιών: Οι τύποι του πατέρα που σκοτώνει

Όλο και πιο συχνή είναι η ενημέρωση για οικογενειακές τραγωδίες όπου ο ένας γονιός, είτε η μητέρα είτε ο πατέρας σκοτώνουν το παιδί τους.

Μια υπόθεση που είχε συγκλονίσει τους πάντες- πριν από ένα χρόνο περίπου- είναι η δολοφονία ενός 8χρονου και της 2χρονης αδερφής του από τον ίδιο τους τον πατέρα. Ενώ αίσθηση έχει προκαλέσει και η δολοφονία του 4χρονου, στο Χαλάνδρι από τον πατέρα του.

Όπως είχε υποστηρίξει ο πατέρας των ανήλικων θυμάτων στο μακρινό Τέξας, οι τελευταίες λέξεις των παιδιών ήταν: «Μπαμπά, λυπάμαι». Στο εν λόγω έγκλημα, δεν υπήρξε όπλο αλλά χρησιμοποίησε μαχαίρι και τους έκοψε τον λαιμό. Η Δικαιοσύνη σε αυτές τις περιπτώσεις φαίνεται πως είναι η μοίρα που περιμένει τους παιδικούς δολοφόνους στα χέρια άλλων κρατουμένων.

«Όταν ένα άτομο είναι ήδη ψυχολογικά διαταραγμένο, πρέπει να ζητήσετε βοήθεια και να μην αφήσετε το θέμα. Η εμμονή μπορεί να φτάσει σε μια κατάσταση οργισμένης γνωστικής δυσαρέσκειας τόσο βαθιά ώστε το άτομο να βιώνει μια διαλυτική ή ψυχωτική κατάσταση», έχει γράψει σε άρθρο του ο Dale Hartley Ph.D., MBA.

Στη δολοφονία στο Τέξας, ο δράστης είχε πλήρη επίγνωση της κατάστασης. Μάλιστα, κατά τη διάρκεια της πράξης, τηλεφώνησε στη μητέρα λέγοντας: «Σου άφησα ένα δώρο». Αυτό μαρτυρά πως δεν ήταν μια αυθόρμητη, ανεξέλεγκτη έκρηξη που έγινε σε μια βαθιά ψυχολογική λειτουργικότητα. Ήταν μια υπολογίσιμη πράξη εκδίκησης.

Καταργώντας τη σχέση τους, η μητέρα των παιδιών τον είχε στερήσει από τον εραστή της και τον εκθρόνισε ως επικεφαλής μιας άθικτης οικογένειας. Αυτό υπονόμευσε βαθιά το εύθραυστο Εγώ του και κατέστρεψε την αίσθηση του ανδρισμού. Έτσι, δεν μπορούσε να επαναφέρει την πνευματική του ισορροπία.

Οι τύποι του πατέρα που σκοτώνει

Ο Lillian De Bortoli, ερευνητής στο Πανεπιστήμιο Swimburne της Αυστραλίας, έχει εντοπίσει τρεις τύπους πατέρων που δολοφονούν τα παιδιά τους:

  • το de facto αρσενικό: Αυτός ο τύπος δολοφόνου παιδιών είναι ένας ζωντανός φίλος ή ένας πατριός. Συνήθως σκοτώνει μόνο ένα παιδί και έχει ιστορικό κακοποίησης του ανήλικου. Οι δολοφονίες αυτού του τύπου είναι συνήθως πρακτικές και αρκετά βίαιες, με εμπλοκή, ρίψη, ξυλοδαρμό ή στραγγαλισμό.
  • ο ξεχωριστός πατέρας: Αποξενωμένος από τη μητέρα, ο άνδρας αυτής της κατηγορίας γενικά έχει ιστορία κακοποίησης εκείνης και των παιδιών. Η εκδίκηση εναντίον της μητέρας είναι το κίνητρο και η δολοφονία συχνά συμβαίνει κατά τη διάρκεια διαφορών σχετικά με την επιμέλεια.
  • ο συζευγμένος πατέρας: Ένας πατέρας που σκοτώνει τα παιδιά του, ενώ η οικογένεια παραμένει άθικτη, έχει συνήθως μια ποινική ιστορία. Αυτός ο τύπος διατρέχει υψηλό κίνδυνο να μην είναι απλώς παιδί δολοφόνος, αλλά ένας οικογενειακός εξολοθρευτής. Οι περισσότερες από αυτές τις δολοφονίες περιλαμβάνουν πολλαπλά θύματα.

Σε κάθε μία από αυτές τις κατηγορίες, ο δολοφόνος είναι πιθανό να έχει ψυχικά προβλήματα. Τον καθιστούν ευαίσθητο σε ξεσπάσματα, οργή, εμμονή και άλλες τοξικές διαθέσεις και συναισθήματα που χτίζουν σε μια κρίσιμη μάζα. Αυτό δεν αποτελεί δικαιολογία, εκτός αν ο δολοφόνος είναι πραγματικά ψυχωσικός.

Πηγή: psychologytoday

Ηλιάνα Φασόλη

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Τραγωδία στο Χαλάνδρι: Συγκλονισμένοι οι γείτονες – «Μπήκε και ούρλιαζε»

Μπορεί μια μητέρα να μην αγαπάει το παιδί της;

Σχετικά άρθρα