Αλ. Τσίπρας σε εκπροσώπους Ρομά: «Δεν υπάρχουν πολίτες κατηγοριών»

Συνάντηση με εκπροσώπους των Ρομά είχε σήμερα Δευτέρα (8/4) ο Έλληνας πρωθυπουργούς, Αλέξης Τσίπρας, στο Μέγαρο Μαξίμου, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ρομά.

Ο πρωθυπουργός εξέφρασε τη χαρά του και σημείωσε ότι δεν υπάρχουν πολίτες κατηγοριών. «Δεν υπάρχουν πολίτες, πρώτης, δεύτερης ή τρίτης κατηγορίας. Είμαστε παιδιά του ίδιου Θεού». Για αυτό τόνισε πως έχουν γίνει σημαντικά βήματα από την παρούσα κυβέρνηση, σε μία περίοδο δημοσιονομικής δυσκολίας.

Παράλληλα ο κ. Τσίπρας, ξεκαθάρισε ότι σε άλλες χώρες της Ευρώπης βιώνουμε επιθέσεις και ρατσιστικές εκφράσεις, με πρόσφατο παράδειγμα την Ιταλία, όπου ένα μέρος της κυβέρνησης κινητοποίησε και τους πολίτες ενάντια στους Ρομά.

«Η Ειδική Γραμματεία έγινε πράξη, αλλά δεν μείναμε μόνο σε αυτό. Προχωρήσαμε σε ένα σχεδιασμό ουσιαστικής κινητοποίησης των κοινοτήτων, αλλά και ένταξης στην οικονομική ζωή. Έγινε χαρτογράφηση για να δούμε πώς ζουν οι 371 κοινότητες, οι 110.000 Ρομά, Έλληνες πολίτες».

Τόνισε ότι κάποιες από αυτές τις 371 Κοινότητες «δεν τιμούν τη χώρα μας (…) που θέλει να υπερασπίζεται τα ανθρώπινα δικαιώματα. Γι’ αυτό ξεκινήσαμε στρατηγικό σχέδιο με άξονα κανένας Ρομά αβοήθητος στην κρίση». Πρόταξε, ωστόσο, ότι προϋπόθεση για την κοινωνική ένταξη των Ρομά είναι τα παιδιά να πηγαίνουν στο σχολείο. Η «εκπαίδευση ειναι βασικό δικαίωμα, αλλά και προϋπόθεση ώστε οι κοινότητες να αποκτήσουν δικαιώματα για το μέλλον».

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην στήριξη των εκπαιδευτικών μονάδων, τα σχολικά γεύματα, για να έχουμε «χορτασμένα παιδιά», στα προγράμματα επιμόρφωσης για μεγαλύτερους και στα προγράμματα για την ενίσχυση της απασχόλησης και την καταπολέμηση της ανεργίας.

Ανάμεσα στους 50 πολίτες που βρέθηκαν στο Μαξίμου ήταν μαθητές, γονείς, σπουδαστές, μέλη από τα Παραρτήματα Ρομά οκτώ Δήμων της Αττικής και ο πρόεδρος και ο νομικός σύμβουλος της Πανελλαδικής Συνομοσπονδίας Ελλήνων Ρομά – ΕΛΛΑΝ ΠΑΣΕ.

Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Αλ. Τσίπρας στα Σκόπια: Η selfie, τα τετ-α-τετ και ο διεθνής Τύπος (ΦΩΤΟ)

«Το φθινόπωρο οι εκλογές», τόνισε ο Α. Τσίπρας στην ΚΟ ΣΥΡΙΖΑ

Προοδευτική Συμμαχία: Κάλεσμα συσπείρωσης από τον πρωθυπουργό (ΒΙΝΤΕΟ)

Σχετικά άρθρα