Χαλάνδρι: Το μοιραίο τηλεφώνημα, το σημείωμα του παιδοκτόνου και η σχέση των δύο γονέων

Συγκλονίζει το πανελλήνιο η νέα δολοφονία ανήλικου από τον πατέρα του εντός της οικίας τους στο Χαλάνδρι που σημειώθηκε την Κυριακή (7/4).

Ο 27χρονος σκότωσε τον 4χρονο του γιο του, Βασίλη, με μια καραμπίνα την ώρα που ήταν στο κρεβάτι του. Στη συνέχεια, χρησιμοποιώντας το ίδιο ακριβώς όπλο, αυτοκτόνησε δίπλα του.

Πάντως, όπως αποδείχτηκε, το όπλο που επέλεξε ήταν κλεμμένο. Είχε κλαπεί το 2018 από σπίτι στην Παλλήνη και είχε δηλωθεί κλοπή από τον Ρομά ιδιοκτήτη της. Το πώς βρέθηκε στα χέρια του αποτελεί αντικείμενο έρευνας.

Τα στοιχεία που προκύπτουν διαρκώς κάνουν πιο δραματική την εξέλιξη της υπόθεσης.

Το σημείωμα του παιδοκτόνου

Ο αυτόχειρας άφησε σημείωμα όπου ξεκαθάριζε πως αιτία για την αιματηρή πράξη του, σύμφωνα με τον ίδιο, είναι ο χωρισμός του από την 21χρονο μητέρα του παιδιού. Όπως φαίνεται, έγραψε ότι δεν έπρεπε να σταματήσουν να είναι μαζί γιατί χρειάστηκε ο ίδιος να γίνει και μάνα και πατέρας.

Δίχως να μπορεί να αντέξει άλλο αυτή την κατάσταση, βρήκε τη λύτρωση στον θάνατο των δύο. Έτσι, άφησε ένα σημείωμα στο οποίο εξηγούσε τους λόγους που τον οδήγησαν στην απόφασή του.

«Από τα στοιχεία που είδαν το φως της δημοσιότητας, μπορεί να εικάσει κανείς ότι ο αυτόχειρας έκανε το διπλό έγκλημα, ίσως λόγω κατάθλιψης. Σε αυτό συνηγορεί η ώρα του εγκλήματος, δεδομένου ότι ξέρουμε ότι οι περισσότερες αυτοκτονίες πραγματοποιούνται τις πρώτες πρωινές ώρες», σχολιάζει στο boro.gr ο Παύλος Σακκάς, Ομότιμος Καθηγητής Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ.

Και συνεχίζει: «Αυτό συμβαίνει γιατί η συμπτωματολογία της κατάθλιψης παρουσιάζει ημερήσια διακύμανση. Συγκεκριμένα συνήθως το πρωί, το αίσθημα της απελπισίας είναι εντονότερο. Επιπλέον η ύπαρξη σημειώματος ενισχύει αυτή την εκδοχή. Βέβαια από το ιστορικό του αυτόχειρα φαίνεται ότι ήταν ένας άνθρωπος με παρορμητική συμπεριφορά, που δεν πολυσκέφτεται τις πράξεις του και τις συνέπειές τους».

Η σχέση των δύο γονέων

Φαίνεται πως ο 27χρονος ήταν σε διάσταση- εδώ κι ένα χρόνο- με τη μητέρα του παιδιού. Την κατηγορούσε πως διατηρούσε εξωσυζυγικές σχέσεις, με τους καυγάδες τους να είναι πολλοί.

Όπως προέκυψε από την προανάκριση των Αρχών, το ζευγάρι είχε παντρευτεί με πολιτικό γάμο. Επίσης, ο νεαρός εργαζόταν παλιά σε σούπερ μάρκετ, αλλά τελευταία δούλευε μόνο περιστασιακά.

Οι δυο τους γνωρίστηκαν όταν εκείνος ήταν 22 χρονών κι εκείνοι κάτω των 18, στον Γέρακα. Μετά από λίγο καιρό απέκτησαν το 4χρονο αγγελούδι τους. Λόγω όμως των συνθηκών μεταξύ τους, η μητέρα δεν άντεξε κι έφυγε από το σπίτι.

Το μοιραίο τηλεφώνημα

Σύμφωνα με πληροφορίες, το βράδυ του Σαββάτου οι δυο τους τσακώθηκαν τηλεφωνικά. Όπως υποστηρίζει ο ιατροδικαστής, το έγκλημα έγινε τις πρώτες πρωινές ώρες της Κυριακής.

Εξάλλου, η νεαρή προσπάθησε να επικοινωνήσει μαζί του αλλά δεν απαντούσε κανείς. Για αυτό και πήγε στο σπίτι μαζί με την αδελφή της. Άρχισε να φωνάζει με αποτέλεσμα οι γείτονες να ειδοποιήσουν την αστυνομία.

Με… ένοχο παρελθόν και ο πατέρας και η μητέρα

Ο νεαρός φέρεται να είχε ψυχολογικά προβλήματα από τα 14 του έτη, σύμφωνα με το newsbomb. Είχε χάσει από μικρός τον πατέρα του, γεγονός που τον στιγμάτισε αν και δεν είχε νοσηλευτεί ποτέ. Ο ίδιος φέρεται να ξεσπούσε συνεχώς κατά της μητέρας του και της αδερφής του, τις οποίες ξυλοκοπούσε συνεχώς, με τους καυγάδες τους να μην έχουν τελειωμό.

Μάλιστα, είχε ξυλοκοπήσει και την 21χρονη, ενώ οι πληροφορίες αναφέρουν πως έπαιρνε και φαρμακευτική αγωγή για να μπορέσει να ανταπεξέλθει στις υποχρεώσεις του. Οι συγγενείς του,ωστόσο, γνώριζαν πως τα ψυχολογικά του προβλήματα ήταν τεράστια. Δεν έκρυβαν την αγωνία τους μήπως κάνει κάποιο κακό.

Όσο για το πόσο ρόλο έπαιξε το περιβάλλον του, ο κος Σακκάς τονίζει το εξής: «Όλοι οι εγκληματίες δεν είναι άρρωστοι. Αν ήταν έτσι, δεν θα είχαμε ανάγκη φυλακών, αλλά ψυχιατρείων! Συχνά το περιβάλλον χρειάζεται να βάλει όρια στην βίαιη συμπεριφορά, καταφεύγοντας ακόμα και στο νομικό σύστημα, παρά να ψάχνει βοήθεια από την ψυχιατρική».

«Άλλωστε τις περισσότερες φορές κάποιοι εκφράζουν την επιθετικότητά τους, στα οικεία πρόσωπα, εκεί δηλαδή που τους παίρνει. Η εύκολη εξήγηση ότι ο αυτόχειρας ήταν επιθετικός επειδή είχε προβλήματα στην παιδική ηλικία, αποτελεί απλά μια δικαιολογία. Όλοι θα μπορούσαμε να επικαλεστούμε δυσκολίες και παιδικά τραύματα, αυτό όμως δεν μας απαλλάσσει. Κατά την γνώμη μου είναι λάθος να καταφεύγουμε σε παρόμοιες επιπόλαιες αναλύσεις κινήτρων», προσθέτει.

Σύμφωνα με το lamiareport, ο 27χρονος είναι από τη δυτική Φθιώτιδα. Οι κάτοικοι στη Σπερχειάδα και στο χωριό καταγωγής του τα Αργύρια, δεν μπορούν να πιστέψουν το τραγικό συμβάν. Από την άλλη πλευρά, η γυναίκα φαίνεται πως είναι Ρομά και σεσημασμένη για κλοπές. Να σημειωθεί πως η 21χρονη παρακολουθείται από ψυχολόγους.

https://www.youtube.com/watch?v=9q1__19bihk

Συγκλονισμένοι οι γείτονες

«Πέρασε το περιπολικό κάτω από το σπίτι μου πολύ γρήγορα και λέμε κάτι έχει συμβεί. Κατεβαίνουνε κάτω και μαθαίνουμε ότι ένας πατέρας σκότωσε τον 4χρονο γιο του και αυτοκτόνησε. Βλέπω τους αστυνομικούς να κατεβαίνουν από το διαμέρισμα με δάκρυα στα μάτια. Σας το λέω και ανατριχιάζω. Είμαστε όλοι συγκλονισμένοι από αυτό το γεγονός», φανέρωσε στο protothema ένας κάτοικος της περιοχής.

Γειτόνισσα του ζευγαριού συμπλήρωσε το εξής: «Δεν τους γνωρίζαμε. Τους είχαμε δει και φαινόντουσαν ήσυχοι άνθρωποι. Τον πατέρα βλέπαμε τις περισσότερες φορές να παίζει με το παιδί του. Δεν μπορώ να καταλάβω τι συνέβη και σκότωσε τον γιο του».

«Δεν ακούσαμε πυροβολισμούς ούτε είχαμε ακούσει να γίνεται φασαρία. Τι συνέβη μεταξύ του ζευγαριού δεν ξέρουμε. Η σύζυγος έλειπε αρκετές φορές. Φαινόταν λογικό παιδί, δεν μπορώ να χωνέψω αυτό που συνέβη», αναφέρουν στον ANT1.

Σχετικά με το πόσο ανησυχητικό είναι που ολοένα και πιο συχνά έχουμε οικογενειακές τραγωδίες, ο Παύλος Σακκάς υποστηρίζει πως είναι λάθος να βάζουμε όλα τα ειδεχθή εγκλήματα στο ίδιο καλάθι. «Πάντως είναι γεγονός ότι η κατάθλιψη έχει αυξηθεί τα τελευταία χρόνια. Από την άλλη, όμως έχει αυξηθεί και η ετοιμότητα των ΜΜΕ να φωτίζουν και να αναδεικνύουν πράξεις, που παλαιότερα προσπαθούσαμε να κρύψουμε».

Ηλιάνα Φασόλη

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Μπορεί μια μητέρα να μην αγαπάει το παιδί της;

Νέος Κόσμος: Ποια θα είναι η «επόμενη μέρα» για τον τραγικό πατέρα;

Ν. Κόσμος: Τι μπορεί να οδήγησε μια μητέρα σε μια τέτοια σοκαριστική πράξη;

Τραγωδία στο Χαλάνδρι: Συγκλονισμένοι οι γείτονες – «Μπήκε και ούρλιαζε»

Σχετικά άρθρα