Κτηματολόγιο: Πόσο κοστίζει η δήλωση ακινήτου – Σε εξέλιξη η διαδικασία

Σε πλήρη εξέλιξη είναι η διαδικασία της κτηματογράφησης. Μείζον ζήτημα για τη δήλωση ακινήτου στο Κτηματολόγιο είναι το κόστος.

Σύμφωνα με τον οδηγό για το Κτηματολόγιο, για την υποβολή της δήλωσης ιδιοκτησίας καταβάλλεται πάγιο τέλος κτηματογράφησης.

Το πάγιο τέλος κτηματογράφησης ανέρχεται στα 35 ευρώ, για κάθε δικαίωμα σε κύριο χώρο, δηλαδή διαμέρισμα, κατάστημα, οικόπεδο.

Βάσει των προθεσμιών που ισχύουν, είναι υποχρεωτικό να δηλωθούν και οι βοηθητικοί χώροι που έχει στην κυριότητά του κάθε πολίτης. Τέτοιοι είναι οι αποθήκες και οι χώροι στάθμευσης.

Όσο αφορά στους βοηθητικούς χώρους που αποτελούν αυτοτελείς ιδιοκτησίες, δηλαδή έχουν χιλιοστά στο οικόπεδο και δεν αναφέρονται στον τίτλο ως παρακολουθήματα, το τέλος κτηματογράφησης είναι 20 ευρώ για κάθε δικαίωμα.

Έτσι υπολογίζεται το κόστος για τις αγροτικές περιοχές

Σε ό,τι αφορά τις αγροτικές περιοχές, τα φυσικά πρόσωπα μόνον, που δηλώνουν περισσότερα από δυο δικαιώματα κυριότητας ή δουλείας στον ίδιο προκαποδιστριακό ΟΤΑ καταβάλλουν πάγιο τέλος για δύο μόνο δικαιώματα ανεξάρτητα από τον συνολικό αριθμό δικαιωμάτων που δηλώνουν στον συγκεκριμένο ΟΤΑ.

Ως αγροτική ορίζεται η περιοχή η οποία βρίσκεται εκτός σχεδίου πόλης ή εκτός ορίου οικισμού προϋφισταμένου του 1923 ή εκτός ορίου οικισμού κάτω των 2.000 κατοίκων που έχει οριοθετηθεί και δεν παρουσιάζει χαρακτηριστικά συστηματικής δόμησης.

Στην περίπτωση που υπάρχει αμφιβολία για το αν ένα ακίνητο είναι σε αστική ή αγροτική περιοχή, ο δικαιούχος μπορεί να απευθυνθεί στο Γραφείο Κτηματογράφησης.

Για περισσότερες πληροφορίες, μπορείτε να πατήσετε εδώ για τον πλήρη οδηγό.

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Κτηματολόγιο: Δείτε τις περιοχές που παίρνουν παράταση

Κτηματολόγιο: Πότε χάνεται ένα ακίνητο – «Δηλώστε έστω και τελευταία στιγμή»

Κτηματολόγιο 2019: Πώς να αποφύγετε τις παγίδες;

Σχετικά άρθρα