Χώρισα από μια μακροχρόνια σχέση: Θα βρω ξανά τη χαρά;

Πριν από 4 μήνες χώρισα μετά από μια μακροχρόνια σχέση 10 ετών. Ο λόγος ήταν γιατί δεν εξελισσόταν η σχέση. Πίεσα τα πράγματα και επήλθε χωρισμός. Στην πορεία γνώρισα ένα άλλο άτομο πολύ δοτικό, ξεκάθαρο και τρυφερό που θέλει να κάνει οικογένεια και παιδί όπως και εγώ.

Το πρόβλημα μου είναι ότι νιώθω θλίψη και απογοήτευση. Αισθάνομαι αδικημένη από την προηγούμενη σχέση, νιώθω ότι η καρδιά μου είναι κλειστή και δε μπορώ να αφεθώ για να νιώσω πράγματα για το άτομο που γνώρισα. Ξέρω ότι είναι νωρίς και πρέπει να δώσω χρόνο. Αναρωτιέμαι αν θα καταφέρω να νιώσω πράγματα για το άτομο που γνώρισα και θέλω να βρω ξανά τη χαρά στη ζωή μου.

Στο ερώτημα απαντά η Συμβουλευτική Ψυχολόγος Ίρις Κρέμερ

Είναι ολοφάνερο ότι ακόμα θρηνείτε την προηγούμενη σας σχέση και ακόμα μετράτε τις πληγές που σας άφησε ο πρώην σας. Δυστυχώς, είναι πολύ σημαντικό όταν χωρίζουμε να αφήνουμε ένα χρονικό διάστημα όπου παραμένουμε μόνοι μας.

Αυτό μας βοηθά να βιώσουμε το πένθος της προηγούμενης μας σχέσης, να ξαναβρούμε τον εαυτό μας, να δώσουμε τις απαντήσεις στα ‘γιατί’ που μας βασανίζουν και να φιλτράρουμε μέσα μας τι κρατάμε και τι αφήνουμε πίσω, καθώς και τι διδαχθήκαμε από την εμπειρία της σχέσης αυτής.

Η επόμενη σχέση ήρθε πάρα πολύ γρήγορα

Στη δική σας ιστορία η επόμενη σχέση ήρθε πάρα πολύ γρήγορα μετά το χωρισμό και αυτό σας δυσκολεύει να ζήσετε το τώρα καθώς ζείτε ακόμα στο παρελθόν και θα συνεχίσετε να ζείτε μέχρι να περάσετε όλα τα στάδια του πένθους που νιώθετε ακόμα.

Είναι απολύτως φυσιολογικό να νιώθετε την καρδιάς σας κλειστή και να μην μπορείτε να αφεθείτε. Δυστυχώς αυτή είναι μια διεργασία που παίρνει το χρόνο της και όσο κι αν προσπαθήσετε να την βιάσετε για να προχωρήσετε παρακάτω δε θα τα καταφέρετε. Το μυαλό σας θα αντισταθεί.

zeugari xorismos

Στο μόνο που μπορώ να σας συμβουλεύω είναι στο να προσπαθήσετε να γίνετε πιο ενσυνείδητη όσον αφορά τον τωρινό σας σύντροφο. Αυτό σημαίνει ότι είναι πολύ βασικό κάθε φορά που βλέπετε μια συμπεριφορά από εκείνον που ενδεχομένως να μη σας αρέσει τόσο πολύ να προσπαθείτε να αδειάζετε το μυαλό σας από τα παλιά, να υπενθυμίζετε στον εαυτό σας ότι αυτός είναι ένα άλλος άνθρωπος, μία νέα σχέση που ξεκινάτε από την αρχή και που προφανώς δε γνωρίζετε τόσο καλά και δε σας γνωρίσει τόσο καλά όπως με το πρώην σας.

Μην βγάζετε βιαστικά συμπεράσματα

Κοινώς μην είστε προκατειλημμένη μαζί του και μην βγάζετε βιαστικά συμπεράσματα. Επίσης, αφήστε τη κάθε μέρα να τη ζήσετε όπως έρθει και αν νιώσετε να γελάσετε, να κλάψετε ή και να μείνετε μόνη σας για κάποιες ώρες, να το κάνετε. Σίγουρα μια επιλογή θα ήταν να χωρίσετε από την τωρινή σας σχέση ώστε να μείνετε μόνη σας και να βιώσετε το πένθος σας όπως νιώθετε χωρίς να αισθάνεστε ότι πρέπει να ανταποκριθείτε στις απαιτήσεις μιας νέας σχέσης.

Καταλαβαίνω ότι αυτό όμως είναι κάτι που δεν επιθυμείτε ή φοβάστε μη σας φέρει μοναξιά και χάσετε δια παντός το νέο σας σύντροφο. Σας συστήνω να σκεφτείτε πολύ σοβαρά να κάνετε κάποιες συνεδρίες με έναν ψυχολόγο που θα σας βοηθήσει και να ξεμπερδέψετε μέσα σας το «κουβάρι» της προηγούμενης σχέσης, αλλά και να σας ενδυναμώσει για το καλό το δικό σας και την υγεία και ισορροπία της τωρινής σας σχέσης.

Ίρις Κρέμερ
Συμβουλευτική Ψυχολόγος
www.lifemade.gr
T.: 2130049125

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Χωρισμός από την πρώτη σοβαρή σχέση: Πώς τον ξεπερνάς;

Χωρισμός: Με παράτησε αλλά τον θέλω. Πώς θα τον βγάλω απ’ το μυαλό μου;

Σχετικά άρθρα