Υπόθεση Novartis: Νέες κλήσεις σε πέντε μη πολιτικά πρόσωπα

Η Εισαγγελία Διαφθοράς μελετά την πορεία χρηματικών ποσών που χαρακτηρίζονται ως «ύποπτα» και σχετίζονται με τη Novartis.

Μέχρι τα τέλη Απριλίου φαίνεται πως ολοκληρώνεται η εισαγγελική έρευνα για τη φαρμακοβιομηχανία. Στόχος των εισαγγελικών Αρχών είναι μέσα στον επόμενο μήνα να έχουν ολοκληρώσει την αξιολόγηση του υλικού που αφορά στα 5 πολιτικά πρόσωπα.

Πρόκειται για τον πρώην πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά και τους πρώην υπουργούς Γιάννη Στουρνάρα, Δημήτρη Αβραμόπουλο, Άδωνι Γεωργιάδη και Μάριο Σαλμά, αν και με τις μέχρι στιγμής εκτιμήσεις θα μπουν στο… αρχείο.

Στο μεταξύ οι εισαγγελείς κατά της διαφθοράς έχουν ήδη αποστείλει κλήσεις σε πέντε μη πολιτικά πρόσωπα. Είναι μέλη επιτροπών τιμολόγησης φαρμάκων τα οποία καλούνται να δώσουν εξηγήσεις για το αδίκημα της απιστίας, αλλά και οι υπεύθυνοι διαφημιστικής εταιρείας, που συνδέονται άμεσα με τη Novartris.

Όπως εκτιμάται, έτσι γινόταν το ξέπλυμα του χρήματος. Ξεκινούσαν από τη μητρική Novartis από τη Βασιλεία της Ελβετίας, «έφταναν» στη θυγατρική της στην Ελλάδα κι ένα μέρος τους κατέληγε σε αυτά τα εικονικά τιμολόγια. Η πρώτη εκτίμηση των Εισαγγελέων είναι ότι τα ποσά αυτά, χρησιμοποιήθηκαν, πιθανότατα μετρητά, για δωροδοκία «αγνώστων προς το παρόν προσώπων».

Συγκεκριμένη διαφημιστική εμφανίζεται να έχει επιχειρηματική δραστηριότητα το διάστημα Απρίλιος 2011 – Μάιος 2012 με τα οικονομικά της στοιχεία να καταδεικνύουν, όπως αναφέρουν πληροφορίες, ανοδικούς τζίρους που συνδέονται μόνο με τη Novartis.

Πάντως, η έρευνα των εισαγγελέων δεν επικεντρώνεται μόνο στη συγκεκριμένη διαφημιστική εταιρία, οι υπεύθυνοι της οποίας καλούνται πλέον σε εξηγήσεις για νομιμοποίηση παράνομων εσόδων, αλλά και σε άλλες, που ενδέχεται να εξυπηρετούσαν σκοπούς «πλυντηρίου».

H δικογραφία για τον Ανδρέα Λοβέρδο

Για την πράξη της παθητικής δωροδοκίας, καλείται να καταθέσει ως ύποπτος, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΙΝΑΛ, πρώην υπουργός Υγείας, Ανδρέας Λοβέρδος. Σύμφωνα με το διαβιβαστικό έγγραφο, ζητείται η άρση της ασυλίας του.

Η έρευνα αφορά στη διαδικασία έγκρισης και τιμολόγησης τεσσάρων φαρμακευτικών σκευασμάτων που τέθηκαν στην ελληνική αγορά από την NOVARTIS. Οι εισαγγελείς διαφθοράς στηρίζονται σε καταθέσεις μαρτύρων, σε έγγραφα και σε εικονικά τιμολόγια.

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Υπόθεση Novartis: Αίτημα για άρση ασυλίας του Ανδρέα Λοβέρδου

Υπόθεση Novartis: Τι δηλώνει ο συνήγορος του μέχρι πρότινος προστατευόμενου μάρτυρα;

Υπόθεση Novartis: Τα 10 πολιτικά πρόσωπα που εμπλέκονται και οι «απολογίες» τους στη βουλή

Σχετικά άρθρα