Αιγαίο: Μεγάλη οικολογική καταστροφή από τουρκική άσκηση! (ΒΙΝΤΕΟ)

Πριν από μερικές εβδομάδες το τουρκικό πολεμικό ναυτικό πραγματοποίησε την άσκηση «Γαλάζια Πατρίδα» στο Αιγαίο, προκαλώντας ανησυχία σε γειτονικές χώρες.

Πληροφορίες κάνουν λόγο για νεκρά δελφίνια τα οποία ξεβράστηκαν στις ακτές διαφόρων περιοχών και ελληνικών νησιών. Όπως αναφέρεται, πρόκειται για 13 θαλάσσια θηλαστικά νεκρά, 3 εκ των οποίων βρέθηκαν στις βόρειες ακτές της Σάμου.

«Τα δελφίνια που βρήκαμε είχαν παρασυρθεί από τους βορειοδυτικούς ανέμους, από περιοχές του κεντρικού και του βορειοανατολικού Αιγαίου. Όμως, αν αναλογιστούμε την ακτογραμμή, κατανοούμε πως τα νεκρά θαλάσσια θηλαστικά που βρήκαμε αποτελούν μόνο ένα μικρό μέρος του πραγματικού αριθμού», εξέφρασε ο διευθυντής του «Αρχιπελάγους» Θοδωρής Τσιμπίδης.

Δεν ήταν άρρωστα ή τραυματισμένα

Δεν έφεραν ίχνη κάποιας ασθένειας ενώ δεν ήταν τραυματισμένα, σύμφωνα με το Ινστιτούτο Θαλάσσιας Προστασίας «Αρχιπέλαγος». Η εκτίμηση είναι ότι ο θάνατός τους συνδέεται με την άσκηση «Γαλάζια Πατρίδα».

«Πρόκειται για δελφίνια που δεν φέρουν ίχνη ηθελημένης θανάτωσης ούτε κάποιας σοβαρής ασθένειας. Στις περισσότερες περιπτώσεις ήταν νεαρά ζώα. Τίποτε δεν δικαιολογούσε τον πρόωρο θάνατό τους». Αυτό δήλωσε στην Καθημερινή η υδροβιολόγος Αναστασία Μήλιου, διευθύντρια ερευνών του «Αρχιπελάγους».

Η απάντηση της Τουρκίας

Ένα βίντεο – απάντηση στα δημοσιεύματα για τα νεκρά δελφίνια στο Αιγαίο έδωσαν οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις, κάνοντας λόγο για «ανυπόστατους» ισχυρισμούς.

«Οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις, που πάντα επιδεικνύουν την ευαισθησία τους για το περιβάλλον ακόμη και στις επιχειρήσεις που διεξάγουν, ενήργησαν με την ίδια ευσυνειδησία και κατά τη διάρκεια της Γαλάζιας Πατρίδας για την προστασία των φίλων τους στη θάλασσα».

Επεμβαίνουν οι ΗΠΑ

Λίστα με τις τουρκικές παραβιάσεις στο Αιγαίο ζητά το αμερικανικό Κογκρέσο, με την Ελλάδα να είναι στο επίκεντρο του στρατηγικού ενδιαφέροντος των ΗΠΑ. Στόχος να αναγνωριστούν οι νέες πραγματικότητες που έχουν διαμορφωθεί στην περιοχή.

Φαίνεται πως οι Αμερικανοί γερουσιαστές Μπομπ Μενέντεζ και Μάρκο Ρούμπιο επιδιώκουν να παγιώσουν το ενδιαφέρον της αμερικανικής διπλωματίας για την Ανατολική Μεσόγειο.

Το «Νομοσχέδιο για την Ασφάλεια και την Ενεργειακή Συνεργασία στην Ανατολική Μεσόγειο του 2019» εισάγει μια σειρά από πρωτοβουλίες που αποσκοπούν να ενισχύσουν την αμερικανική στήριξη στην τριμερή συνεργασία Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ.

Μετά την κατάθεση του νομοσχεδίου, ο γερουσιαστής Μενέντεζ τόνισε ότι οι ΗΠΑ έχουν σημαντικά συμφέροντα εθνικής ασφαλείας στην Ανατολική Μεσόγειο, τα οποία ενισχύονται από την ενδυνάμωση των σχέσεων τους με τις τρεις παραπάνω χώρες.

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Δηλώσεις – πρόκληση από τον τούρκο υπ. Άμυνας: «Δικά μας, Αιγαίο και Κύπρος»

Προκαλεί ο Ερντογάν: «Δεν φοβόμαστε από ελληνικές στρατιωτικές ασκήσεις»

Σενάρια επίθεσης στην Τουρκία – Ο ρόλος της Ελλάδας

Απόβαση σε νησί του Αιγαίου «προβάρει» το τουρκικό Ναυτικό!

Σχετικά άρθρα