120 δόσεις: Τα σημεία… κλειδιά της ρύθμισης – Ποια είναι τα κριτήρια

Στη Βουλή κατατίθεται το νομοσχέδιο για τις 120 δόσεις που αφορούν σε χρέη προς τα ασφαλιστικά ταμεία, χωρίς προϋποθέσεις και με αυστηρούς περιορισμούς.

Το σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών φαίνεται πως βρίσκεται στην τελική ευθεία σύμφωνα με πληροφορίες. Θα συνοδεύεται με αυστηρά εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια. Στόχος να αποκλείονται οι στρατηγικοί κακοπληρωτές, αν και έχουν την οικονομική δυνατότητα.

Να σημειωθεί πως στη ρύθμιση εντάσσονται όλες οι οφειλές μέχρι και τις 31 Δεκεμβρίου 2018. Οι μηνιαίες δόσεις αποπληρωμής ληξιπρόθεσμων οφειλών θα φτάνουν μέχρι και τις 120 δόσεις. Η ελάχιστη θα διαμορφώνεται στα επίπεδα των 25 με 50 ευρώ.

Ποια είναι τα κριτήρια

Η ρύθμιση θα εξαρτάται από άλλα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια. Τα εισοδηματικά κριτήρια θα είναι αντίστοιχα με αυτά του νέου πλαισίου της πρώτης κατοικίας. Θα ξεκινούν από ετήσιο εισόδημα:

  • 12.000 ευρώ αν είναι άγαμος χωρίς παιδιά,
  • 21.000 ευρώ για τον έγγαμο χωρίς παιδιά,
  • 26.000 ευρώ για τον έγγαμο με ένα παιδί,
  • 31.000 ευρώ για τον έγγαμο με δύο παιδιά και
  • 36.000 ευρώ για τον έγγαμο με τρία παιδιά.

Η αξία των καταθέσεων, μετοχών κλπ δεν υπερβαίνει τα 10.000 ή τα 15.000 ευρώ αναλόγως της οφειλής.

Τα σημεία… κλειδιά

Τα σημαντικά σημεία που πρέπει να γνωρίζουν όσοι χρωστούν είναι ότι ο αριθμός των 120 δόσεων δεν αφορά σε όλους. Πάντως, όποιος δεν πληρώσει τις πρώτες τρεις δόσεις, «χάνει» εντελώς τη ρύθμιση.

Όσο μεγαλύτερο είναι το εισόδημα ενός οφειλέτη, τόσο μικρότερος θα είναι ο αριθμός των δόσεων. Επίσης, οι τρέχουσες οφειλές πρέπει να πληρώνονται κανονικά, διαφορετικά ο οφειλέτης κινδυνεύει να βρεθεί εκτός ρύθμισης.

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Κτηματολόγιο: Πόσο κοστίζει η δήλωση ακινήτου – Σε εξέλιξη η διαδικασία

Κτηματολόγιο: Πότε χάνεται ένα ακίνητο – «Δηλώστε έστω και τελευταία στιγμή»

Ποιες είναι οι προϋποθέσεις για να πάρει η μητέρα μου το επίδομα ΟΠΕΚΑ;

Σχετικά άρθρα