Μισοφωνία: Πραγματική διαταραχή ή τυχαία συμπτώματα;

Είναι τελικά η μισοφωνία μια πραγματική διαταραχή που χρήζει προσοχής και θεραπείας ή αποτελείται από τυχαία συμπτώματα λόγω συγκεκριμένων ήχων;

Ο όρος μισοφωνία σημαίνει μίσος των ήχων και είναι μια νευροφυσιολογική κατάσταση στην οποία οι άνθρωποι έχουν δυσανάλογα αρνητική αντίδραση σε συγκεκριμένους ήχους.

Μερικά τέτοια παραδείγματα είναι όταν μασάει κανείς popcorn ή δημητριακά, όταν δακτυλογραφείς στο πληκτρολόγιο του υπολογιστή, όταν χασμουριέται ο διπλανός σου, ακόμα κι όταν αναπνέει κάποιος!Οι περισσότεροι ήχοι πάντως, σχετίζονται με το στόμα, τη μύτη και τα δάχτυλα.

Δεν ελέγχουν την αντίδρασή τους

Αν έχετε μια ισχυρή συναισθηματική απόκριση και μια επιθυμία να ξεφύγετε ή να σταματήσετε τον ήχο, μπορεί να έχετε μισοφωνία. Οι άνθρωποι, ωστόσο, με την κατάσταση αυτή γνωρίζουν ότι αντιδρούν υπερβολικά σε ορισμένους ήχους. Αλλά νιώθουν ότι η αντίδρασή τους δεν βρίσκεται υπό τον έλεγχό τους.

Τα στοιχεία δείχνουν ότι αυτή η αποστροφή αναπτύσσεται στην παιδική ηλικία και τείνει να επιδεινωθεί με την πάροδο του χρόνου. Επίσης, τα άτομα με μισοφωνία βρίσκουν τους θορύβους πιο δυσάρεστους αν παράγονται από τα μέλη της οικογένειας και όχι από τους ξένους. Αυτό μπορεί να κάνει τα οικογενειακά γεύματα ιδιαίτερα προβληματικά για όσους λατρεύουν τις σούπες ή τα κρατσανιστά φαγητά!

Θυμώνουν πολύ εύκολα

Ο θυμός, η οργή και τα έντονα ξεσπάσματα είναι οι πιο κοινές απαντήσεις. Μπορεί να αισθανθούν κι άλλες έντονες συναισθηματικές αντιδράσεις, όπως άγχος ή αηδία. Οι φυσιολογικές αποκρίσεις περιλαμβάνουν αύξηση της αρτηριακής πίεσης και του καρδιακού ρυθμού, εφίδρωση και μυϊκές συσπάσεις.

Μπορεί να υποθέσετε ότι ο καθένας έχει, σε κάποιο βαθμό, αρνητική ανταπόκριση σε ορισμένους ήχους. Ωστόσο, οι άνθρωποι με μισοφωνία αντιδρούν σε ήχους που δεν θεωρούνται ευρέως δυσάρεστοι, όπως ψίθυροι ή μαλακή αναπνοή.

Διαταραχή ή τυχαία συμπτώματα;

Οι ερευνητές έχουν ασχοληθεί με το κατά πόσο το εν λόγω φαινόμενο συνδέεται ή προκαλείται από άλλες ψυχιατρικές ή φυσικές καταστάσεις, όπως οι ιδεοψυχαναγκαστικές διαταραχές, οι διαταραχές διατροφής ή οι διαταραχές μετατραυματικού στρες.

Τα στοιχεία δείχνουν ότι, παρόλο που υπάρχει κάποια συσχέτιση με αυτές τις καταστάσεις, καμία από αυτές τις διαταραχές δεν μπορεί να εξηγήσει πλήρως τα συμπτώματα, υποδηλώνοντας ότι πρόκειται για μια ανεξάρτητη κατάσταση

Πώς το αντιμετωπίζεις

Δεν είναι εφικτό να αγνοήσεις απλά τον ήχο που σε εκνευρίζει, όσο κι αν υπάρχει η δυνατότητα για επιλεκτική προσοχή. Δεν είναι λίγες οι φορές που το άτομο με μισοφωνία έχει επιτεθεί σωματικά στον… δράστη! Η καλύτερη συμβουλή, λοιπόν, είναι είτε να ζητάς από τον άνθρωπο που σου προκαλεί τον εκνευρισμό, να σταματήσει αυτό που κάνει είτε να αποχωρείς από τον χώρο που είστε μαζί.

Δυστυχώς, πρόκειται για μια κατάσταση που είναι στα σπάργανα ακόμα κι έτσι οι θεραπείες δεν είναι γνωστές, αν και κάποια στοιχεία υποδηλώνουν ότι η γνωστική συμπεριφορική θεραπεία μπορεί να βοηθήσει.

Πηγή: theconversation

Ηλιάνα Φασόλη

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Γνωρίζετε την “αλλεργία” στους ήχους;

Βουητό στα αυτιά: Ποια τα αίτια και πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί;

Αλκοόλ: Πώς να αντιμετωπίσω τον πονοκέφαλο και την ναυτία;

Σχετικά άρθρα