Η καλύτερή μου φίλη με αποφεύγει. Μήπως βρήκε άλλη κολλητή;

Εγώ και η κολλητή μου γνωριστήκαμε μέσω μιας κοινής γνωστής και από την πρώτη στιγμή δέσαμε και ήρθαμε πολύ κοντά η μια με την άλλη. Έχουμε μοιραστεί πολλά σημαντικά πράγματα που δεν τα ξέρει κανείς άλλος και έχουμε περάσει πολλές στιγμές, όμως τις τελευταίες 3 μέρες με αποφεύγει. Στην αρχή δεν απαντούσε στα μηνύματά μου με αποτέλεσμα να ανησυχήσω, όταν απάντησε μου είπε ότι έχει χαλάσει το κινητό της και υποχρεωτικά έχει της μητέρας της αλλά μου το είπε με έναν πολύ επιθετικό τρόπο. Εγώ το δέχτηκα και δεν την ξαναενόχλησα, της έστειλα μόνο ένα μήνυμα για μια γνωστή μας και μου απάντησε σχεδόν όπως πριν.

Σήμερα την είδα ότι ήταν ενεργή και αποφάσισα να της στείλω, δεν απαντούσε, της έχω στείλει πολλά μηνύματα και την έχω πάρει αρκετές φορές τηλέφωνο, όμως δεν υπάρχει καμιά απάντηση, βλέπω μέσω των social media ότι μιλάει με μια φίλη από το δικό της σχολείο και μάλλον με έχει αντικαταστήσει με εκείνη…

Στο ερώτημά σας απάντησε η Νικέλα Καποτά, MSc Ψυχολόγος / Bodynamic Practitioner

Στην ηλικία που βρίσκεστε συμβαίνουν πολλές αλλαγές οι οποίες είναι σημαντικές. Οι φιλίες είναι ζωντανοί οργανισμοί και μεταβάλλονται ανάλογα με τις μεταβολές των μελών τους. Μπορεί στην δεδομένη στιγμή και εποχή να ταιριάξετε με την φίλη σου, αλλά πολλές φορές αυτό δεν σημαίνει ότι θα είναι για πάντα. Αν η φίλη μπορεί να βιώνει και μια διαφοροποίηση μεταξύ σας, αυτά συμβαίνουν. Όσο κι αν μας στεναχωρούν και μπορεί να μας φαίνονται σαν καταστροφή, στην ουσία μας κάνουν πιο ώριμους. Επίσης, δεν αναφέρεις πόσο καιρό ακριβώς γνωρίζεστε με αυτή την κοπέλα. Καταλαβαίνω ότι έχετε έρθει κοντά λόγω κάποιων γεγονότων όμως έχει σημασία και ο χρόνος. Για να ονομάσουμε κάποιον κολλητό ή φίλο πρέπει να το αποδείξει σε βάθος χρόνου.

Συζήτησέ το!

files1

Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να κάνεις μια προσπάθεια να αναζωπυρώσεις την φιλία σας. Προσπάθησε να βρεις δίοδο επικοινωνίας και να της εκφράσεις πως αισθάνεσαι εσύ. Αν έχει κάποιο πρόβλημα μαζί σου, θα έπρεπε να σου το πει και να το επιλύσετε. Να έχεις στο μυαλό σου ότι μπορεί εκείνη να μην είναι έτοιμη να προχωρήσει στη βελτίωση της κατάστασης. Να προσπαθήσεις να την πλησιάσεις όμως αν δεις ότι δεν έχεις την ανάλογη αντιμετώπιση τότε μην πιέσεις καταστάσεις.
Αν κάνετε αυτή την δύσκολη και ίσως άβολη συζήτηση μπορεί μέσα από αυτήν η φιλία σας να γίνει πιο δυνατή. Στη συζήτηση να προσπαθήσεις να ακούσεις πραγματικά την φίλη σου, μην προσπαθήσεις να απαντήσεις ή να δικαιολογηθείς αμέσως και κυρίως προσπάθησε να μην γίνεις αμυντική. Δώσε χρόνο να καταλάβεις τι συμβαίνει και είχε αυτή τη συμπεριφορά πριν αντιδράσεις σε αυτό.

Μπορεί να περνάει μια δύσκολη φάση…

files parigoria

Υπάρχει φυσικά η περίπτωση να είναι απασχολημένη. Ο μόνος τρόπος για να μάθεις είναι να εκφράσεις ειλικρινά τις ανησυχίες σου και να ρωτήσεις. Η αλήθεια είναι ότι τρεις μέρες είναι λίγες για να βγάλεις το συμπέρασμα ότι έχει αλλάξει κάτι μεταξύ σας. Μπορεί η φίλη σου να περνάει μια δύσκολη φάση που μπορεί να μην θέλει να μοιραστεί με κάποιον, μπορεί να είναι κουρασμένη, ή πολύ απλά αγχωμένη με κάτι.
Η απομάκρυνση από μια στενή φιλία είναι μια απώλεια και πιθανώς να βιώσεις μεγάλη θλίψη. Δυστυχώς όμως η ζωή μας είναι γεμάτη απώλειες και πρέπει να τις συνηθίσουμε. Για αυτό καλό είναι να έχουμε αρκετούς ασφαλείς ανθρώπους γύρω μας για να μπορούμε να διαχειριστούμε την όποια απώλεια. Αν η φίλη σου να έχει προχωρήσει σε νέες φιλίες τότε καλό είναι να το αποδεχτείς και να προσπαθήσεις να γνωρίσεις νέους ανθρώπους με τους οποίους θα μπορέσεις να βρεις σημείο σύνδεσης, θα μοιράζεστε τις ίδιες αξίες και θα είναι πιο πιστοί στην φιλία σας.

Νικέλα Καποτά MSc
Ψυχολόγος / Bodynamic Practitioner
6945038881
Αγίας Παρασκευής 55, Χαλάνδρι

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Κάνουμε πολλή παρέα αλλά δεν λέει σε μένα τα μυστικά της. Τι κάνω λάθος;

Θα ήθελα να έχω μια μεγάλη παρέα αλλά έχω μόνο μια φίλη

Ζήλια στη φιλία: «Φοβάμαι ότι θα με αφήσει και θα κάνει παρέα με άλλους»

 

Σχετικά άρθρα