Υπόθεση Novartis: «Πλούσιο» το υλικό της δικογραφίας

Το υλικό της δικογραφίας που έχουν σχηματίσει οι Εισαγγελείς Διαφθοράς για την υπόθεση Novartis περιλαμβάνει μεταξύ άλλων βίντεο από συσκέψεις στελεχών της ελεγχόμενης για τις πρακτικές της φαρμακοβιομηχανίας.

Πολλά από αυτά είναι απομαγνητοφωνημένα και έχουν αποσταλεί στην Βουλή. Το υλικό αυτό κρίνεται ιδιαίτερα σημαντικό από την ομάδα των Εισαγγελέων που ερευνούν την υπόθεση. Είναι αποκαλυπτικό για τον τρόπο που η ίδια η εταιρία αξιολογούσε το περιβάλλον αλλά και τον ανώτερο υπάλληλο της, κατηγορούμενο ήδη για ενεργητική δωροδοκία, Κωνσταντίνο Φρουζή.

Το 2011, καλύτερη χρονιά της Novartis;

«Είμαστε η πιο ισχυρή φαρμακευτική εταιρία στην Ελλάδα. Δεν θα ήταν υπέροχο αν το 2011 μπορούσατε να δείτε ότι θα είναι η καλύτερη χρονιά που έχει περάσει η Novartis στην Ελλάδα; Δεν είμαστε απλώς μία εταιρία, είμαστε η Novartis. Καταφέραμε να εξημερώσουμε τους ανταγωνιστές μας, να εξημερώσουμε το περιβάλλον, να διασφαλίσουμε ότι συνεργαζόμαστε πολύ καλά με την κυβέρνηση. Ηγούμαστε της αγοράς, ηγούμαστε των εξελίξεων».

Το… χρυσό φάρμακο

Στα επίμαχα βίντεο που αφορούν το έτος 2011, η ομάδα στελεχών της φαρμακοβιομηχανίας, και κυρίως ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της, συγχαίρουν τον τότε αντιπρόεδρο κ. Φρουζή. Ως επικεφαλής του τμήματος Πρόσβασης στην Αγορά (market Access) πέτυχε «την προστασία των τιμών των φαρμάκων της Novartis από τις τιμές που επιβλήθηκαν στην υπόλοιπη αγορά φαρμάκου».

Προκύπτει επίσης η ιδιαίτερη σημασία που είχε για τη φαρμακοβιομηχανία συγκεκριμένο σκεύασμα σε μορφή χαπιού για την σκλήρυνση κατά πλάκας. Το εν λόγω φάρμακο, ένα από αυτά που κατά τους Εισαγγελείς πρέπει να δώσει εξηγήσεις ο κ. Λοβέρδος, ήταν στρατηγικής σημασίας για την κερδοφορία της εταιρίας.

Στο ίδιο βίντεο, ο επικεφαλής της θυγατρικής εταιρίας τονίζει, επανερχόμενος στο χάπι για την σκλήρυνση κατά πλάκας, πως κατάφεραν να το καταχωρήσουν σε χρόνο ρεκόρ «όχι μέσα σε μήνες, αλλά σε μόνο σε τρεις εβδομάδες» και μάλιστα με προβλεπόμενη τιμή. «Όλοι γνωρίζουμε πόσο σπουδαίο πρόκειται να γίνει. Η σημασία του για το κοντινό μέλλον είναι πολύ μεγάλη. Μέχρι το 2016 θα φθάσει τα 62 εκατομμύρια άρα θα είναι μία πολύ μεγάλη μάρκα για εμάς».

Πάντως, σε κατάθεση, που έχει δώσει στους Εισαγγελείς, στέλεχος φαρμακευτικής, ανταγωνίστριας εταιρίας της ελεγχόμενης, αναφέρει πως το συγκεκριμένο φάρμακο «έλαβε τιμή με διαδικασία η οποία ήταν με πολλά ερωτηματικά. Πήρε τιμή μέσα στο καλοκαίρι σε περίοδο που υπήρχε ανακοστολόγηση παλαιών φαρμάκων.

Σημειώνεται πως η έρευνα για τη Novartis ξεκίνησε τον Δεκέμβριο του 2016 με τους εισαγγελείς να ξεκινούν τις «εφόδους» στην εταιρία τον Ιανουάριο του 2017.

Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Ανδρέας Λοβέρδος ο καθηγητής, ο πολιτικός και… η υπόθεση Novartis

Υπόθεση Novartis: Νέες κλήσεις σε πέντε μη πολιτικά πρόσωπα

Υπόθεση Novartis: Αίτημα για άρση ασυλίας του Ανδρέα Λοβέρδου

Λίνα Νικολοπούλου: Η γυναίκα «σκάνδαλο» του Γιάννη Στουρνάρα- Η Novartis, τα 400.000€ από το ΚΕΛΠΝΟ και η δίκη με τον Βαξεβάνη

Σχετικά άρθρα