Είναι επίσημο: Ο ΕΟΦ ανακαλεί σιρόπι Ponstan

Ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΟΦ) ανακοίνωσε πως ανακαλεί παρτίδες του φαρμάκου Ponstan σε σιρόπι, σύμφωνα με αυστηρή ευρωπαϊκή οδηγία.

Έπειτα από απόφαση της εταιρείας PFIZER, ανακαλούνται οι παρτίδες του πόσιμου εναιωρήματος Ponstan 50mg/5ml 125ml.

Αυτό συνέβη προληπτικά, σύμφωνα με την πιο αυστηρή ευρωπαϊκή οδηγία ICH Q3D. Υπάρχει κίνδυνος να υπερβαίνει τα νέα επιτρεπόμενα όρια ημερήσιας έκθεσης για τις στοιχειακές προσμίξεις μολύβδου και λιθίου.

Αναλυτικά, η ανακοίνωση του ΕΟΦ

«Αποφασίζουμε την ανάκληση όλων των παρτίδων του πόσιμου εναιωρήματος Ponstan 50 mg/5 ml (Αρ. Άδειας Κυκλοφορίας 60079/22-9-08) που βρίσκονται επί του παρόντος στην αγορά λόγω δυνητικής υπέρβασης των νέων επιτρεπτών ορίων Ημερήσιας Έκθεσης (PDE) σε στοιχειακές προσμίξεις Μολύβδου και Λιθίου κατά ICH Q3D.

Η παρούσα απόφαση εκδίδεται στο πλαίσιο της προστασίας της δημόσιας υγείας με σκοπό να ενισχύσει την εθελοντική ανάκληση της κατασκευάστριας εταιρείας.

Η εταιρεία Pfizer ΕΛΛΑΣ A.E., ως κάτοχος άδειας κυκλοφορίας του προϊόντος στην Ελλάδα, οφείλει να επικοινωνήσει άμεσα με τους πελάτες της, προκειμένου να το αποσύρουν από την αγορά. Τα παραστατικά της ανάκλησης πρέπει να τηρούνται για διάστημα τουλάχιστον πέντε ετών και να τίθενται υπόψη του ΕΟΦ, εφόσον ζητηθούν».

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Ιατρικός Σύλλογος: Να μη χορηγείται κανένα φάρμακο χωρίς συνταγή γιατρού

Δολοφονία φαρμακοποιού: Στη φυλακή οδηγήθηκε ο καθ’ ομολογίαν δράστης

Σχετικά άρθρα