Τζούλιαν Ασάνζ: Ο Αυστραλός ακτιβιστής και ιδρυτής του WikiLeaks με το… γονίδιο του επαναστάτη και θερμή οπαδό την Πάμελα (ΒΙΝΤΕΟ)

Τζούλιαν Πολ Ασάνζ. Ένας πραγματικός «πονοκέφαλος» για τις ΗΠΑ. Κι όχι μόνο. Αλλά είναι θύμα ή θύτης; Τι πραγματικά σου έρχεται στο μυαλό μόλις ακούσεις αυτό το όνομα;

«Αντισταθείτε!», φαίνεται πως φώναζε ο γνωστός ακτιβιστής την ώρα που συνελήφθη από αστυνομικούς της Μητροπολιτικής Αστυνομίας στην Πρεσβεία του Ισημερινού.

Μάλλον, κληρονόμησε την ατίθαση φύση της μητέρας του. Στα 17 της έφυγε από το σπίτι της πουλώντας τα έργα της για να αγοράσει μια μηχανή, μια σκηνή και έναν χάρτη. Στο Σίδνεϊ είναι που ερωτεύτηκε τον βιολογικό πατέρα του, τον John Shipton. Ήταν απών, ωστόσο, από το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του νεαρού τότε Τζούλιαν.

Έχοντας το… γονίδιο του επαναστάτη

Πατέρας και γιος δεν είχαν επαφές, μέχρι που ο Ασάνζ έγινε 25 ετών. Κι όταν συναντήθηκαν, ο νεαρός- τότε- ακτιβιστής ανακάλυψε ότι είχε κληρονομήσει το λογικό και φιλόδοξο πνεύμα του πατέρα του που ήταν αρχιτέκτονας. «Είναι λες και κοιτάς σε καθρέφτη. Είναι λες κι έχει κληρονομήσει το γονίδιο του επαναστάτη!», φαίνεται πως είχε δηλώσει ένας φίλος του.

Η μητέρα του όμως δεν ήταν με τον βιολογικό του πατέρα, αλλά παντρεύτηκε με τον Brett Assange, ηθοποιό και θεατρικό διευθυντή. Ο πατριός του έκανε τη σκηνοθεσία σε διάφορα έργα ανά τη χώρα και η μητέρα του είχε αναλάβει το make-up, τα κοστούμια και τα σκηνικά.

Για αυτό κιόλας πήγε σε 37 διαφορετικά σχολεία. «Πολλοί με λυπόντουσαν. Άλλαζα πολλά σχολεία και τους φαινόταν ότι είναι τρομακτικό. Αλλά ξέρεις κάτι; Εμένα μου άρεσε. Και πολύ μάλιστα. Θα μπορούσα να πω ότι το λατρεύω», είχε αναφέρει ο ίδιος σε συνέντευξή του.

https://www.instagram.com/p/BwHrZOYHSFe/

Παιδί… ταλέντο

Γεννημένος στις αρχές Ιουλίου του 1971 στη μακρινή Αυστραλία, από την εφηβεία του, ήταν μέλος σε μια ομάδα χάκερ υπό το όνομα «International Subversives». Για αυτό και οι αρμόδιες Αρχές δεν άργησαν να απαντήσουν. Το 1991 η Ομοσπονδιακή Αστυνομία της Αυστραλίας έκανε έφοδο στο σπίτι του.

Μια από τις αξέχαστες… δράσεις του ήταν η δημοσίευση ενός ελικοπτέρου αμερικανικών συμφερόντων του οποίου οι πιλότοι εκτέλεσαν δύο υπαλλήλους του Reuters στη Βαγδάτη, λες κι έπαιζαν κάποιου είδους video game. Αυτό ήταν κάτι ιδιαίτερα εξοργιστικό για τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Μπορεί τη δεκαετία του 1990 ο Ασάνζ να καταδικάστηκε για 24 σχετικά αδικήματα, αφέθηκε, όμως, ελεύθερος πληρώνοντας εγγύηση 2.400 δολαρίων Αυστραλίας.

Το 1994 έκανε… στροφή στην καριέρα του

Ήταν η χρονιά που αποφάσισε να δουλέψει ως προγραμματιστής ελεύθερου λογισμικού. Μα τα τεχνολογικά του επιτεύγματα ήταν πολλά.

Το 1995, δημιούργησε το Strobe, την πρώτο ελεύθερο port scanner ανοιχτού κώδικα και συμμετείχε στην ανάπτυξη του PostgreSQL. Ενώ δύο χρόνια μετά, ήταν ανάμεσα σε εκείνους που δημιούργησαν την Rubberhose deniable encryption για το Linux κατά της κρυπτανάλυσης Rubber-hose.

Μάλιστα, στα 32 του επιχείρησε να σπουδάσει Φυσική και Μαθηματικά στο Πανεπιστήμιο της Μελβούρνης, αν και δεν κατάφερε να πάρει ποτέ πτυχίο. Μα ο κόσμος που είχε λατρέψει από μικρός, τον καλούσε. Έχοντας καταχωρήσει από το 1999 το domain leaks. org, το 2006 ίδρυσε το WikiLeaks.

WikiLeaks: To «παιδί» του Ασάνζ

Ως μέλος του 9μελούς συμβουλίου του Wikileaks, δεν του πήρε και πολύ για να γίνει ένας από τους κύριους εκπροσώπους του στον Τύπο.Και τα ΜΜΕ δεν άργησαν να επιδοθούν σε «όργια» σχολίων. Δεν τον αντιμετώπιζαν σαν ένα απλό συντάκτη, αλλά τον περιέγραφαν ως διευθυντή ή- ακόμα καλύτερα- ιδρυτή του εν λόγω οργανισμού.

Ο ίδιος, όπου και όποτε μπορούσε, δεν ξεχνούσε να αναφέρει ότι δεν εργάζεται για αυτό τον διεθνή, μη κερδοσκοπικό οργανισμό αλλά είναι εθελοντής άνευ πληρωμής. Αν έπρεπε να χαρακτηρίσει κάπως τον εαυτό του, θα επέλεγε τη λέξη αρχισυντάκτης. Εξάλλου,είχε την τελική απόφαση στη διαδικασία της εξέτασης των εγγράφων που υποβάλλονταν στο site.

Το Wikileaks με σύνθημα «Ανοίγουμε Κυβερνήσεις» αυτοπεριγράφεται ως «πνευματικό παιδί» Κινέζων αντιφρονούντων, καθώς και δημοσιογράφων, μαθηματικών και νεοσύστατων εταιρειών τεχνολογίας από ΗΠΑ,  Ταϊβάν, Ευρώπη, Αυστραλία και Νότια Αφρική.

Οι δράσεις τους αφορούσαν κυρίως αποκαλύψεις για δολοφονίες και εγκλήματα κατά των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Για αυτό, το 2010, η New York Daily News κατέταξε το WikiLeaks πρώτο στη λίστα των «ιστοσελίδων που θα μπορούσαν να αλλάξουν εντελώς την ειδησεογραφία».

Η κατηγορία για βιασμό

Τον Αύγουστο του 2010 ξεκίνησε έρευνα εναντίον του στη Σουηδία με την κατηγορία πως είχε βιάσει μια γυναίκα ενώ είχε παρενοχλήσει μια δεύτερη δύο μέρες αργότερα στη Στοκχόλμη. Εντός 24 ωρών ο αρμόδιος Εισαγγελέας απέσυρε το ένταλμα σύλληψης, μιας και δεν υπήρχαν λόγοι υποψίας.

Ωστόσο, η υπόθεση άνοιξε ξανά στις αρχές Σεπτεμβρίου όταν εμφανίστηκαν νέες πληροφορίες. Τον Οκτώβριο η Σουηδική κυβέρνηση ανακοίνωσε πως αρνήθηκε τη χορήγηση άδειας παραμονής και εργασίας στον Τζούλιαν Ασάνζ, ο οποίος είχε ζητήσει να παραμείνει στη χώρα για να ωφεληθεί από τους νόμους για τη προστασία του δημοσιογραφικού έργου.

https://www.instagram.com/p/BwHlr1rgw97/

Μόνιμος «πονοκέφαλος» για τις ΗΠΑ

Τον Μάιο του 2010, του αφαιρέθηκε το Αυστραλιανό διαβατήριο. Όταν του επιστράφηκε, του ανακοίνωσαν πως επρόκειτο να ακυρωθεί, καθώς ήταν φθαρμένο. Σύμφωνα με την Wall Street Journal, το υπουργείο Άμυνας και Δικαιοσύνης των ΗΠΑ μελετούσε νομικές διατάξεις για πιθανή δίωξη του λόγω κλοπής κρατικών περιουσιακών στοιχείων.

Τον Νοέμβριο του ίδιου έτους εκδόθηκε νέα δικαστική εντολή για να προσαχθεί σε ανάκριση σχετικά με τις κατηγορίες βιασμού. Εναντίον του εκδόθηκε διεθνές ένταλμα σύλληψης, ενώ απορρίφτηκε προσφυγή την οποία είχε καταθέσει ο ίδιος κατά του εντάλματος. Μάταιος κόπος… Όσο κι αν προσπάθησε να καταφύγει στο Ανώτατο Δικαστήριο της Σουηδίας, οι αρμόδιοι δεν του έδιναν άδεια για άσκηση νέας έφεσης.

Παράλληλα με την υπόθεση βιασμού, η Αυστραλιανή Ομοσπονδιακή Αστυνομία ξεκίνησε έρευνες για τις δραστηριότητες του Ασάνζ στο Διαδίκτυο. Αφορμή στάθηκε η δημοσίευση- από το WikiLeaks φυσικά- πάνω από  251.000 διπλωματικά έγγραφα, 15.000 περίπου από τα οποία ήταν «απόρρητα».

Ο Υφυπουργός των Εξωτερικών του Ισημερινού, Κίντο Λούκας, δήλωσε πως η χώρα του προσφέρεται να φιλοξενήσει τον Ασάνζ δίχως όρους, ώστε να συνεχίσει ελεύθερα τις δραστηριότητες του.

Στο πλευρό του οι Anonymous

Ο Τζούλιαν Πολ Ασάνζ αποφάσισε να παραδοθεί στην Αστυνομία του Λονδίνου, κατόπιν της έκδοσης εντάλματος από την Interpol για την υπόθεση βιασμού. Αρνούμενος να πληρώσει το απαιτούμενο ποσό της εγγύησης, προφυλακίστηκε στη φυλακή Wandsworth.

Μετά από αυτό, οι Anonymous προχώρησαν σε μια σειρά ηλεκτρονικών επιθέσεων, εκφράζοντας την υποστήριξή τους στο πρόσωπό του. Λίγο αργότερα, λοιπόν, εγκρίθηκε απόφαση αποφυλάκισης υπό όρους, αν και δεν αφέθηκε αμέσως ελεύθερος.

Ένα από τα βασικά επιχειρήματα της ομάδας υπεράσπισης του Ασάνζ είναι πως δεν μπορεί να έχει μια δίκαιη δίκη στη Σουηδία, καθώς οι εν λόγω υποθέσεις εκδικάζονται στα κρυφά χωρίς καμία διαφάνεια. Παράλληλα, εξέφρασαν φόβους για μια πιθανή μετέπειτα έκδοσή του στις ΗΠΑ.

Η… λύτρωση στον Ισημερινό

Παρόλα αυτά, το δικαστήριο ανακοίνωσε ότι θα εκδοθεί στη Σουηδία, με τον Ασάνζ να καταθέτει έφεση η οποία απορρίφθηκε. Εκείνος έκανε προσφυγή ξανά, μα το δικαστήριο απέρριψε την έφεση για δεύτερη φορά. Για αυτό το 2012 ο Ασάνζ κατέφυγε στην πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο υποβάλλοντας αίτημα για τη χορήγηση πολιτικού ασύλου.

Ο υπουργός Εξωτερικών του Ισημερινού Ρικάρντο Πατίνο ανακοίνωσε την απόφαση της χώρας να του παραχωρήσει τελικά πολιτικό άσυλο. Σύμφωνα με το σκεπτικό της απόφασης, ο «Ασάνζ αντιμετώπιζε μία υπαρκτή απειλή πολιτικής δίωξης, συμπεριλαμβανομένης της έκδοσης στις ΗΠΑ». Κι όπως, ήταν αναμενόμενο την αντίθεσή τους εξέφρασαν τόσο η Βρετανία όσο και η Σουηδία.

https://www.instagram.com/p/BwHraWaFrLy/

Φανατική οπαδός του η Πάμελα

Σε όλο αυτό τον «αγώνα», η εκρηκτική ηθοποιός Πάμελα Άντερσον είναι στο πλάι του. Πρόσφατο πλήγμα η σύλληψή του. Ο ιδρυτής των WikiLeaks φέρεται να είχε σχέσεις κατά την παραμονή του στην πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο, όπου και τον επισκεπτόταν συχνά.

«Είμαι σε σοκ… Δεν μπορούσα να ακούσω καθαρά τι έλεγε. Δείχνει πολύ χάλια. Πώς μπόρεσες να το κάνεις αυτό Ισημερινέ; (Επειδή σας εξέθεσε). Πώς μπόρεσες να το κάνεις αυτό Μεγάλη Βρετανία; Φυσικά, είσαι η π@τ@ν@ της Αμερικής! Χρειαζόσουν έναν αντιπερισπασμό από το δικό σου ανόητο Brexit».

Και συμπλήρωσε: «Κι εσείς ΗΠΑ; Αυτός ο τοξικός δειλός που έχετε για πρόεδρο. Θέλει να ανασυντάξει τη βάση του; Είστε εγωιστές και σκληροί. Πήγατε όλο τον κόσμο προς τα πίσω. Είστε διαβολικοί και ψεύτες και κλέφτες. Και θα σαπίσετε. Κι εμείς θα ανέλθουμε».

Στο πλευρό, πάντως, οι υποστηρικτές ήταν ανέκαθεν πολλοί. Ανάμεσά τους και ο Έντουαρτ Σνόουντεν ο οποίος άσκησε δριμεία κριτική στην άρση της ασυλίας του. «Αυτό θα γραφτεί στην ιστορία. Είναι μια μαύρη σελίδα στην ελευθερία του Τύπου», σχολίασε σε ανάρτησή του στο Twitter.

Ηλιάνα Φασόλη

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Η Πάμελα Άντερσον στηρίζει Γιάνη Βαρουφάκη και DIEM25

Η Πάμελα Άντερσον μπήκε σε κλουβί για να καταγγείλει τον βασανισμό των ζώων

Σνόουντεν: ήρωας, πληροφοριοδότης, πατριώτης ή προδότης; – Εδώ και τρία χρόνια βρίσκεται παγιδευμένος στο… Δίκτυο

Σνόουντεν: ουδέποτε συνεργάστηκα με τη ρωσική κατασκοπεία

Σχετικά άρθρα