120 δόσεις: Ποιοι εντάσσονται στη ρύθμιση – «Κούρεμα» ως και 65%

Μέχρι και τη Μεγάλη Τρίτη, θα ψηφιστεί από την Ολομέλεια της Βουλής, η επικείμενη ρύθμιση του υπουργείου Εργασίας για τις 120 δόσεις, σύμφωνα με τον Νίκο Βούτση.

Ως και 65% του συνολικού χρέους του μπορεί να γλιτώσει ένας επαγγελματίας με τη νέα ρύθμιση οφειλών. Σύμφωνα με αυτή, προβλέπεται «κούρεμα» αρχικής οφειλής και προσαυξήσεων 85% για όλους.

Αυτό σημαίνει πως ένας επαγγελματίας μπορεί να γλιτώσει με 65% του συνολικού ποσού. Το υπόλοιπο του ποσού θα εξοφλείται σε 120 δόσεις, με ελάχιστη καταβολή 50 ευρώ και 30 ευρώ για τους αγρότες.

Όσοι μπουν στη ρύθμιση, γλιτώνουν αυτομάτως από κατασχέσεις λογαριασμών και πλειστηριασμούς. Ωστόσο χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή διότι θα χάνουν τη ρύθμιση εάν δεν πληρώσουν δύο δόσεις ή τις τρέχουσες εισφορές.

Ποιοι μπορούν να ενταχτούν

Φαίνεται πως η νέα ρύθμιση είναι «ανοιχτή» σε όλους όσοι έχουν ασφαλιστικές εισφορές στα ταμεία. Εξαίρεση αποτελούν όσοι έχουν ενταχθεί στον εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης της οφειλής τους και στον νόμο 3869/2010 για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά.

Προϋπόθεση για τους… κόκκινους οφειλέτες είναι να πληρώνουν τις τρέχουσες εισφορές. Αυτό σημαίνει να μην έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές το 2019.

Αυτό θα ισχύει για επιχειρήσεις – εργοδότες και για αυτοαπασχολούμενους επαγγελματίες οι οποίοι θα θελήσουν να τακτοποιήσουν παλιές οφειλές τους προς τον πρώην ΟΑΕΕ – ΕΤΑΑ ή σε άλλους ασφαλιστικούς φορείς.

Στη νέα ρύθμιση θα μπορούν να ενταχθούν και 78.000 μη μισθωτοί ηλικίας άνω των 62 ετών που δεν μπορούν να συνταξιοδοτηθούν εξαιτίας των οφειλών τους προς τον ΕΦΚΑ.

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

120 δόσεις: Τα σημεία… κλειδιά της ρύθμισης – Ποια είναι τα κριτήρια

Κτηματολόγιο: Δείτε τις περιοχές που παίρνουν παράταση

Ποιες είναι οι προϋποθέσεις για να πάρει η μητέρα μου το επίδομα ΟΠΕΚΑ;

Σχετικά άρθρα