Γιατί δεν πρέπει να κρατάμε για πολλή ώρα τα αέριά μας!

Κακά τα ψέματα σε όλους μας έχει συμβεί να έχουμε αέρια, και μάλιστα στις πιο… ακατάλληλες περιπτώσεις: Μια κοινωνική εκδήλωση, στον χώρο εργασίας, σε Μέσα Μαζικής Μεταφοράς κλπ., οπότε και αναγκαστικά ΔΕΝ αφήνουμε τα αέρια μας ελέυθερα, για λόγους καής συμπεριφοράς.

Τι μπορεί να μας συμβεί;

Τι μπορεί, όμως, να μας συμβεί εάν έχουμε αέρια και τα πιέζουμε τον εαυτό μας να τα… κρατήσει; Σύμφωνα με τους ειδικούς, το να κρατάμε τα αέριά μας είναι κάτι που μεσοπρόθεσμα μπορεί να κάνει σημαντική ζημιά στην υγεία μας. Στην πραγματικότητα, η προπάθειά μας να κρατήσουμε τα εντερικά μας αέρια, ασκεί ακόμα μεγαλύτερη πίεση στο πεπτικό μας σύστημα και τα όργανα που το απαρτίζουν.

Κι αυτό, γιατί όταν τα αέρια δεν απελευθερώνονται ουσιαστικά κυκλοφορούν στο οργανισμό μέσω του αίματος, ενώ είναι πιθανό να αποβληθούν από τον οργανισμό μέσω του στόματος. Η συνεχής συσσώρευσή τους, όμως, μπορεί να προκαλέσει κάποια στιγμή ανεξέλγκτη αποβολή αερίων, που σίγουρα δεν είναι κι ό, τι καλύτερο που μπορεί να μας τύχει…

Ποιες παθήσεις παραμονεύουν;

Αν και λείπουν τα αποδεικτικά στοιχεία, οι επιστήμονες θεωρούν ότι η παρακράτηση των εντερικών αερίων μπορει να αυξήσει τον κίνδυνο εκκολπωματίτιδας και φλεγμονή του σιγμοειδούς, που ονομάζεται, επίσης, εκκολπωματίτιδα του σιγμοειδούς ή εκκολπωματική σιγμοειδίτιδα.

Τι είναι τα εντερικά αέρια;

Πρόκειται για τα προίόντα της διαδικασίας της πέψης μας και οφείλονται στην δραστηριότητα της εντερικής χλωρίδας μας.

Με τη διάσπαση ορισμένων τροφίμων με ζύμωση, ορισμένα βακτήρια στο πεπτικό σύστημα παράγουν αέρια που πρέπει να εκκενωθούν κατά τον ένα ή τον άλλο τρόπο. Συνεπώς, δεν είναι σκόπιμη η διατήρησή τους για μεγάλο χρονικό διάστημα. Σε αυτό θα πρέπει να προστεθεί και ο αέρας που συσσωρεύεται κατά την κατάποση. 

Συμπερασματικά, οι ειδικοί διατροφής συμβουλεύουν να μην συγκρατούμε τα αέριά μας ή τουλάχιστον όχι για πολύ. Το ιδανικό είναι να απομονώμαστε όσο το δυνατό συντομότερα σε ένα πιο βολικό μέρος, για να αποφύγουμε… δυσάρεστες καταστάσεις και με τον τρόπο αυτό να ανακουφιστούμε και να βελτιώσουμε την πεπτική σας υγεία.

Με πληροφορίες από santemagazine.fr

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Έχω πόνο στην κοιλιά, πρήξιμο και αέρια πολλά. Τι να κάνω;

Αέρια εντέρου: Όσα θέλεις να μάθεις και ντρέπεσαι να ρωτήσεις

Σχετικά άρθρα