Η αδερφή μου νομίζει ότι θα πεθάνει: Πώς μπορώ να τη βοηθήσω;

Η αδερφή είναι 41 ετών και εδώ και δύο χρόνια αντιμετωπίζει ψυχολογικό πρόβλημα. Νομίζει ότι κάτι της συμβαίνει, ότι κάτι την ενοχλεί στον λαιμό της. Έχουμε κάνει τις απαραίτητες εξετάσεις κι όλα είναι φυσιολογικά.

Αφαίρεσε και μία κύστη που ίσως να την επηρέαζε σε όλο αυτό αλλά ακόμα υποστηρίζει ότι δεν αντέχει κι ότι θα πεθάνει. Η κατάσταση χειροτερεύει! Παρακολούθησε κι ένα ψυχολόγο για ένα διάστημα αλλά πάλι στην ίδια κατάσταση βρίσκεται. Πώς μπορώ να τη βοηθήσω;

Στο ερώτημα απαντά η Ψυχολόγος Έλενα Τσαμκόσογλου, Μ. Α

Αγαπητή αναγνώστρια,

Από τη στιγμή που έχει εξεταστεί και δεν φαίνεται να είναι κάποιο ιατρικό , οργανικό πρόβλημα π.χ σε σχέση με την ανατομία της περιοχής εσωτερικά του λαιμού κτλ. , είναι μάλλον σίγουρο ότι υπάρχουν ψυχογενή αίτια για αυτό που αισθάνεται. Αν μιλάμε για διαταραχή σε ένα ή περισσότερα στάδια της κατάποσης που μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την ασφαλή και επαρκή σίτιση της ίσως να έχει στοιχεία Δυσφαγίας ή δυσκαταποσίας από ψυχογενή αίτια.

Θεωρώ ότι ήταν πολύ καλή απόφαση να επισκεφθεί  ψυχολόγο και να διερευνήσει την ψυχοσωματική διάσταση του προβλήματος . Γιατί σταμάτησε να πηγαίνει στο ψυχολόγο αφού δεν έφτασε σε ανακούφιση από το σύμπτωμα; Θεώρησε ότι δεν έχει νόημα; Δεν βρήκε όφελος; Συνάντησε επώδυνες συνειδητοποιήσεις?  Θα μπορούσε να δοκιμάσει και κάποιον άλλο ψυχολόγο αλλά να ξέρει ότι χρειάζεται χρόνος να αναλυθούν τα ψυχολογικά  θέματα και να δει διαφορά στο πρόβλημα που την απασχολεί.

Όλοι είμαστε ψυχοσωματικές οντότητες

Εσείς από την πλευρά σας μπορείτε να της εξηγήσετε ότι όλοι οι άνθρωποι είμαστε ψυχοσωματικές οντότητες και μπορεί να εκφράζουμε σωματικά με την μορφή ασθενειών, πράγματα που αδυνατούμε να εκφράσουμε λεκτικά. Καμιά φορά το σώμα λέει αυτά που δεν μπορεί να πει το στόμα.

Μπορεί να την απασχολούν κάποια εσωτερικά θέματα, όπως  έντονο άγχος, άλυτες εσωτερικές συγκρούσεις  κτλ Τελικά ο ψυχολογικός κόμπος μετατρέπεται  σε κόμπο στο λαιμό και νιώθει ότι  κάτι την ενοχλεί στο λαιμό της όπως λέτε. Μπορεί και η ίδια να δυσκολεύεται να εντοπίσει τον ψυχολογικό κόμπο και εκεί έρχεται η σημαντική βοήθεια του ψυχολόγου. Βάζοντας σε τάξη κάποια ψυχολογικά θέματα μπορεί να ανακουφιστεί από το σύμπτωμα της ενόχλησης στο λαιμό.

Συνέβη κάτι ιδιαίτερο;

Έχει  πάντα ενδιαφέρον να δούμε το χρονικό σημείο που παρουσιάστηκε το σωματικό αυτό σύμπτωμα και να  αναλογιστούμε τη συσχέτισή του με σκοπό να αναζητήσουμε προς τα εκεί την εξήγηση και αντίστοιχη επίλυση. Συνέβη κάτι ιδιαίτερο γύρω από εκείνη την περίοδο; Κάποια απώλεια, μετάβαση, στρεσογόνο  γεγονός που ίσως δεν αντιμετωπίστηκε όπως θα ήθελε η ίδια;

Παράλληλα και εσείς μπορείτε να μιλήσετε με ψυχολόγο-σύμβουλο ψυχικής υγείας για να διερευνήσετε πως εσείς βιώνετε το πρόβλημα αυτό της αδερφής σας, την σημασία του για εσάς, με τι τρόπους μπορείτε εσείς να διαχειριστείτε από την πλευρά σας την κατάσταση. Το ότι πήρατε την πρωτοβουλία να γράψετε εσείς αυτό το μήνυμα μας δείχνει ότι σας απασχολεί και εσάς αυτό το θέμα, δεν μένετε αμέτοχη και προβληματίζεστε πως  να αντιδράσετε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Αυτό που θα πρότεινα γνωρίζοντας μόνο τις πληροφορίες του μηνύματός σας, είναι ότι  το σύμπτωμα της ενόχλησης στο λαιμό μπορεί να το δει ως καμπανάκι, ως ένα μήνυμα που της στέλνει το σώμα της να αλλάξει κάτι από αυτά που κάνει. Το μήνυμα που μας στέλνει το σώμα μας όταν εμφανίζονται ψυχοσωματικά συμπτώματα είναι  μια ευκαιρία να δούμε ότι  υπάρχει ανάγκη να φροντίσουμε τον εαυτό μας , μας αναγκάζει να στρέψουμε την προσοχή πάνω  μας και να καλύψουμε δικές μας ανάγκες.

Έλενα Τσαμκόσογλου, Μ. Α
Ψυχολόγος – Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας
6972137475
[email protected]
www.psychologos-tsamkosoglou.gr
Facebook: ElenaTsamkosoglou Psychologos
Linkedin: Elena Tsamkosoglou

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Άγχος: Οι σκέψεις με κυριεύουν στον ύπνο – Μου «κόβεται» η ανάσα!

Άγχος, δύσπνοια, αϋπνίες : Μήπως πρέπει να συμβουλευτώ ψυχολόγο;

Σχετικά άρθρα