Χωρισμός ή… διάλειμμα; Αυτή είναι η διαφορά τους

Σύνηθες ερώτημα – προβληματισμός είναι αν υπάρχει διάλειμμα στη σχέση κι ποια είναι η διαφορά του χωρισμού από αυτή τη μέση κατάσταση. Φαίνεται ότι η απάντηση πρέπει να είναι προφανής, αλλά δεν ισχύει κάτι τέτοιο.

Αυτή η απορία, ωστόσο, δεν υφίσταται αν συμφωνήσετε αμοιβαία να πάτε από τη μονογαμική σχέση στη δημιουργία μιας ανοικτής σχέσης. Εκεί τα πράγματα είναι τελείως διαφορετικά.

Η σχέση ολοκληρώθηκε

Όταν χωρίζεις με ένα άλλο άτομο ή ένα άλλο πρόσωπο σου ζητά να το λήξετε ή συμφωνείς να το διαλύσετε, δεν έχεις καμία πρόθεση- εκείνη τη στιγμή έστω- να συνεχίσεις τη σχέση. Πρόκειται για κάτι που έχει τελειώσει. Ίσως μπορεί να υπάρξει φιλία, αλλά η σχέση εκεί ολοκληρώθηκε. Δεν σκοπεύετε να συνεχίσετε να βλέπετε ο ένας τον άλλον ρομαντικά.

Το διάλειμμα έχει ορισμένη διάρκεια

Ένα διάλειμμα στη σχέση είναι εντελώς διαφορετικό. Οι άνθρωποι, σύμφωνα με το psychologytoday.com, κάνουν μερικές φορές διαλείμματα στις σχέσεις επειδή η σχέση δεν πηγαίνει καλά ή επειδή ο ένας έχει εκφράσει το ενδιαφέρον του για κάποιον άλλο.

Περαιτέρω, ένα διάλειμμα συχνά περιορίζεται σε μια καθορισμένη χρονική περίοδο – δύο εβδομάδες ή ένα μήνα, για παράδειγμα. Μόλις και οι δύο συμφωνήσουν ή αποδεχθούν ένα διάλειμμα και καθορίσουν τη διάρκειά του, αναμένεται ότι ο καθένας θα σκεφτεί αν μπορεί να αλλάξει τα πράγματα ή αν η σχέση πρέπει να λήξει.

Ένα διάλειμμα δεν είναι διάλυση

Πρόκειται για μια παύση από το άλλο άτομο. Είναι μια περίοδος σκέψης χωρίς να χρειάζεται να είναι κανείς γύρω από το άλλο πρόσωπο κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου. Δεδομένου ότι ένα διάλειμμα δεν είναι διάλυση, δεν είναι μια φάση που αλλάζει τους θεμελιώδεις κανόνες της σχέσης. Αν η σχέση ήταν αποκλειστική ή μονογαμική, τότε εξακολουθεί να είναι αποκλειστική κατά τη διάρκεια του διαλείμματος.

Αλλιώς, τότε το διάλειμμα φέρνει τον χωρισμό

Κατά τη διάρκεια ενός διαλείμματος κανένας από τους κανόνες της σχέσης δεν αλλάζει, εκτός από το ότι δεν βλέπετε το άλλο άτομο για το συμφωνημένο χρονικό διάστημα. Κάθε άτομο παίρνει τον χρόνο του να σκεφτεί αν η σχέση θα πρέπει να συνεχιστεί.

Μόλις ολοκληρωθεί το διάλειμμα, και οι δύο θα πρέπει να συναντηθούν και να συζητήσουν αν μπορούν να σώσουν τη σχέση. Εφόσον μπορούν, η σχέση συνεχίζεται. Διαφορετικά, ο χωρισμός χτυπά την… πόρτα. Μέχρι, όμως, να γίνει αυτό το βήμα, οι θεμελιώδεις κανόνες παραμένουν σε ισχύ.

Κι αυτό τι σημαίνει;

Σημαίνει πως δεν κοιμάσαι με άλλα άτομα. Μπορείς να φλερτάρεις για να ελέγξεις αν σου έχει λείψει αυτό κι αν προτιμάς αυτή την περίοδο της ζωής σου να είσαι single αλλά δεν απατάς τον σύντροφό σου. Σημαίνει, επίσης, πως αν προκύψει οποιοδήποτε σοβαρό ζήτημα την περίοδο που είστε σε απόσταση, μπορείς να του σταθείς και να είσαι εκεί για εκείνον.

Σημαίνει πως αν τυχόν σου λείψει ή έχεις ανάγκη να τον ακούσεις ή να του μιλήσεις, πάντοτε εφόσον έχετε ορίσει ότι θα επικοινωνείτε, μπορείς να το κάνεις. Και δεν είναι ατόπημα.

Αξίζει να τονιστεί, βέβαια, πως το διάλειμμα «λειτουργεί» είτε στην περίπτωση που η σχέση είναι πολύμηνη ή μακροχρόνια είστε στην περίπτωση που και τα δύο άτομα βιώνουν έντονα συναισθήματα και παίρνουν αυτή την απόφαση λόγω εξωγενών παραγόντων.

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Είσαι φίλη με τον πρώην σου; Τότε μπορεί να είσαι… ψυχοπαθής!

Χωρισμός από τον παιδικό έρωτα: «Θέλει να ζήσει τη ζωή του»

Σχετικά άρθρα