Πώς θα περάσω από τον αποκλειστικό θηλασμό στο τάισμα με μπιμπερό;

Έχω ένα μωρό 2 μηνών που το θηλάζω αποκλειστικά από την ημέρα που γεννήθηκε. Τώρα πρέπει να επιστρέψω στη δουλειά μου έχω προσπαθήσει να το ταΐσω με μπιμπερό και δεν το δέχεται. Τι να κάνω; Πώς θα τα καταφέρω;

Στο ερώτημά σας απάντησε ο παιδίατρος Σωτήρης Πουλής

Μόνη ελπίδα να δεχτεί μπουκάλι το μωρό σας είναι να το δώσει κάποιος άλλος ενώ η μαμά είναι απούσα. Ωστόσο, σε περίπτωση που έχετε αρκετό γάλα, χρησιμοποιείστε θήλαστρο. Το γάλα μπορείτε να το συντηρήσετε στο ψυγείο ή και στην κατάψυξη και να το δίνει κάποιος άλλος στο παιδί σας τις στιγμές που δεν θα μπορείτε να το θηλάσετε.

Σωτήρης Πουλής          

Παιδίατρος

Λεωφ. Βενιζέλου Ελ. 119, Νέα Σμύρνη

2109313103

Πώς αποθηκεύετε και επαναχρησιμοποιείτε το μητρικό γάλα

Καταψυγμένο γάλα που έχει αποψυχθεί μπορεί να διατηρηθεί στο ψυγείο μέχρι και 24 ώρες. Αποψυγμένο γάλα δεν μπορεί να ξανακαταψυχθεί. Δεν είναι γνωστό το κατά πόσο το μητρικό γάλα που μένει μετά από ένα γεύμα μπορεί με ασφάλεια να δοθεί στο μωρό στο επόμενο γεύμα ή αν θα πρέπει να πεταχθεί, όπως γίνεται με το ξένο. Πρόσφατες έρευνες έχουν δείξει ότι το μητρικό γάλα επιβραδύνει την ανάπτυξη των μικροβίων κι επομένως μπορεί να είναι ασφαλές να διατηρηθεί το γάλα που έχει μείνει μέσα στο ψυγείο για το επόμενο γεύμα.

Το μητρικό γάλα μπορεί να αποθηκευτεί μέσα σε ένα συνηθισμένο ψυγείο στη δουλειά ή στον παιδικό σταθμό. Το αμερικανικό κέντρο ελέγχου λοιμωδών νόσων, καθώς και οι υγειονομικές υπηρεσίες των ΗΠΑ συμφωνούν ότι το μητρικό γάλα δεν περιλαμβάνεται σε εκείνες τις ουσίες του σώματος για τις οποίες απαιτείται ειδική μεταχείριση και διατήρηση σε ξεχωριστό ψυγείο.

Για να διατηρήσεις το γάλα παγωμένο όταν δεν υπάρχει ψυγείο, μπορείς να χρησιμοποιήσεις ένα μονωμένο ψυγειάκι χειρός με τις ειδικές παγοκύστες. Ιδιαίτερα όταν έχει αρκετή ζέστη, είναι καλή ιδέα να χρησιμοποιείς ένα τέτοιο ψυγειάκι όταν μεταφέρεις το γάλα σου από τη δουλειά ή το πηγαίνεις στον άνθρωπο που φροντίζει το μωρό.

Η χρήση του αποθηκευμένου γάλακτος

  •  Το μητρικό γάλα όταν αποθηκεύεται χωρίζεται σε στρώματα γάλακτος και κρέμας. Αυτό είναι το φυσιολογικό του. Πριν το δώσεις στο μωρό, ανακαίνισέ το ελαφριά για να ανακατευτεί.
  • Το μητρικό γάλα θα πρέπει να αποψύχεται και να ζεσταίνεται με προσοχή. Όπως η κατάψυξη καταστρέφει κάποια από τα ανοσοποιητικά στοιχεία, το ίδιο ισχύει και με την υψηλή θερμοκρασία, η οποία επηρεάζει αρνητικά τις ευεργετικές ιδιότητες του γάλακτος.
  • Κατεψυγμένο γάλα: Τα δοχεία θα πρέπει να αποψυχθούν κάτω από το κρύο νερό της βρύσης και σταδιακά η θερμοκρασία του νερού να αυξηθεί, μέχρι να ζεσταθεί το γάλα στην επιθυμητή θερμοκρασία για να ταϊστεί το μωρό. Ένας άλλος τρόπος είναι να τοποθετηθεί το δοχείο μέσα σε μια κατσαρόλα με ζεσταμένο νερό. Αν χρειαστεί, μπορείς να βγάλεις το γάλα και να ξαναζεστάνεις το νερό. Το γάλα δεν θα πρέπει να ζεσταθεί απευθείας πάνω στο μάτι της κουζίνας.
  • Παγωμένο γάλα: Ζέστανε το γάλα για αρκετά λεπτά αφήνοντάς το κάτω από το ζεστό νερό της βρύσης. Διαφορετικά μπορείς να τοποθετήσεις το δοχείο μέσα σε μια κατσαρόλα με ζεσταμένο νερό. Μην ζεστάνεις το γάλα απευθείας πάνω στη φωτιά.
  • Μην χρησιμοποιήσεις φούρνο μικροκυμάτων για να ζεστάνεις μητρικό γάλα. Όταν το γάλα παραζεσταθεί, αρκετές από τις ευεργετικές του ιδιότητες καταστρέφονται. Γενικά το γάλα του μωρό δεν θα πρέπει να ζεσταίνεται μέσα σε φούρνο μικροκυμάτων. Τα μικροκύματα ζεσταίνουν ανομοιόμορφα ένα υγρό, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται «καυτές περιοχές» μέσα σ’αυτό, κάτι που μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνο για ένα μωρό.

(Με πληροφορίες από τον Σύνδεσμο Θηλασμού Ελλάδος)

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Κόλλησα το παιδί μου μύκητες κατά τον θηλασμό. Πρέπει να σταματήσω να θηλάζω;

Μητρικός Θηλασμός: Αναλυτικός οδηγός για νέες μητέρες

Θηλασμός ή ξένο γάλα; Ποια είναι η σωστή επιλογή;

Θηλασμός: Μύθοι και αλήθειες

 

Σχετικά άρθρα