Μήπως (δεν) είσαι σε σοβαρή σχέση; Το «παιχνίδι» του μυαλού που ξεγελά εκείνον που παρασύρεται

Πολλοί είναι εκείνοι που προβληματίζονται για το αν είναι σε σοβαρή σχέση, αν είναι σε σοβαρή σχέση που οδηγεί κάπου ή αν είναι σε μια απλή σχέση.

Μια νέα μελέτη, σύμφωνα με το psychologytoday.com, δείχνει πώς οι φαντασιώσεις μας γεμίζουν τα κενά όταν αντιμετωπίζουμε αβεβαιότητα, σύμφωνα με την Jen Kim, ειδικό σε θέματα ερωτικών σχέσεων και εσωτερικής αναζήτησης.

Η πολύ ενδιαφέρουσα μελέτη δημοσιεύθηκε πρόσφατα από τους ερευνητές του Πανεπιστημίου του Ιλινόι. Όπως υποστηρίζουν, τα ζευγάρια που συζητούν- έστω- για τον γάμο είναι σε καλύτερη επαφή με τα στάδια της δέσμευσής τους από ό,τι τα ζευγάρια που μια είναι καλά και μια όχι.

Θα παντρευτούν ή όχι;

Σε διάστημα εννέα μηνών, οι ερευνητές παρακολούθησαν 232 ανύπαντρα ζευγάρια που ήταν μαζί για περίπου δύο χρόνια. Κάθε μήνα, τα ζευγάρια ανέφεραν την ενδεχόμενη πιθανότητα γάμου τους σε κλίμακα από το 0 ως το 100. Στο τέλος της μελέτης, ζητήθηκε από κάθε συμμετέχοντα να αναφέρει ποιες ημερομηνίες θυμόντουσαν ότι απάντησαν και την κατάσταση που βίωναν τους τελευταίους εννέα μήνες.

Έπειτα, οι απαντήσεις τους συγκρίθηκαν με την πραγματικότητα των μηνιαίων εκθέσεων τους. Τα ευρήματα έδειξαν ότι οι άκρως αφοσιωμένοι άνθρωποι θυμούνται με ακρίβεια το ιστορικό των σχέσεών τους, ενώ τα ζευγάρια με προβλήματα δεν το έκαναν.

Μερικοί είναι… πεινασμένοι για δέσμευση

«Αρνούνταν την κατάσταση στη σχέση τους. Μπορεί να είχαν την αίσθηση ότι είναι πολύ καλά, αλλά το μυαλό τους… έπαιζε μαζί τους γιατί είχαν συνηθίσει να είναι σε σχέση. Οτιδήποτε, λοιπόν, ερχόταν για να τους ταράξει, το μπλόκαραν», τονίζει ένας εκ των ερευνητών, ο Brian Ogolsky.

«Είναι το πώς μάθαμε να επιβιώνουμε στην κοινωνία. Και σε αυτή την κοινωνία, υποτίθεται ότι πρέπει να ζευγαρώσουμε και να παντρευτούμε. Οπότε είναι αναμενόμενο. Αλλά φυσικά ο γάμος δεν είναι για όλους».

Όσο περισσότερο στοιχηματίζει κανείς, λοιπόν, σε κάποιον- ας πούμε ότι στα τέσσερα χρόνια θα υπάρξει γάμος- τόσο πιο καταστροφική είναι η απώλεια, αν χαθεί το… στοίχημα. Οι άνθρωποι πείθουν τον εαυτό τους ότι τα πράγματα είναι καλά γιατί είναι… πεινασμένοι για δέσμευση.

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Έχω σχέση αλλά σκέφτομαι ακόμα τον πρώην μου: Γιατί συμβαίνει αυτό;

Πώς συμπεριφέρονται στον έρωτα οι γυναίκες; (Μόνο για άντρες!)

Χωρισμός. Έχει τα στάδιά του

Σχετικά άρθρα