Διπολική διαταραχή: Πώς είναι να αγαπάς κάποιον με μανιοκατάθλιψη;

Η διπολική διαταραχή είναι μια από τις πιο σοβαρές ψυχικές διαταραχές που μπορεί να έχει κάποιος. Οι ζωές εκείνων που πάσχουν από αυτό επηρεάζονται σημαντικά. Ενώ άλλες διαταραχές, όπως η κατάθλιψη και το άγχος, μπορεί να λειτουργούν σε κύκλους ή κύματα, η διπολική διαταραχή απαιτεί συνεχή επαγρύπνηση.

Η εν λόγω διαταραχή αντιμετωπίζεται συνήθως με καθημερινή φαρμακευτική αγωγή και θεραπεία ομιλίας. Είναι γνωστή για τη μεγάλη ανισορροπία διάθεσης του ατόμου. Ο πάσχων μπορεί να πάει από κατάθλιψη σε κατάσταση μανίας ή μπορεί να βιώσει άλλες μεταβολές στη διάθεση που επηρεάζουν την ικανότητά του να λειτουργεί.

Οι άνθρωποι που έχουν διπολική διαταραχή συχνά έχουν έναν δύσκολο ύπνο. Δεν είναι ασυνήθιστο για κάποιον που δεν έχει αντιμετωπίσει αυτή τη διαταραχή να είναι ξύπνιος για δύο ή- ακόμα- και για τρεις ημέρες συνεχόμενα. Μυαλό και σώμα, απλά δεν θα τους αφήσει να κοιμηθούν.

Πώς είναι να αγαπάς κάποιον με μανιοκατάθλιψη;

Πώς, όμως, τα συμπτώματα αυτά επηρεάζουν τους αγαπημένους αυτών των ανθρώπων; Οι γονείς, τα αδέλφια, οι φίλοι και οι συνεργάτες τους βλέπουν αυτά τα άτομα να περνούν από την κατάθλιψη στη μανία. Μία από τις πραγματικότητες για τους αγαπημένους είναι ότι αρχίζουν να καταλαβαίνουν ότι δεν μπορούν να περιμένουν το άτομο να είναι πάντα συνεπές. Γνωρίζουν ότι η διάθεση και η συμπεριφορά μπορούν να αλλάξουν σημαντικά.

Η κατάσταση είναι πιο δύσκολη όταν οι συγγενείς δεν γνωρίζουν ποιο είναι το πρόβλημα. Η παρακολούθηση της μετατόπισης της διάθεσης μπορεί να προκαλέσει σύγχυση. Αν οι αγαπημένοι δεν καταλάβουν πώς λειτουργεί η διαταραχή, μπορούν να εγκλωβιστούν στην προσπάθειά τους να καταλάβουν γιατί το άτομο αλλάζει τόσο πολύ.

Ωστόσο, γνωρίζουν ότι αν η διάθεση κάποιου φαίνεται να αλλάζει πολύ περισσότερο και συχνότερα, πιθανότατα υπάρχει μια διαταραχή της διάθεσης. Ακριβώς όπως η κατάθλιψη είναι ένα παράδειγμα μιας διαταραχής της διάθεσης, η διπολική διαταραχή είναι άλλη.

neos andras-dipoliki diataraxi

Πιο δύσκολο για όσους μένουν στο ίδιο σπίτι

Η κατάσταση είναι συχνά η πιο δύσκολη για όσους ζουν στο ίδιο σπίτι με το άτομο με διπολική διαταραχή. Ο λόγος γι ‘αυτό είναι επειδή ο πάσχων περνά μέσα από τα μεγάλα «ξόρκια» διάθεσης και ο πάσχων ο ίδιος αισθάνεται συγκλονισμένος και συχνά νιώθει να χάνει τον έλεγχο και πως δεν μπορεί να βοηθήσει. Μπορεί να αισθανθούν ότι είναι πάνω σε ένα σκοινί γιατί ποτέ δεν ξέρουν τι να περιμένουν στη συνέχεια.

Επιπλέον, όταν ο πάσχων μπαίνει σε μανιακή κατάσταση, η αδυναμία ύπνου μπορεί να διαταράξει ολόκληρο το σπίτι. Αν μοιράζεστε ένα κρεβάτι με το άτομο, μπορείτε να ξυπνήσετε στις 04.00 το πρωί και να αναρωτηθείτε πού είναι. Μπορεί να σας ενοχλήσει περισσότερο όταν διαπιστώσετε ότι αυτός ή αυτή ήταν για τρίτη διαδοχική νύχτα, ανίκανος να κοιμηθεί. Ακόμα κι αν δεν μοιράζεστε το κρεβάτι, αυτό το άτομο μπορεί να κάνει το θόρυβο στη μέση της νύχτας, με αποτέλεσμα να ξυπνήσει τους υπολοίπους.

Κυριαρχούν ο φόβος και το άγχος

Αγαπώντας κάποιον με διπολική διαταραχή προκαλεί φόβο και άγχος στους αγαπημένους. Η φαρμακευτική αγωγή είναι ο καλύτερος «σύμμαχος» για τους πάσχοντες και κατ’ επέκταση και για τους αγαπημένους τους καθώς με αυτό τον τρόπο δεν βιώνουν τα αρνητικά συμπτώματα στον ύψιστο βαθμό.

Ένα από τα πιο χρήσιμα πράγματα που μπορεί να κάνει κανείς αν έχει ένα αγαπημένο του πρόσωπο με αυτή τη διαταραχή, είναι να βρείτε ένα φίλο που έχει κι εκείνος ένα αγαπημένο του πρόσωπο με τούτη τη διάγνωση. Η ανταλλαγή παρόμοιων βιωμάτων και η συζήτηση στο ίδιο επίπεδο βοηθούν σημαντικά στην ψυχική ευεξία και ηρεμία.

Παρόλο που ίσως να προσπαθήσει κάποιος να πιστέψει ότι είναι εντάξει και έχει κάνει ό,τι καλύτερο, μιλώντας για καθημερινές καταστάσεις συμβάλλει στη μείωση της απογοήτευσης και της ανησυχίας. Το κλίμα είναι «βαρύ» και πάντα όταν μοιράζεσαι κάτι, είναι ενισχυτικό.

Πηγή: psychologytoday

Ηλιάνα Φασόλη

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

 Διπολική διαταραχή: Τα συμπτώματα που δείχνουν ότι ο άνθρωπός σας υποφέρει

Πώς μεγάλωσα πλάι σε μία μητέρα με διπολική διαταραχή;

Σχετικά άρθρα