Vegan μουσακάς με κιμά σόγιας

Ακόμα και αν νηστεύετε ή είστε vegan μπορείτε να δοκιμάσετε να φτιάξετε μουσακά! Πώς; Με κιμά σόγιας και μπεσαμέλ από γάλα σόγιας.

  • 2 μεγάλες πατάτες, κομμένες σε λεπτές φέτες
  • 2 μεγάλες μελιτζάνες, κομμένες λεπτές φέτες
  • 1 κουταλιά χυμό λεμονιού
  • 300 γρ. κιμά σόγιας
  • 1/3 φλ. ελαιόλαδο + λίγο για το ταψί,
  • 1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 1 φλ. λευκό, ξηρό κρασί
  • 2 φλ. ξεφλουδισμένες και ψιλοκομμένες ώριμες ντομάτες (ή ντομάτες κονσέρβας)
  • ½ σκελίδα σκόρδο
  • 1 ξυλαράκι κανέλας
  • ½ κουταλάκι ζάχαρη
  • ½ φλ. ψιλοκομμένος μαϊντανός
  • 3 κουταλιές κουκουνάρια
  • Αλάτι, πιπέρι
  • Μπεσαμέλ με γάλα σόγιας
  • 6 ½ κουταλιές (100 ml) ελαιόλαδο
  • 6 ½ κουταλιές αλεύρι
  • 1 λίτρο γάλα σόγιας
  • Μοσχοκάρυδο
  • Αλάτι, πιπέρι

Βήματα

Μουλιάζετε τον κιμά σόγιας σε μπόλικο νερό για 20 λεπτά. Τον στραγγίζετε και τον στύβετε καλά ανάμεσα στις παλάμες σας. Ξεπικρίζετε τη μελιτζάνα ραντίζοντάς την με λεμόνι και πασπαλίζοντάς την με αλάτι και κρατώντας την για ½ ώρα σε σουρωτήρι για να κατεβάσει το νερό της. Ύστερα την ξεπλένετε και τη στύβετε.

Προθερμαίνετε το φούρνο στους 200°C. Βάζετε τις φέτες της πατάτας και τις φέτες της μελιτζάνας σε ένα μπολ, τις ραντίζετε με 2 κουταλιές ελαιόλαδο και τις τινάζετε για να πιάσουν παντού λάδι. Τις απλώνετε πάνω στο ταψί του φούρνου στρωμένο με αντικολλητική λαδόκολλα και τις ψήνετε στο φούρνο για ½ περίπου ώρα, μέχρι να ροδίσουν ελαφρά, γυρίζοντάς τις ενδιάμεσα του ψησίματος.

Στο μεταξύ, σοτάρετε στο υπόλοιπο ελαιόλαδο το κρεμμύδι μέχρι να ξανθύνει, προσθέτετε τον κιμά σόγιας και τον ανακατεύετε να πάρει μια βράση. Ύστερα, προσθέτετε το κρασί και το αφήνετε να εξατμιστεί όλο πριν προσθέσετε τις ντομάτες, τη ζάχαρη και την κανέλα. Αφήνετε το μίγμα να βράσει μέχρι να δέσει η σάλτσα του και στο τέλος ανακατεύετε μέσα τον ψιλοκομμένο μαϊντανό, τα κουκουνάρια, αλάτι και πιπέρι.

Ετοιμάζετε την μπεσαμέλ: Ζεσταίνετε το λάδι σε μια μικρή κατσαρόλα και ανακατεύετε μέσα το αλεύρι. Ύστερα, προσθέτετε τμηματικά το γάλα, ανακατεύοντας συνεχώς και συνεχίζετε το βράσιμο ανακατεύοντας πολύ συχνά, μέχρι να πήξει σε κρέμα. Την αλατοπιπερώνετε και προσθέτετε 1 πρέζα μοσχοκάρυδο.

Ρυθμίζετε τον θερμοστάτη του φούρνου στους 180°C και συνθέτετε τον μουσακά. Λαδώνετε ένα ταψάκι και απλώνετε κάτω τις φέτες της πατάτας. Βάζετε από πάνω τον κιμά με τη σάλτσα του, τον σκεπάζετε με τις μελιτζάνες και τέλος απλώνετε στην επιφάνειά του την μπεσαμέλ. Ψήνετε τον μουσακά στον φούρνο για ½ περίπου ώρα, μέχρι να ροδίσει η επιφάνειά του και τον σερβίρετε με μια ωραία πράσινη σαλάτα.

Πηγή: xrysesyntages.gr

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Μουσακάς με ρύζι μανιταριών, μανιτάρια και σπανάκι

Νηστίσιμο χορτοφαγικό παστίτσιο με κοφτό μακαρονάκι

 

 

Σχετικά άρθρα