Συναισθηματικός εκβιασμός: «Οι γονείς μου απειλούν να με διώξουν από το σπίτι αν δεν χωρίσω»

Είμαι σε σχέση εδώ και 7 μήνες με ένα παιδί που είναι 21. Αυτός είχε έρθει για δουλειά εδώ, γνωριστήκαμε στην αρχή ξεκίνησε ως πλάκα αλλά τελικά εξελίχθηκαν διαφορετικά τα πράγματα… Πλέον μετά από πολύ άγχος και φόβο το ανακοίνωσα στους γονείς μου ήξερα την αντίδραση τους και ήξερα ότι δεν θα το δεχτούν… Όταν τους το είπα άρχισαν να μου λένε: “δεν είναι για σένα, άκου τους γονείς σου, άφησε τον και εμείς σ’ αγαπάμε όσο κανένας άλλος”… Και μου είπαν να σκεφτώ τι θα κάνω και να τους απαντήσω εγώ όμως δεν θέλω να χωρίσω και μου είπαν πως αν δεν χωρίσω θα με διώξουν από το σπίτι… Και με κατηγορούν πως αν τους πω ότι θέλω να μείνω μαζί του θα δημιουργήσω προβλήματα υγείας και θα ευθύνομαι εγώ… Τι να κάνω;

Στο ερώτημά σας απάντησε η Νικέλα Καποτά, MSc Ψυχολόγος / Bodynamic Practitioner

Από την ερώτησή σου λείπουν κάποια σημαντικά στοιχεία για τη σχέση σου και για το πρόσωπο με το οποίο σχετίζεσαι τα οποία θα μπορούσαν να κάνουν λίγο πιο ξεκάθαρη την κατάσταση καθώς και το εάν είναι βάσιμες οι όποιες ανησυχίες. Αυτό όμως δεν αλλάζει το γεγονός ότι ο τρόπος με τον οποίο οι γονείς σου επιλέγουν να εκφράσουν την ανησυχία τους ξεπερνά κάποια όρια.

Συναισθηματικός εκβιασμός

Οι γονείς σου φαίνεται να νοιάζονται πολύ για σένα ταυτόχρονα φαίνεται πως προσπαθούν να ελέγξουν καταστάσεις μέσα από τη δημιουργία ενοχών και φόβου. Θεωρούν ότι το να σε διώξουν από το σπίτι είναι μία μορφή τιμωρίας. Πιστεύουν ότι με τον φόβο θα σε κάνουν να ακολουθήσεις τις δικές τους επιλογές. Το ίδιο και οι ισχυρισμοί ότι θα αρρωστήσουν αν φύγεις. Πρόκειται για έναν ξεκάθαρο συναισθηματικό εκβιασμό. Δεν έχεις την δύναμη να κάνεις κάποιον να αρρωστήσει και αν αυτό συμβεί δεν θα είναι δική σου ευθύνη αλλά αποτέλεσμα των επιλογών των γονιών σου.

Συζήτησέ το μαζί τους!

Δεν ξέρω αν είσαι φοιτήτρια, τελειόφοιτη στο σχολείο ή και αν δουλεύεις κάπου. Όλα αυτά επηρεάζουν τις όποιες επιλογές. Οι γονείς σου στην ηλικία σου πλέον δεν μπορούν να σου επιβάλλουν το τι θα κάνεις. Αν όμως είσαι ακόμα στο σχολείο τα πράγματα δυσκολεύουν και καλό θα ήταν να προσπαθήσεις να βρεις μια μέση λύση μέχρι να τελειώσεις.
Μπορείς να προσπαθήσεις να κάνεις μια συζήτηση μαζί τους. Να τους εξηγήσεις ότι αυτό που κάνουν δεν σε κάνει να θες το αγόρι σου λιγότερο. Αντίθετα σε κάνει να νιώθεις ότι απομακρύνεσαι από εκείνους. Εξήγησέ τους ότι επειδή εκείνοι πιστεύουν ότι δεν είναι «σωστός» για εσένα δεν αλλάζει το πως νιώθεις για εκείνον και όλο αυτό απλά σε κάνει να εύχεσαι να μπορούσαν να καταλάβουν τις ανάγκες σου καλύτερα. Πες τους ότι ακόμα και αν κάνεις λάθος θέλεις να έχεις αυτή την επιλογή και θα ήθελες να νιώθεις ότι θα είναι εκεί όταν τους χρειαστείς πραγματικά.

Αν μέσα από την συζήτηση δεν μπορεί να βρεθεί κοινή γλώσσα θα πρέπει να αποδεχτείς πως οι γονείς σου μέχρι εκεί μπορούν να καταλάβουν και το μόνο που μπορείς να κάνεις είναι να διαχωρίσεις τη θέση σου και να ρυθμίσεις την απόστασή σου από αυτούς.

Υπομονή και όρια

Να θυμάσαι ότι όσο είσαι σπίτι σου θα είναι η «έδρα» των γονέων σου και θα έχουν κάποιες απαιτήσεις, σε υποστηρίζουν όμως οικονομικά. Θα χρειαστεί να έχεις υπομονή και να βάζεις τα όριά σου ενώ ταυτόχρονα θα χρειαστεί να κάνεις αρκετές υποχωρήσεις. Τελείωσε το σχολείο και φρόντισε να γίνεις το συντομότερο οικονομικά ανεξάρτητη ώστε να έχεις τη δυνατότητα σε περίπτωση που το επιλέξεις να φύγεις από το σπίτι.

Αν καταλήξεις στην επιλογή να φύγεις και με δεδομένο ότι έχεις τελειώσει με την μαθητική σου ζωή, πρέπει να ξέρεις πως θα είναι δύσκολο και θα χρειαστεί μεγάλη ψυχική αντοχή και αποφασιστικότητα για να καταφέρεις να επιβιώσεις μόνη σου. Είναι καλό που έχεις την επιλογή να μένεις με το αγόρι σου, αν όμως γίνει ο «σωτήρας» σου θα αλλάξει η δυναμική της σχέσης σας και μπορεί να σας κοστίσει. Για αυτό καλό είναι να φροντίσεις σύντομα να είσαι αυτόνομη οικονομικά ώστε να συμμετέχετε το ίδιο στα έξοδα και στις υποχρεώσεις.

aytopepoithisi aytoektimisi

Στην αρχή της ενήλικης ζωής σου

Ό,τι και να γίνει, σκέψου πως βρίσκεσαι στην αρχή της ενήλικης ζωής σου και η συνύπαρξη με τους γονείς έχει ημερομηνία λήξης. Η διαδικασία της ενηλικίωσης δεν είναι εύκολη. Αρχίζεις να κάνεις επιλογές για τον εαυτό σου και θα πρέπει να διαχειριστείς τις συνέπειες της κάθε επιλογής σου. Κομμάτι αυτού είναι το να πεις στην οικογένεια σου ότι εκτιμάς τη βοήθειά τους και τις συμβουλές τους και θα τις λάβεις υπόψιν σου όμως έχουν αναθρέψει μια δυνατή γυναίκα με αρχές και οφείλουν να την εμπιστευτούν ότι θα τις ακολουθήσει με τον δικό της τρόπο.

Νικέλα Καποτά MSc
Ψυχολόγος / Bodynamic Practitioner
6945038881
Αγίας Παρασκευής 55, Χαλάνδρι

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Οι γονείς μου με καταπιέζουν και ασφυκτιώ! Πολλές φορές σκέφτομαι να φύγω από το σπίτι!

Οι γονείς μου με υποτιμούν και με προσβάλλουν συνεχώς! Δεν αντέχω άλλο!

Σχετικά άρθρα