Έχω διαβήτη. Κάνει να πίνω γάλα ή όχι;

O διαβήτης είναι μια από τις πλέον αυξανόμενες σεπεριστατικά χρόνιες παθήσεις ταλιαπωρώντας ένα πολύ μεγάλο μέρος του παγκόσμιου πληθυσμού και ειδικά τις γυναίκες.

Ο διαβήτης χωρίζεται σε τρεις κατηγορίες:

  • Τον απλό διαβήτη
  • Τον διαβήτη τύπου ΙΙ, που είναι ο πιο συνηθισμένος και
  • Τον διαβήτη κύησης

Ένα από τε ερωτήματα που φυσιολογικά προκύπτουν στην περίπτωση που κάποιος πάσχει από διαβήτη, εκτός από το τι πρέπει να τρώει, είναι και το τι πρέπει να πίνει ή ΔΕΝ πρέπει να πίνει.

Ας δούμε, λοιπόν, μαζί εφόσον έχεις διαβήτη τι πρέπει και τι ΔΕΝ πρέπει να πίνεις:

Νερό

Το να έχεις επαρκή ενυδάτωση κατά τη διάρκεια της ημέρας, σίγουρα είναι ευεργετικό για την υγεία και την καλή λειοτυργία του οργανισμού σου, είτε έχεις είτε δεν έχεις διαβήτη. Ειδικά στην πρώτη περίπτωση, έρευνες έδειξαν ότι το νερό σε βοηθάει να ελέγξεις τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα σου.

Αυτό συμβαίνει, διότι όταν δεν υπάρχει επαρκής ενυδάτωση σε περίπτωση διαβήτη, τότε αυξάνεται η ορμόνη βασοπρεσίνη, γνωστή και ως αντιδιουρητική ορμόνη, με αποτέλεσμα το συκώτι να παράγει περισσότερη γλυκόζη. Τουλάχιστον ένα ποτήρι νερό σε κάθε γεύμα είναι απαραίτητο, σύμφωνα με τους ειδικούς.

Γάλα

Το να πίνεις τακτικά γάλα, σε βοηθάει να έχεις επάρκεια σε μαγνήσιο, κάλιο, ασβέστιο και βιταμίνη D στον οργανισμό. Επίσης, το ημιαποβουτυρωμένο γάλα βοηθάει στην διατήρηση της καλής αρτηριακής πίεσης, που είναι σημαντικό για άτομα που πάσχουν από διαβήτη.

Πίνοντας γάλα σε κάθε γέυμα σας, βοηθάει στη ρύθμιση των υδατανθράκων που λαμβάνετε και κατ’ επέκταση της γλυκόζης στο αίμα.

Καφές

Ενώ κάποιες έρευνες δείχνουν ότι ο καφές και η κατανάλωση της καφεΐνης δεν επηρεάζουν τα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα, άλλες έρευνες καθιστούν σαφές ότι ο καφές και η τακτική κατανάλωσή του μπορεί να επηρεάσουν τον συγκεκριμένο δείκτη.

Επειδή δεν υπάρχει ένα γενικό αποτέλεσμα, το αν θα πιεις καφέ έχοντας διαβήτη εξαρτάται από τις ανάγκες του κάθε οργανισμιύ ξεχωριστά

Τσάι

Λίγες θερμίδες, πολλή γεύση και πάρα πολλά αντιοξειδωτικά! Μια κινεζική μελέτη έδειξε ότι το μαύρο τσάι περιέχει πολύ υψηλά επίπεδα πολυσακχαριτών, τα οποία επιβραδύνουν την απορρόφηση της ζάχαρης στο αίμα και συνεπώς είναι αρκετά ωφέλιμο για τα άτομα με διαβήτη. Το τσάι μπορεί, επίσης, να συμβάλει στη μείωση του κινδύνου εγκεφαλικού επεισοδίου και καρδιακών παθήσεων.

Προσέξτε όμως τις παγίδες: όχι γλυκό παγωμένο τσάι, καμία πρόσθετη ζάχαρη και κανένα πλήρες γάλα μέσα στο τσάι.

Τα light αναψυκτικά

Ισχύει ό, τι και στην περίπτωση του καφέ. Για άλλους κάνει, για άλλους δεν κάνει. Εάν, πάντως, πρέπει οπωσδήποτε να πιείς αναψυκτικό τότε καλό θα έιναι να προτιμάς τα light αναψυκτικά.

Αναψυκτικά

Όχι, όχι και πάλι όχι! Τα αναψυκτικά είναι από τις βασικές αιτίες αύξησης της γλυκόζης στο αίμα, λόγω της μεγάλης αναλογικά ποσότητας σε ζάχαρη που περιέχουν. Γνωστές μάρκες αναψυκτικών, παγωμένο τσάι, χυμοί μακράς διάρκειας κλπ. ΑΠΑΓΟΡΕΥΟΝΤΑΙ αυστηρώς. Προτιμήστε σε έναν αποχυμωτή να βάλετε μερικά φρούτα ή και λαχανικά και να φτιάξετε οι ίδιοι τον δικό σας φυσικό και υγιεινό χυμό.

Με πληροφορίες από santemagazine.fr

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Έχω διαβήτη. Επιτρέπεται να φάω γλυκά;

Είμαι διαβητική και έχω τοπικό λίπος στα πόδια. Υπάρχει κάποια δίαιτα για να φύγει;

Σχετικά άρθρα