Αρχική / Υγεία / Γυναικολογία / Έχω ασβεστώσεις στον μαστό. Φοβάμαι για καρκίνο. Τι εξέταση να κάνω;

Η 52χρονη Βούλα ρωτά

Έχω ασβεστώσεις στον μαστό. Φοβάμαι για καρκίνο. Τι εξέταση να κάνω;

Έχω ασβεστώσεις στον μαστό. Φοβάμαι για καρκίνο. Τι εξέταση να κάνω;

Στο ερώτημά σας απαντά ο Δρ. Βασίλης Βενιζέλος, Χειρουργός Μαστού

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Η στερεοτακτική βιοψία με βελόνα αναρρόφησης στις περιπτώσεις που ανιχνευθούν ύποπτες αποτιτανώσεις (ασβεστώσεις) στον μαστό,  αποτελεί μια απόλυτα ασφαλή μέθοδο αποφυγής της χειρουργικής επέμβασης, εφόσον πραγματοποιείται σε εξειδικευμένο Κέντρο Μαστού.

Οι αποτιτανώσεις του μαστού, που εμφανίζονται στον απεικονιστικό έλεγχο σαν  μικρές «λευκές κουκίδες» με τάση συρροής, τις περισσότερες φορές δεν σχετίζονται με κακοήθεια, ειδικά όταν δεν συνοδεύονται από ψηλαφητά ογκίδια, γεγονός που σύμφωνα και με την κλινική εμπειρία σημαίνει, πως μόνο 3 στα 10 περιστατικά θα χρειαστούν χειρουργείο.

Πρέπει να επισημανθεί πως οι αποτιτανώσεις αποτελούν ιδιαίτερα συχνό εύρημα, ειδικά στις γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση, όπου περίπου μια στις δύο εμφανίζει αυτά τα «λευκά στίγματα» στις μαστογραφίες τους.

Φυσικά, είναι απαραίτητη η κατηγοριοποίησή τους και η εμπεριστατωμένη εξέτασή τους προκειμένου να διαπιστωθεί η σύστασή τους, διότι η πλειοψηφία αυτών δε θεωρούνται καν ύποπτες και σε ποσοστό περίπου 75% δεν κρύβουν κακοήθεια.

Αξίζει να σημειωθεί πως η στερεοτακτική βιοψία, που ΔΕΝ είναι χειρουργική βιοψία αλλά διαγνωστική εξέταση, δίνει απάντηση στο αν οι αποτιτανώσεις που εξετάζουμε χρειάζονται ή όχι χειρουργείο, πραγματοποιείται υπό τοπική αναισθησία, μέσα από  μια μικρή τομή που δε χρειάζεται καν ράμματα. Η όλη διαδικασία διαρκεί λιγότερο από μισή ώρα, και η ασθενής μπορεί να επιστρέψει άμεσα στη συνήθη δραστηριότητά της.

Η εποχή που οι χειρουργοί μαστού επέλεγαν την χειρουργική αντιμετώπιση των αποτιτανώσεων φαίνεται να έχει περάσει ανεπιστρεπτί και αυτό οφείλεται τόσο στα νέα ιατρικά δεδομένα, όσο και στην ανάγκη για ελάχιστα επεμβατικές θεραπευτικές τεχνικές σε όλο το φάσμα της ιατρικής επιστήμης.

Δρ. Βασίλης Βενιζέλος, MD MPhil(UK)

Χειρουργός Μαστού FACS,

Πρόεδρος της Ελληνικής Χειρουργικής Εταιρείας Μαστού (ΕΧΕΜ)

Διευθυντής Μονάδας Μαστού – Θεραπευτήριο Metropolitan

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Καρκίνος Μαστού: Όσο γρηγορότερα η θεραπεία, τόσο καλύτερη η επιβίωση

Καρκίνος μαστού – Παράγοντες κινδύνου

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X