Spiegel: Η Γερμανία θα… ικετεύσει την Ελλάδα – «Υποφέρουμε»!

Πρόσφατο δημοσίευμα στο γερμανικό Spiegel ασχολείται με την οικονομία τόσο της Ελλάδας όσο και της Γερμανίας τονίζοντας πως η πρώτη αναπτύσσεται όλο και περισσότερο.

«Ενώ η άλλοτε περίφημη βιομηχανία μας κατευθύνεται όλο και βαθύτερα προς την κρίση, η ελληνική οικονομία αναπτύσσεται όλο και περισσότερο. Eίμαστε καλά;». Αυτό διερωτάται ο Τόμας Φρίκε σε δημοσίευμα του στο Spiegel.

«Τι καιροί ήταν και εκείνοι, όταν μπορούσαμε ακόμα θυμωμένα να πούμε στους Έλληνες ότι δεν μπορούν να καταφέρουν τίποτα στην οικονομία; Παρά μόνο ότι παράγουν ελιές και ότι έχουν ένα αποτυχημένο κράτος. Ότι πρέπει νοικοκυρευτούν όπως εμείς, διότι προτιμούν να λιάζονται».

«Η αξιοπιστία μας υποφέρει»

Και συνεχίζει: «Στην πραγματικότητα κάνουν συνεχώς τεχνάσματα. Όπως προέκυψε από τα προπύργια της γερμανικής σκέψης (όπως η εφημερίδα Bild). Όχι και να τολμήσουν κι από πάνω να καθορίζουν μόνοι τους τι είναι καλό γι αυτούς. Όχι με εμας, διότι το χρήμα το έχουμε εμείς. Και διότι εμείς απλώς είμαστε καλύτεροι».

«Τώρα πια η αξιοπιστία μας έχει υποφέρει αρκετά. Από τότε που τα πράγματα δεν προχωράνε τόσο.. γερμανικά. Παράδειγμα είναι το νέο αεροδρόμιο της πρωτεύουσας που εδώ και χρόνια αναπαύεται στον ήλιο. Δεν είμαστε και τόσο αδιαμφισβήτητα ενάρετοι στην ρύθμιση των τιμών των ντιζελοκίνητων αυτοκινήτων. Και χρειαστήκαμε σχεδόν μισό χρόνο για να σχηματίσουμε κυβέρνηση, κάτι που έχουμε συνήθως ικανούς τους άλλους να το κάνουν.

Μήπως θα ζητήσει η Γερμανία βοήθεια από την Ελλάδα, εν τέλει;

«Είναι αρκετά ανόητα αυτά. Μόνο που απειλούνται ακόμα τα χειρότερα, τώρα που η μόλις λίγο πριν ακμάζουσα γερμανική βιομηχανία μπαίνει σε ύφεση και οι εταίροι από το… αποτυχημένο κράτος Ελλάδα ανακοινώνουν σοβαρά ακμάζουσες συναλλαγές. Eίμαστε καλά;»

Ο Τόμας Φρίκε επισημαίνει ότι «θα ήταν χρήσιμο να μάθουμε γρήγορα από αυτό. Πριν να πρέπει να ζητήσουμε βοήθεια από τους Έλληνες, εάν συνεχίσουμε έτσι». Και εξηγεί: «Δεν πρόκειται για αστείο. Τουλάχιστον, αναφορικά με τις τελευταίες τάσεις».

«Η παραγωγή της γερμανικής βιομηχανίας συρρικνώνεται εδώ και μήνες, το Φεβρουάριο υπήρξαν θεαματικά λιγότερες παραγγελίες κατά 8,2% από ό,τι το προηγούμενο έτος. Και η πτώση φαίνεται πως επιταχύνεται».

Επικαλούμενος έρευνα που έγινε μεταξύ μάνατζερ πωλήσεων, σημειώνει ότι «ο αντίστοιχος δείκτης για την κατάσταση τη βιομηχανίας είναι 44 μονάδες -κάτω από το όριο των 50 που σύμφωνα με την πείρα αντικατοπτρίζει τα αποτελέσματα της ανάπτυξης. Οι νέες παραγγελίες μειώθηκαν τόσο πολύ όσο δεν είχαν μειωθεί από τη μεγάλη ύφεση του 2009».

Μεγαλύτερη η ελληνική ανάπτυξη

Για την Ελλάδα προκύπτει εδώ και μήνες από την ίδια έρευνα το αντίθετο: «ο δείκτης βρίσκεται σαφώς πάνω από το όριο της ανάπτυξης. Και αυξήθηκε μάλιστα τον Μάρτιο στις σχεδόν 55 μονάδες. Και δημιουργήθηκαν τόσο πολλές θέσεις εργασίας όσο δεν αυξήθηκαν εδώ και είκοσι χρόνια».

«Μάλλον πρόκειται περί αναπτυξιακού μπουμ παρά για ύφεση. Επίσης, και δεν πρόκειται για λάθος. Πέρυσι, η ελληνική οικονομία αναπτύχθηκε για πρώτη φορά από τη μεγάλη κρίση περισσότερο από την γερμανική».

«Ίσως οι Έλληνες γίνουν μάλιστα τα πρότυπά μας», επισημαίνει κλείνοντας ο Τόμας Φρίκε προειδοποιώντας για το ενδεχόμενο να «φτάσουμε και στο σημείο κάποια στιγμή να πρέπει να στείλουν στο Βερολίνο και μια τρόικα με συστάσεις για βελτίωση της οικονομικής μας πολιτικής».

Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Κτηματολόγιο: Δεύτερη ευκαιρία για 256 περιοχές – Όλες οι λεπτομέρειες!

Συντάξεις χηρείας: Το σχέδιο της κυβέρνησης

Ποιες είναι οι προϋποθέσεις για να πάρει η μητέρα μου το επίδομα ΟΠΕΚΑ;

ΟΑΕΔ – Δώρο Πάσχα 2019: Πότε θα καταβληθεί – Προπληρώνονται επιδόματα

Σχετικά άρθρα