Αντικειμενικές αξίες: Πού αυξάνονται και ποιοι φόροι επηρεάζονται

Φαίνεται πως αυξάνονται οι αντικειμενικές τιμές, με πολλές περιοχές του κέντρου να παίρνουν… φωτιά και οι ιδιοκτήτες ακινήτων να έχουν παραπάνω φόρους.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας «Τα Νέα», υποψήφιες για αύξηση είναι οι γειτονιές του κέντρου της Αθήνας, αλλά και περιοχές της Θεσσαλονίκης, της Κρήτης και των νησιών των Κυκλάδων. Σημαντικοί παράγοντες στις όποιες αλλαγές στην κτηματαγορά οφείλονται- από τη μια- στο Airbnb και- από την άλλη- στη… χρυσή βίζα.

Στο νέο σκηνικό στην αγορά ακινήτων, οι αυξήσεις των τελευταίων μηνών στις τιμές πώλησης αναμένεται να συμπαρασύρουν και τις τιμές ζώνης και να βάλουν φωτιά στους φόρους των ακινήτων. Αυξήσεις αναμένονται στις περιοχές όπου η… ψαλίδα μεταξύ αντικειμενικών και εμπορικών τιμών παραμένει ανοιχτή, όπως αναφέρει το δημοσίευμα.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα είναι οι νέες τιμές θα προκαλέσουν «ντόμινο» ανατροπών σε φόρους και τέλη στα ακίνητα. Οι αλλαγές θα φέρουν διαφορές στον υπολογισμό και των φόρων, όπως ο ΕΝΦΙΑ ή οι φόροι μεταβίβασης.

Ποιοι πληρώνουν περισσότερο ΕΝΦΙΑ

Επίσης, σε πολλές περιπτώσεις θα ακυρώσουν τα οφέλη από τη μείωση του ΕΝΦΙΑ. Σε κάποιες περιοχές μάλιστα οι ιδιοκτήτες ακινήτων όχι απλώς θα χάσουν πιθανές μειώσεις αλλά θα κληθούν να πληρώσουν μεγαλύτερο ΕΝΦΙΑ.

Οι διαφορές που παρατηρούνται σήμερα στην αγορά μεταξύ εμπορικών και αντικειμενικών τιμών δείχνουν αυξήσεις σε συνοικίες του κέντρου της Αθήνας, όπως Κουκάκι, Εξάρχεια, Κυψέλη, Κολωνάκι, Αμπελόκηποι, Παγκράτι, Σύνταγμα και Χίλτον.

Μεγαλύτερες τιμές ζώνης θα δουν και πολλά προάστια του Λεκανοπεδίου, όπως το Μαρούσι, το Ελληνικό, το Χαλάνδρι, η Γλυφάδα αλλά και ο Πειραιάς. Από τις αυξήσεις δεν θα γλιτώσουν ούτε οι λαϊκές γειτονιές της Νίκαιας, της Δραπετσώνας, του Κορυδαλλού, της Πετρούπολης και του Ιλίου.

Υποψήφιες για αύξηση είναι και οι περιοχές όπου η κυβέρνηση κράτησε αμετάβλητες τις τιμές τον περασμένο Ιούνιο, με στόχο να μην πληγούν οι ιδιοκτήτες.

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Ανακοινώθηκαν οι νέες αντικειμενικές αξίες – Ποιοι θα πληρώσουν λιγότερο ΕΝΦΙΑ;

ΟΠΑ: Έτσι ψωνίζουν οι Έλληνες – Πόσα ξοδεύουν στο σούπερ μάρκετ

Spiegel: Η Γερμανία θα… ικετεύσει την Ελλάδα – «Υποφέρουμε»!

Σχετικά άρθρα