Είμαι με ένα ζηλιάρη σύντροφο που με απάτησε: Θα έχουμε μια υγιή σχέση;

Έχω μια σχέση 2 χρόνια σχεδόν. Εκείνος είναι χωρισμένος με τρία παιδιά και είναι 40. Η σχέση μας είχε και έχει πολλά προβλήματα. Είχαμε κάποιο πρόβλημα με τους γονείς μου να την αποδεχτούν και να μην φέρνουν αντίρρηση.

Εγώ βέβαια σε αυτό το θέμα θα κάνω αυτό που έχω επιλέξει. Αν δεν θέλουν αν με στηρίξουν δεν μπορώ αν τους πιέσω. Το θέμα με το αγόρι μου είναι ότι εκεί που είμαστε καλά ξαφνικά γίνονται γεγονότα και τσακωνόμαστε.

Για παράδειγμα μπορεί να μιλήσω με το δικό του φίλο που είμαστε έξω όλοι μαζί και να θυμώσει επειδή θα τον σπρώξω αν γελάσω. Δεν θέλει να δίνω τέτοια δικαιώματα. Το άλλο είναι πως με είχε απατήσει ήδη μια φορά  λόγω των νεύρων, όπως μου είπε, ότι είχε μαζί μου.

Με έχει απατήσει δύο φορές

Και τώρα το έκανε ξανά επειδή είμαστε χωρισμένοι. Εγώ θέλω να είμαι μαζί του αλλά εκείνος λέει πως τον έχω ξεφτιλίσει. Να αναφέρω επίσης πως είμαστε μαζί σε μια ανδρική ομάδα ποδοσφαίρου και ένας παίκτης μου ζήτησε να του βάλω κρέμα στο πόδι.

Εκεί έγινε ο κακός χαμός και είπε διαφορά συν ότι εγώ θέλω να χαϊδεύομαι με άλλους και ότι τον ξεφτιλίζω. Μετά από αυτό με απάτησε πάλι. Δηλαδή συνολικά δύο φορές. Θα καταφέρουμε να έχουμε μια υγιή σχέση και να μου έχει εμπιστοσύνη;

Στο ερώτημα απαντά η Συμβουλευτική Ψυχολόγος Φρόσω Φωτεινάκη

Στο μήνυμά σας περιγράφετε μια σχέση όπου δεν υπάρχει το στοιχείο της εμπιστοσύνης και της συναισθηματικής ασφάλειας. Εκείνος σας κατηγορεί συνεχώς για τις συμπεριφορές σας προς άλλους άνδρες, και σας τιμωρεί απατώντας σας.

Εσείς, φαίνεται να δέχεστε την τιμωρία σας και αναρωτιέμαι αν έχετε αντιληφθεί τον φαύλο κύκλο της σχέσης, στον οποίο συναινείτε.

Αρχικά, είναι σημαντικό να βάλετε τα όρια σας στη σχέση αυτή, εξηγώντας πως με το να σας τιμωρεί, πληγώνει ακόμη περισσότερο εσάς αλλά και την σχέση σας που όσο περισσότερα τραύματα δέχεται, τόσο πιο δύσκολο θα είναι να ορθοποδήσει.

sxesi zeygari problima

Τι είναι αυτό που τον κάνει να ζηλεύει;

Επιπλέον, χρειάζεται να αφουγκραστείτε τι είναι αυτό που τον κάνει να ζηλεύει ή να νιώθει πως τον εξευτελίζετε. Έχουν ορθολογική βάση οι κατηγορίες του; Ή βγάζει μια ζηλοτυπία προς το πρόσωπό σας, ζητώντας ουσιαστικά να μην έχετε καμία σχέση με άλλους άνδρες;

Φαίνεται να επιθυμείτε τη σχέση αυτή, χωρίς ίσως να εξετάζετε το αν αυτή η σχέση έχει υγιείς βάσεις, το αν υπάρχουν συμπεριφορές αγάπης, ενδιαφέροντος, αλληλοσεβασμού, αλληλοκατανόησης και φυσικά αν υπάρχει υγιής, ανοιχτή επικοινωνία.

Για να τα καταφέρετε, όπως αναφέρετε στο κλείσιμο του μηνύματός σας, χρειάζεται να καταλάβετε και οι δύο τις συμπεριφορές που τραυματίζουν την σχέση σας, και να προσπαθήσετε ουσιαστικά και συστηματικά για την σχέση αυτή. Καμία σχέση δεν μπορεί να σωθεί μοναχά από έναν.

Φρόσω Φωτεινάκη
MBACP Συμβουλευτική Ψυχολόγος
Ψυχοδυναμική Ψυχοθεραπεύτρια
Τ: 211 1845239 Κ: 6981015684
http://efrosynifotinaki.gr
facebook.com/Φρόσω Φωτεινάκη Συμβουλευτική Ψυχολόγος MBACP

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Έχουμε σοβαρή σχέση με το ταίρι μου; Το «παιχνίδι» του μυαλού

Έκανα «φάση» με τον παιδικό μου φίλο αλλά εκείνος δεν θέλει σχέση. Τι να κάνω;

Ο μύθος της ρομαντικής αγάπης: Δύο μισά αναζητούν το ολόκληρο;

Σχετικά άρθρα