Όταν δεν μιλάει το στόμα, μιλάει το σώμα:Τι είναι οι ψυχολογικές ζαλάδες;

Έχω συνέχεια ψυχολογικές ζαλάδες. Έχω κάνει όλες τις εξετάσεις και είναι καθαρές. Τι μπορώ να κάνω; Ούτε να περπατήσω δεν μπορώ. Τι θα με βοηθήσει;

Στο ερώτημα απαντά η Συμβουλευτική Ψυχολόγος Φρόσω Φωτεινάκη

«Όταν δεν μιλάει το στόμα, μιλάει το σώμα». Είναι μια φράση που αναδεικνύει τη σύνδεση μεταξύ των ψυχοσωματικών παθήσεων και της αδυναμίας μας να εκφράσουμε ανοιχτά τις σκέψεις και τα συναισθήματά μας αλλά και να διαχειριστούμε αποτελεσματικά το άγχος μας.

Οι ψυχοσωματικές παθήσεις είναι πραγματικές παθήσεις, και τα άτομα βιώνουν πραγματικό πόνο, δυσφορία και ενοχλήσεις μέσα από αυτές. Κάποιες από τα πιο συχνές ψυχοσωματικές παθήσεις που οι ειδικοί συναντούμε στην κλινική μας πρακτική, είναι οι ζαλάδες, που απασχολούν και εσάς, οι ημικρανίες, η ταχυπαλμία, η δύσπνοια, το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου,το άσθμα, σεξουαλικές δυσλειτουργίες αλλά και κάποιες παθήσεις του δέρματος.

Οι προσωπικότητες που είναι περισσότερο ευάλωτες στα ψυχοσωματικά νοσήματα είναι εκείνες που λειτουργούν περισσότερο με τη λογική, αφήνοντας στην άκρη τα συναισθήματα τους, οι τελειοθηρικές προσωπικότητες, οι άνθρωποι που είναι ανυπόμονοι και βιαστικοί, βάζοντας επιπλέον άγχος στην καθημερινότητά τους, οι προσωπικότητες που συμβαδίζουν με τα πρέπει αγνοώντας τα θέλω τους, αλλά και την αυτοφροντίδα τους.

gynaika

Καταπιεσμένος θυμός και απωθημένα συναισθήματα λειτουργούν σαν βαρίδια

Δουλεύοντας στην ψυχοθεραπεία με ένα ψυχοσωματικό νόσημα, συχνά συναντούμε στο άτομο καταπιεσμένο θυμό, απωθημένα συναισθήματα που κρατάει μέσα του σαν βαρίδια, χρόνιο άγχος που μπορεί να βιώνει σε έναν δυστυχισμένο γάμο ή σε μια μη ικανοποιητική εργασία. Μάλιστα αυτό που εξηγούμε στην ψυχοθεραπεία είναι πως το χρόνιο άγχος μας εξαντλεί ψυχικά αλλά εξαντλεί και τις δυνατότητες διαχείρισης.

Τα άτομα που νοσούν από ψυχοσωματικές παθήσεις, σταδιακά δυσλειτουργούν τόσο σε κοινωνικό όσο και σε επαγγελματικό πλαίσιο, ενώ η ψυχοσωματική πάθηση αν δε δουλευτεί θεραπευτικά, τα γεμίζει με συναισθήματα άγχους, ντροπής, αγωνίας αλλά και έλλειψης βοήθειας.

Έμφαση στην αυτοφροντίδα σας

Ένα από τα πρώτα βήματα για να βοηθήσετε τον εαυτό σας λοιπόν, είναι η επίσκεψη σε έναν ειδικό ψυχικής υγείας, Ψυχολόγο ή Ψυχίατρο. Μαζί θα δουλέψετε τη διερεύνηση πιθανών τραυμάτων, καταπιεσμένων συναισθημάτων, χρόνιου αλλά και αόρατου άγχους, άγχους που συνειδητά δεν αντιλαμβανόμαστε ενώ είναι σταθερά εκεί.

Φυσικά θα δώσετε ιδιαίτερα έμφαση στην αυτοφροντίδα σας. Τα ψυχοσωματικά νοσήματα αγαπούν τους ανθρώπους που δεν αγαπούν και δε φροντίζουν αρκετά τον εαυτό τους. Το να βοηθήσουμε το άτομο να εκφραστεί, να βάλει όρια αλλά και να μάθει να διεκδικεί, το να ενθαρρύνουμε την αυθεντικότητά του, βλέπουμε πως έχει εξαιρετικά αποτελέσματα στην ανακούφιση του σώματος αλλά και της ψυχής!

Φρόσω Φωτεινάκη
MBACP Συμβουλευτική Ψυχολόγος
Ψυχοδυναμική Ψυχοθεραπεύτρια
Τ: 211 1845239 Κ: 6981015684
http://efrosynifotinaki.gr
facebook.com/Φρόσω Φωτεινάκη Συμβουλευτική Ψυχολόγος MBACP

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Νιώθω έντονη ζαλάδα, κόπωση και δύσπνοια. Δώστε μου λύση

Κρίση πανικού: Ταχυπαλμία, ζαλάδα και άλλα συμπτώματα

Σχετικά άρθρα