Το μωράκι μου γεννήθηκε πρόωρα. Πότε θα αρχίσει να τρώει κανονικά;

Ένα μωρό θεωρείται πρόωρο, όταν γεννιέται στις 37 εβδομάδες κύησης, δηλαδή στους 8 μήνες εγκυμοσύνης. Όσο πιο… πρόωρο είναι το βρέφος, τόσο πιο μεγάλη θα είναι η διαφοροποίηση στον τρόπο που τρέφεται.

Όπως συμβαίνει και με τα βρέφη που γεννιούνται κανονικά, το μητρικό γάλα είναι η καλύτερη πηγή διατροφής και για τα πρόωρα μωρά κατά τους πρώτους μήνες της ζωής. Οι μητέρες μπορούν να τραβήξουν το γάλα που έχουν και να ταΐσουν τα μωράκια τους, προσαρμοζόμενες στην ικανότητα πέψης του, προσαρμοζόμενες στην ανάπτυξη του πεπτικού σου συστήματος.

Για τα πρόωρα μωράκια, οι ποσότητες είναι πολύ περιορισμένες – 1 ml οκτώ φορές την ημέρα αρχικά – και αυξάνονται κατά την ανάπτυξη του με το πέρασμα των ημερών. Στη συνέχεια, τρέφονται μέσω ρινογαστρικού σωλήνα τοποθετημένου στο στομάχι τους μέχρι να είναι σε θέση να τραφούν αυτόνομα από τον μαστό ή το μπουκάλι, με διατροφικά παρασκευάσματα ειδικά για πρόωρα μωρά.

Τι είναι η «ηλικία διόρθωσης»;

Το διάστημα που ένα πρόωρο χρειάζεται για να έρθει στα επίπεδα ενός μωρού που έχει γεννηθεί σε κανονικό χρονικό διάστημα είναι η διορθωτική του ηλικία, Σύμφωνα με τους ειδικούς, στους 4 – 6 μήνες ένα πρόωρο μωρό δεν θα έχει την ίδια σωματική, αλλά και ψυχοπνευματική ανάπτυξη με ένα  μωρό που έχε γεννηθεί σε κανονικής διάρκειας κύηση.

Αυτό σημαίνει ότι ένα πρόωρο μωρό θα πρέπει να υποστεί αλλαγές στην διατροφή που αναφέραμε παραπάνω, μετά τους 3 πρώτους μήνες της ζωής του, πάντα όμως βάσει των δυνατοτήτων του αναφορικά με την ικανότητα πέψης του.

Άπαξ και ο παιδίατρος δώσει το «πράσινο» φως για να ξεκινήσει η διαφοροποίηση στη διατροφή του πρόωρου μωρού, αυτή σταδιακά ομοιάζει και με τα δεδομένα της διατροφής ενός μωρού που έχει γεννηθεί στον κανονικό χρόνο. Τι προβλέπει η διατροφική του διαφοροποίηση;

Η εισαγωγή νέων διατροφικών στοιχείων στη διατροφή ενός πρόωρου μωρού, αλλά και για κάθε μωρό, είναι ένα πολύ σημαντικό κεφάλαιο που προβλέπει την εισαγωγή λαχανικών και φρούτων καλά επεξεργασμένων και εύκολων στη χώνεψη. Για παράδειγμα, τα καρότα είναι μια πολύ καλή αρχική επιλογή. Αναφορικά με τα φρούτα, μήλα και μπανάνες είναι επίσης καλές επιλογές, λιωμένα όλα στο μπλέντερ.

paidi trwei

Ποιες είναι οι κατάλληλες ποσότητες;

Ξεκινήστε με δυο κουταλιές του γλυκού την ημέρα (λιωμένες πάντα) και αυξήστε σταδιακά τις ποσότητες. Από τους 6 μήνες κι έπειτα, μπορείτε να ξεκινήσετε σταδιακά τις φακές και την πρωτεΐνη. Για ωμά λαχανικά, περιμένετε μέχρι να κλείσει το ένα έτος, ώστε το πεπτικό του σύστημα να είναι ικανό να τα αντέξει. Τι ισχύει εάν έχει νοσηλευτεί

Εφόσον το πρόωρο μωράκι έχει περάσει και κάποιες ιατρικές διαδικασίες, για παράδειγμα με κάποια επέμβαση, τότε η διαφοροποίηση στη διατροφή του θα γίνει βάσει των εντολών του γιατρού που το παρακολουθεί και με κύριο γνώμονα την κατάσταση του γαστρεντερικού του συστήματος και την ευαισθησία του.

Εφόσον δεν υπάρχει κάποιο πρόβλημα, το μωράκι σας θα αρχίσει κατά τη διατροφική του διαφοροποίηση να τρέφεται κανονικά. Συνήθως, το πρόωρο μωρό έρχεται στο κανονικό του βάρος μέσα σε έναν περίπου χρόνο, άπαξ και ανταποκριθεί πλήρως στις αλλαγές στο διατροφικό του πρόγραμμα, χωρίς να υπάρξει κάποιο πρόβλημα.

Με πληροφορίες από parents.fr

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Είμαι έγκυος και θέλω να κάνω σεξ. Μπορεί να μου προκαλέσει πρόωρο τοκετό;

7 παράγοντες που θέτουν σε κίνδυνο την εγκυμοσύνη μιας γυναίκας!

Σχετικά άρθρα