Δίνω Πανελλήνιες, είμαι πολύ κουρασμένη και αγχωμένη και τρώω συνέχεια. Πώς να χάσω κιλά;

Είμαι 18 χρονών. Πριν 2 χρόνια ήμουν σε ισορροπία και στα κιλά μου και στο φαγητό που έτρωγα. Από πέρυσι που πήγα Β’ Λυκείου μέχρι και φέτος έχω βάλει 30 κιλά, από τα οποία είχα χάσει τα 21 και τα διατήρησα για 2 μήνες και μετά έβαλα 10 ξανά πολύ γρήγορα. Η αλήθεια είναι ότι φέτος που δίνω Πανελλήνιες είμαι πολύ κουρασμένη και αγχωμένη και τρώω συνέχεια. Κοιμάμαι 4 με 5 ώρες την ημέρα, λόγω διαβάσματος και φροντιστηρίων.

Και με τραβάει να τρώω γλυκά, ψωμιά και γενικότερα πολλούς υδατάνθρακες σε τεράστιες ποσότητες και με πολλές θερμίδες. Έχω ύψος 1,72 και τώρα είμαι στα 76 κιλά. Κάθε μέρα λέω ότι θα αρχίσω να τρώω σωστά, αλλά μέσα στην μέρα λέω θα αρχίσω αύριο. Θέλω να φτάσω στα 58 – 59 κιλά. Τι με συμβουλεύετε να κάνω; Με αγχώνει και η εικόνα του σώματος μου, αλλά και η υγεία μου, γιατί τόσες θερμίδες και ζάχαρη ξέρω ότι μπορούν να δημιουργήσουν σοβαρά προβλήματα. Θα εκτιμούσα ιδιαίτερα την άποψή σας.

Η απάντηση του ειδικού στο ερώτημά σας

Αγαπητή αναγνώστρια,

Κατά τις Πανελλήνιες οι περισσότεροι μαθητές βρίσκονται σε μια δύσκολη περίοδο και η διατροφή μπορεί να είναι υπέρ τους, αν κάνουν τις σωστές επιλογές. Οι υποψήφιοι για να αφομοιώσουν καλύτερα την ύλη θα πρέπει αφενός να κοιμούνται καλά και αφετέρου να ακολουθούν μια πλήρη, ισορροπημένη και σωστή διατροφή που θα βοηθήσει τον οργανισμό να είναι πιο υγιής και πιο ισχυρός για την καλύτερη δυνατή απόδοση στο διάβασμα του.

Το διαιτολόγιο πρέπει να περιλαμβάνει όλες τις ομάδες τροφίμων, στις κατάλληλες για τον μαθητή ποσότητες, δίνοντας έμφαση στα ψάρια και θαλασσινά, στα γαλακτοκομικά, στα φρούτα και τα λαχανικά, τροφές που συχνά παραλείπονται ή δεν καταναλώνονται σε επαρκείς ποσότητες.

Σύμφωνα με τον Δείκτη μάζας σώματος, τα 74κιλά για εσένα αντικατοπτρίζουν τα ανώτατα όρια ενός υγιούς σωματικού βάρους, οπότε θα μπορούσε να είναι ο αρχικός σου στόχος.
Η συνιστώμενη μηνιαία απώλεια κιλών με βάση τις συστάσεις ορίζεται στα 2-4 κιλά, έτσι ώστε να έχετε τη μέγιστη δυνατή μείωση λίπους χωρίς να καταπονήσετε τη μυϊκή σας μάζα και το μεταβολισμό. Η πολύ γρήγορη απώλεια βάρους αποτελεί λανθασμένη πρακτική και αυτό διότι τα κιλά που χάνονται είναι κυρίως υγρά για τις πρώτες μέρες και στη συνέχεια μυϊκή μάζα.

Μικρές αλλαγές στη διατροφική σου καθημερινότητα

Μικρές αλλαγές στην διατροφική σου καθημερινότητα μπορούν να βελτιώσουν το βάρος και τη διάθεσή σου. Αρχικά, μπορείς να κρατήσεις ένα ημερολόγιο καταγραφής των γεμάτων σου, ώστε να έχεις μια καλή εικόνα των ποσοτήτων της τροφής που καταναλώνεις αλλά και της ποιότητας αυτής.

Μερικές απλές οδηγίες μπορούν να σου φανούν χρήσιμες:

  • Καλό θα ήταν να ξεκινάς την ημέρα σου με ένα καλό πρωινό που θα σου δώσει την απαραίτητη ενέργεια στο διάβασμά σου, αλλά και θα σε κρατήσει πλήρη για αρκετές ώρες.
  • Μην παραλείπεις γεύματα, αλλά φρόντισε να καταναλώνεις ενδιάμεσα σνακ (φρούτα με ξηρούς καρπούς, παστέλι, μπάρα δημητριακών, γιαούρτι με μέλι και κανέλα) που θα σε αποτρέψουν από την κατανάλωση μεγάλων γευμάτων ύστερα από πολλές ώρες νηστική.
  • Φρόντισε να ενυδατώνεσαι συχνά, διότι πολλές φορές το αίσθημα της δίψας δίνει την ψευδαίσθηση της πείνας. Επίσης, χρειάζεσαι την ενυδάτωση για την καλή λειτουργία του εγκεφάλου μιας και το διάβασμά σου είναι πολύωρο.
  • Μπορείς να ξεκινάς το γεύμα σου με μια σαλάτα ή λαχανικά ώστε να επέλθει γρηγορότερα ο κορεσμός αποφεύγοντας, έτσι, μεγάλες ποσότητες γευμάτων. Οι φυτικές ίνες, επίσης, θα σε κρατήσουν χορτασμένη για περισσότερη ώρα ρυθμίζοντας την όρεξη και τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα.
  • Αν επιθυμείς έντονα κάτι γλυκό, θα μπορούσες να καταναλώσεις σοκολάτα με υψηλή περιεκτικότητα σε κακάο που βοηθά και στην μνήμη.
  • Θα σε βοηθούσε πολύ να εντάξεις στην καθημερινότητά σου φυσική δραστηριότητα, καθώς θα σου αυξήσει τον μεταβολισμό, θα σου μειώσει τα επίπεδα του στρες και θα αισθανθείς ευεξία. Για παράδειγμα, 40 λεπτά γρήγορο περπάτημα την ημέρα θα ήταν ευεργετικό στην καθημερινότητά σου.
  • Απόφυγε την κατανάλωση των λεγόμενων «κενών θερμίδων», όπως είναι τα αναψυκτικά, εφόσον δεν σου παρέχουν κανένα θρεπτικό συστατικό, και αντιθέτως σε φορτώνουν με θερμίδες και σε αφυδατώνουν.

Θα μπορούσες να απευθυνθείς σε ένα πτυχιούχο διαιτολόγο-διατροφολόγο, ο οποίος θα σχεδιάσει ένα εξατομικευμένο πλάνο διατροφής σύμφωνα με τις δικές σου αποκλειστικά ανάγκες.

Επιστημονική Ομάδα ΛΟΓΩ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ 

https://www.logodiatrofis.gr

Σχετικά άρθρα