Παναγία των Παρισίων : Ο θησαυρός της Παγκόσμιας Πολιτιστικής κληρονομιάς που τυλίχτηκε στις φλόγες

Η Εβδομάδα των Παθών για τους καθολικούς σίγουρα ξεκίνησε με τον χειρότερο δυνατό τρόπο. Η Παναγία των Παρισίων, ή αλλιώς Νοτρ Νταμ, που αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα Πολιτιστικά Μνημεία του κόσμου, άρχισε να φλέγεται στις 15 Απριλίου με αποτέλεσμα την καταστροφή ενός σημαντικού μέρους της. Μια πυρκαγιά που άφησε ολόκληρο τον κόσμο άφωνο και βαθιά σοκαρισμένο. Από την Ουάσινγκτον μέχρι την Ιερουσαλήμ, οι αντιδράσεις για την πυρκαγιά στον εμβληματικό γοτθικό καθεδρικό ναό της Παναγίας των Παρισίων δεν έπαψαν να πολλαπλασιάζονται.

https://www.instagram.com/p/BwSRVmzD6ll/?utm_source=ig_web_copy_link

Το χρονικό μιας πυρκαγιάς, που μοιάζει σαν ψέμα

Σαν θεωρία συνωμοσίας που επιβεβαιώνεται φαίνεται ο χθεσινός εφιάλτης, από την παιδική ταινία της Disney οπού ο ναός έχει πιάσει φωτιά, μέχρι το Before sunset , όπου ο Εthan Ηawke αναφέρει πως η Παναγία των Παρισίων μια μέρα θα εξαφανιστεί. Δυστυχώς όμως είναι πέρα για πέρα αληθινό.

 

Όλα ξεκίνησαν το απόγευμα της Δευτέρας 15/4, πέντε ή έξι λεπτά μετά την ολοκλήρωση των εργασιών από τα συνεργεία ανακαίνισης. Οι εργάτες αποχώρησαν στις 18:45 (τοπική ώρα) και γύρω στις 18:50, άρχισαν να βγαίνουν καπνοί από τον γοτθικού τύπου ναό. Ένα πυκνό σύννεφο μαύρου καπνού υψώθηκε από το κτίριο, ενώ οι φλόγες πεταγόντουσαν πολλά μέτρα στον ουρανό, όπως φαίνεται σε πολλές φωτογραφίες και βίντεο που αναρτήθηκαν σε ιστοτόπους μέσων κοινωνικής δικτύωσης.

Χρειάστηκαν οκτώμιση ώρες για να καταστρέψει η φωτιά, αριστουργήματα της χριστιανικής τέχνης οκτώμιση ολόκληρων αιώνων. Συγκεκριμένα, η φωτιά είχε σαν αποτέλεσμα την κατάρρευση της οροφής και του κεντρικού οβελού της εκκλησίας, ύψους 92 μέτρων.

https://www.instagram.com/p/BwSorwMAzm_/?utm_source=ig_web_copy_link

Ένας εκπρόσωπος του ναού είπε νωρίτερα στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι έχει τυλιχθεί στις φλόγες όλος ο ξύλινος σκελετός, που χρονολογείται από το 19ο αιώνα από τη μία πλευρά και από τον 13ο από την άλλη. «Όλα καίγονται (…) δεν θα απομείνει τίποτα», είπε ο Αντρέ Φινό, όπως αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Τι εκτιμάται ότι διασώθηκε και ο αγώνας των πυροσβεστών

Το θετικό είναι πάντως ότι το κύριο μέρος του κτιρίου και δύο πύργοι έχουν διασωθεί. Μολονότι αναμένεται επίσημη επιβεβαίωση, εκτιμάται ότι στοιχεία της κατασκευής όπως τα χαρακτηριστικά κυκλικά παράθυρα με τις ζωγραφικές διακοσμήσεις (βιτρώ) έχουν γλυτώσει.

Οι Γάλλοι αστυνομικοί και πυροσβέστες σχημάτισαν ανθρώπινη αλυσίδα προκειμένου να καταφέρουν να μεταφέρουν έγκαιρα έξω από την Παναγία των Παρισίων τα έργα τέχνης που κοσμούν για αιώνες την Παναγία των Παρισίων, καθώς πρόκειται για ανεκτίμητης αξίας αντικείμενα, τα οποία αποτελούν σημαντικό κομμάτι της γαλλικής πολιτιστικής κληρονομιάς.

https://www.instagram.com/p/BwTsZ7pBlTY/?utm_source=ig_web_copy_link

Οι παμπάλαιες καμπάνες, αυτές που τρέλαιναν τον μυθικό Κουασιμόδο στο αριστούργημα του Βίκτωρος Ουγκό, σώθηκαν και αυτές. Πέραν αυτών, ανάμεσα στα πολύτιμα διασωθέντα αντικείμενα είναι τα, υποτίθεται αυθεντικά, σπαράγματα του θείου δράματος, όπως ένα κομμάτι από το τίμιο ξύλο, ένα καρφί από τον σταυρό του Ιησού, καθώς και ο ακάνθινος στέφανος, αντικείμενο λατρείας για τους πιστούς επί 16 αιώνες.

Η επόμενη μέρα

Τέθηκε υπό έλεγχο σήμερα το πρωί, και οι φωτογραφίες της επόμενης ημέρας από τον καθεδρικό ναό είναι ενδεικτικές της καταστροφής.

 

Τα ξημερώματα της Τρίτης, ο Γάλλος δισεκατομμυριούχος Φρανσουά Ανρί Πινό ανακοίνωσε πως η οικογένειά του θα δωρίσει 100 εκατομμύρια ευρώ για το εγχείρημα. «Ο πατέρας μου και εγώ αποφασίσαμε να απελευθερώσουμε από τώρα τα κεφάλαια της Artemis το ποσό 100 εκατομμυρίων ευρώ για να συμμετάσχουμε στην προσπάθεια που θα είναι απαραίτητη για την πλήρη ανασυγκρότηση της Παναγίας των Παρισίων», αναφέρει χαρακτηριστικά στην ανακοίνωσή του.

 

 

Η Παναγία των Παρισίων

Ο γοτθικός καθεδρικός του 12ου αιώνα, η Παναγία των Παρισίων, έχει χαρακτηριστεί μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς από την Unesco και προσελκύει εκατομμύρια τουρίστες κάθε χρόνο.Η κατασκευή του άρχισε το 1163 και τον θεμέλιο λίθο έθεσε ο Πάπας Αλέξανδρος Γ΄ και ο Βασιλεύς Λουδοβίκος Ζ΄ της Γαλλίας.Φημίζεται για τα πολλά πέτρινα, ανάγλυφα γκαργκόιλ, τα εντυπωσιακά παράθυρα βιτρό και τις επίστεγες αντηρίδες που συγκρατούν τους τοίχους τους.

Ο Ναός αποπερατώθηκε περί τα μέσα του 13ου αιώνα. Το 1699 υπέστη ακρωτηριάσεις, με το δικαιολογητικό της επισκευής του. Τα πλέον άξια ιδιαίτερης προσοχής σημεία, που προκαλούν το θαυμασμό της αρχιτεκτονικής του ναού, είναι η υπέροχη πύλη με τον υπεράνω αυτής τεράστιο ρόδακα και τις δύο εκατέρωθεν αυτής πύλες, τα περίφημα γλυπτά, τα δύο κωδωνοστάσια ύψους 68 μ. καθώς και ο εσωτερικός διάκοσμος με τα έξοχης υαλογραφικής τέχνης (βιτρώ) παράθυρα.Ο

Αξίζει να σημειωθεί, ότι ο ναός είχε καταστραφεί ξανά στο παρελθόν κατά τη Γαλλική Επανάσταση.Η Παναγία των Παρισίων καταστράφηκε ολοσχερώς και ανακαινίστηκε κατά την περίοδο 1841-1864.Τα διάσημα gargouilles είναι αγάλματα-δαίμονες που βρίσκονται περιμετρικά στα ψηλά σημεία του καθεδρικού ναού.

Τα gargouilles άλλοτε έχουν διακοσμητικό ρόλο και άλλοτε χρησιμεύουν ως υδρορροές για να προστατεύουν τα εξωτερικά τοιχώματα του ναού από το νερό της βροχής.

Η είσοδος στον καθεδρικό γίνεται από τρεις πύλες που είναι στολισμένες με περίτεχνα γλυπτά. Επίσης σε μεσαιωνικές τοιχογραφίες αναπαρίσταται ο βίος της Παρθένου, η Δευτέρα Παρουσία και η ζωή της Αγίας Άννας. Πάνω από τις πύλες βρίσκεται η στοά των βασιλέων της Ιουδαίας και του Ισραήλ.

Τα τελευταία χρόνια ο ναός είχε πολλά προβλήματα συντήρησης, και καθώς η κρατική επιχορήγηση δεν ήταν επαρκής, έκανε έρανο σε ιδιώτες, ώστε να μπορέσει να καλύψει τα έξοδα.

Με κέντρο δράσης το ναό συνέγραψε ο Βικτόρ Ουγκώ το κλασσικό μυθιστόρημα με το τίτλο «Η Παναγία των Παρισίων».

 

Εισαγγελέας Παρισιού: Η φωτιά αντιμετωπίζεται ως ατύχημα

Η πυρκαγιά στον καθεδρικό ναό της Παναγίας των Παρισίων πιθανόν να οφείλεται σε ατύχημα και δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι προκλήθηκε σκόπιμα, ανακοίνωσε σήμερα ο εισαγγελέας του Παρισιού Ρεμί Χέιτζ.

«Προσανατολιζόμαστε προς το σενάριο του ατυχήματος», είπε στους δημοσιογράφους ο Χέιτζ και πρόσθεσε ότι 50 άνθρωποι απασχολούνται σε μια «μακρά και πολύπλοκη» έρευνα για τα αίτια της χθεσινής πυρκαγιάς. Παράλληλα, ανακοίνωσαν ότι έχουν αποκλείσει το σενάριο του εμπρησμού και της τρομοκρατικής ενέργειας.

https://www.instagram.com/p/BwSnFj8D55h/?utm_source=ig_web_copy_link

 

Πολλά ερωτήματα, θεωρίες συνωμοσίας και ένα βίντεο – ντοκουμέντο

Ισπανικό δίκτυο τηλεόρασης κατέγραψε την ώρα της πυρκαγιάς έναν άνθρωπο να κυκλοφορεί με κίτρινο γιλέκο. Οι εργάτες λένε ότι είχαν τελειώσει τις εργασίες τους σχεδόν 1 ώρα και 20 λεπτά προτού ξεσπάσει η φωτιά.

Αρχικά, οι θεωρίες συνωμοσίες για το πώς ξεκίνησε η πυρκαγιά, εμφανίστηκαν όταν δόθηκαν στη δημοσιότητα ένα βίντεο και φωτογραφίες την ώρα της καταστροφής.

Στις εικόνες εμφανίζεται ένας άνδρας μέσα στην Παναγία των Παρισίων, σε ένα παράθυρο, που φοράει ένα κίτρινο γιλέκο και μαύρα ρούχα και κράνος στο κεφάλι. Το ντύσιμό του παραπέμπει στα Κίτρινα Γιλέκα που εδώ και μήνες κατακλύζουν τους δρόμους των γαλλικών πόλεων διαδηλώνοντας κατά του Εμανουέλ Μακρόν ενώ κάθε Σάββατο γίνονται επεισόδια.

 

 

Ο Βίκτωρ Ουγκώ γράφει κλείνοντας  τον πρόλογο του στο βιβλίο «Η Παναγία των Παρισίων» τα εξής: «Ο άνδρας που έγραψε αυτή τη λέξη σε αυτόν τον τοίχο χάθηκε, εδώ και πολλούς αιώνες, στις γενιές που ακολούθησαν, η λέξη με τη σειρά της έσβησε από τον τοίχο της εκκλησίας, η εκκλησία η ίδια θα σβηστεί, σύντομα ίσως, από το πρόσωπο της Γης» Σαν άλλος προφήτης, μίλησε για την οριστική καταστροφή της εκκλησίας η οποία ευτυχώς δεν συνέβη παρ΄όλο που για αρκετές ώρες φτάσαμε πολύ κοντά σε αυτό το ενδεχόμενο. Ο εφιάλτης πέρασε και το μόνο που ελπίζουμε όλοι είναι η αναστύλωση του ναού να πραγματοποιηθεί σύντομα, έτσι ώστε να έχουν την δυνατότητα και οι επόμενες γενιές να τον θαυμάσουν…

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Δωρεά 300 εκατ. ευρώ από Γάλλους δισεκατομμυριούχους για την Παναγία των Παρισίων!

Σχετικά άρθρα