Γιατί το «κρακ» στον αυχένα μπορεί να αποβεί μοιραίο;

Εάν μέχρι σήμερα συνηθίζατε για να ξεπιαστείτε στον αυχένα να τον γυρίζετε απότομα μέχρι να ακουστεί ένα «κρακ» ή αλλιώς τριγμός, μάλλον ήρθε η ώρα να αναθεωρήσετε και να δείτε τη συνήθειά σας αυτή με άλλο μάτι.

Κι αυτό, γιατί όπως αποδεικνύεται η συνήθεια αυτή που εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι σε όλο τον κόσμο έχουν, είναι πιθανό να αποβεί ακόμα και μοιραία για τη ζωή μας, αφού μπορεί να οδηγήσει ακόμα και σε εγκεφαλικό.

«Έχασα τις αισθήσεις μου και κατέρρευσα»

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση μιας 23χρονης νοσοκόμας από το Λονδίνο, η οποία περιέγραψε τη δική της τραυματική εμπειρία από ένα τέτοιο περιστατικό.

Όπως αναφέρει, ενώ ήταν στο κρεβάτι με τον σύντροφό της παρακολουθώντας μια ταινία, θέλησε να κάνει αυτή ακριβώς την κίνηση, το «κρακ», για να ξεπιαστεί.

Και ενώ στην αρχή, αν και άκουσε έναν ιδιαίτερα βαθύ ήχο, δεν ανησύχησε, μόλις μετά από 15 λεπτά που σηκώθηκε να πάει στο μπάνιο ένιωσε μια ζαλάδα και κατέρρευσε χάνοντας τις αισθήσεις της.

Όταν συνήλθε δεν μπορούσε να κουνήσει το αριστερό της πόδι, με αποτέλεσμα να χρειαστεί να μεταφερθεί εσπευσμένα σε νοσοκομείο που εφημέρευε.

Στη διαδρομή η ίδια αντιλήφθηκε, χάρη και στην εμπειρία της, ότι δεν μπορούσε να ελέγξει τις κινήσεις της, ενώ η πίεσή της και οι σφυγμοί της ήταν ασυνήθιστα υψηλοί.

Εγκεφαλικό, η διάγνωση των γιατρών

Φτάνοντας στο νοσοκομείο και μετά από σειρά σχετικών και απαραίτητων εξετάσεων, οι θεράποντες γιατροί κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η νοσοκόμα με την απότομη κίνηση στο αυχένα είχε κάνει την σπονδυλική της αρτηρία, μια βασική αρτηρία που βρίσκεται στην περιοχή του λαιμού μας, να… σκάσει.

Αυτό προκάλεσε τη δημιουργία θρόμβου, που έφραξε τον εγκέφαλο, προκαλώντας στην 23χρονη κοπέλα εγκεφαλικό επεισόδιο.

Όπως της είπαν οι γιατροί αυτό το τέντωμα στον αυχένα προκάλεσε το συμβάν, μια περίπτωση που συγκεντρώνει σε πιθανότητες μια στο εκατομμύριο να συμβεί!

Κινητικά προβλήματα

Το αποτέλεσμα είναι η 23χρονη νοσοκόμα να έχει χάσει την κίνηση και μεγάλο μέρος στην χρήση του αριστερού της χεριού και ποδιού, με αποτέλεσμα απλές καθημερινές δραστηριότητες να είναι αρκετά δύσκολο να πραγματοποιούνται.

Για παράδειγμα, δεν μπορεί να κουμπώσει τα κουμπιά του πουκαμίσου της ή μιας μπλούζας, ενώ δυσκολεύεται να περπατήσει χωρίς υποστήριξη για περισσότερα από 5 λεπτά.

Μάλιστα, οι ειδικοί που την παρακολουθούν τονίζουν ότι δεν είναι σίγουρο πότε και αν η 23χρονη Λονδρέζα θα ανακτήσει πλήρως την χρήση της αριστερής της πλευράς.

Αυτό που επισημαίνουν είναι ότι ακόμα και νεαρής ηλικίας άνθρωποι κινδυνεύουν από μια απίθανη αιτία να υποστούν εγκεφαλικό επεισόδιο με όλες τις δυσάρεστες συνέπειες.

Με πήροφορίες από womenshealthmag.com

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Ο αυχένας σου κάνει κρακ; Δες τι σημαίνει αυτό για την υγεία σου

Πόνος στον αυχένα: Πού οφείλεται και πώς θα τον προλάβεις!

[fbcomments]
X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X