Αρχική / Ψυχολογία / Παιδί / Σεισμός στο Μουσείο: μια μοναδική διαδραστική έκθεση για γονείς και παιδιά στο Μουσείο Γουλανδρή!
seismos mouseio

Σεισμός στο Μουσείο: μια μοναδική διαδραστική έκθεση για γονείς και παιδιά στο Μουσείο Γουλανδρή!

Τι θα κάνετε μαζί με τα παιδιά σας αυτό το Σαββατοκύριακο; Μπορείτε να επισκεφθείτε ένα μουσείο και να ζήσετε μια μοναδική εμπειρία μαζί μέσα από το εκπαιδευτικό πρόγραμμα “Σεισμός στο Μουσείο”.

Οι γονείς ως πρώτοι δάσκαλοι των παιδιών τους

Οι γονείς γίνονται οι πρώτοι δάσκαλοι των παιδιών τους και, χωρίς αμφιβολία, είναι οι πιο καθοριστικοί. Η θεμελιώδης αυτή σχέση γίνεται πλέον αντιληπτή και από τους ίδιους τους εκπαιδευτικούς, οι οποίοι στοχεύουν σε μια ολιστική προσέγγιση των παιδαγωγικών δράσεων. Σύμφωνα με τις σύγχρονες προσεγγίσεις, η εκπαιδευτική διαδικασία δεν πρέπει να σταματά όταν το παιδί φεύγει από το σχολείο στο τέλος της ημέρας.

seismos mouseio2

Όταν οι γονείς γίνονται κοινωνοί αυτής της προοπτικής, τα παιδιά είναι σίγουρο πως θα αγγίξουν το βέλτιστο επίπεδο των δυνατοτήτων τους. Παράλληλα, η συμμετοχή των ενηλίκων σε εκπαιδευτικές δραστηριότητες επηρεάζει άμεσα και τους ίδιους, καθώς εξερευνούν νέες προοπτικές και σημεία ενδιαφέροντος, τα οποία ο παιδικός ενθουσιασμός είναι πολύ πιο εύκολο να ξεκλειδώσει. Προς αυτή την κατεύθυνση σχεδιάζονται τόσο στο εξωτερικό όσο και στη χώρα μας αξιόλογες εκπαιδευτικές προσπάθειες, με ποικιλία στη θεματολογία, ώστε να προσελκύσουν όλα τα μέλη της οικογένειας σε μια διαδικασία εκμάθησης και παιχνιδιού, αψηφώντας τους καταιγιστικούς ρυθμούς της καθημερινότητάς τους.

H πρώτη διαδραστική έκθεση  για τον σεισμό στην Ελλάδα

Προσεγγίζοντας με αντίστοιχο, σφαιρικό τρόπο την εκπαίδευση και εκτός του σχολικού περιβάλλοντος, η ΑΧΑ Ασφαλιστική και το Μουσείο Γουλανδρή, σε συνεργασία με το Εθνικό Μετσόβειο Πολυτεχνείο, σχεδίασαν την πρώτη διαδραστική ψηφιακή έκθεση για τον Σεισμό στην Ελλάδα, με τίτλο «Σεισμός στο Μουσείο». Η πρωτότυπη αυτή πρωτοβουλία δίνει την ευκαιρία σε γονείς και παιδιά να εξερευνήσουν μαζί το φυσικό φαινόμενο μέσα από πρωτόγνωρες, για τα ελληνικά δεδομένα, μεθόδους υψηλής τεχνολογίας. Μοναδικά μοντέλα υδρογείων που δίνουν πληροφορίες για τους σεισμούς, εκπαιδευτικά βίντεο που παρουσιάζουν σημαντικούς σεισμούς του Ελλαδικού χώρου από το 1900 έως σήμερα, μετάδοση σε πραγματικό χρόνο των σεισμών που γίνονται παγκοσμίως είναι μερικά από τα εκθέματα που αναμένεται να «ταξιδέψουν» το κοινό σε μια συναρπαστική διαδρομή εκμάθησης.

seismos mouseio3

Η διαδραστική εμπειρία της έκθεσης συμπληρώνεται με τη «σεισμική τράπεζα» και τις εφαρμογές «Σεισμός στην Πόλη» και «Γίνε Σεισμοειδικός», που ενημερώνουν για το πώς μπορεί να προστατευθεί κανείς σε περίπτωση σεισμού. Τα βλέμματα, όμως, κάθε επισκέπτη επικεντρώνονται στην «καρέκλα εικονικής πραγματικότητας» που σχεδιάστηκε με στόχο να δώσει τη δυνατότητα μίας προσομοίωσης σεισμού!

Ο σκοπός της έκθεσης

Βασικός σκοπός της έκθεσης «Σεισμός στο Μουσείο» είναι όλοι όσοι την επισκεφθούν να γνωρίσουν αυτό το κρίσιμο φυσικό φαινόμενο, μέσω μιας διαδραστικής επαφής με όλες τις πτυχές του και να ενημερωθούν για το πώς μπορούν να προετοιμαστούν και να προστατευτούν κατά τη διάρκεια ενός σεισμού, πράγμα εξαιρετικά σημαντικό για μια σεισμογενή χώρα όπως η Ελλάδα.

seismos mouseio4

Μέχρι πότε θα φιλοξενείται στο Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας;

Η έκθεση «Σεισμός στο Μουσείο» θα φιλοξενείται στον χώρο του Μουσείου Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας έως τον Ιούνιο του 2019. Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την πρωτότυπη ψηφιακή έκθεση «Σεισμός στο Μουσείο» μπορείτε να βρείτε στο www.axa.gr

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Εκπαιδευτικά Προγράμματα Μαρτίου στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης

Νίκη Γουλανδρή: Αφιέρωσε τη ζωή της στην προστασία του περιβάλλοντος- Το μουσείο που ίδρυσε σε σπίτι εφοπλιστών, η ζωγραφική, η φιλία με την Τζάκι Κένεντι και ο οίκος Hermès

 

[fbcomments]
X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X
[contact-form-7 id="192177" title="Popup"]