ΕΦΚΑ: Βγείτε στη σύνταξη ως δύο χρόνια νωρίτερα – Ποιους αφορά

Σχετική εγκύκλιος από τον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ) ανοίγει «παράθυρο» για έξοδο στη σύνταξη, ως δύο χρόνια νωρίτερα.

Πρόκειται για ευκαιρία με την οποία ωφελούνται και ασφαλισμένοι ηλικίας 60 – 62 ετών που υπέβαλλαν αίτηση συνταξιοδότησης αλλά απορρίφθηκε λόγω του ορίου ηλικίας.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Έθνος», δύναται να επανέλθουν με καινούργια αίτηση και να λάβουν σύνταξη. Αυτή η νέα ερμηνευτική ρύθμιση «ψαλιδίζει» μέχρι και 24 μήνες τα όρια ηλικίας.

Προϋπόθεση, φυσικά, για την έξοδο είναι οι ενδιαφερόμενοι να έχουν και χρόνο ασφάλισης πρώην ΙΚΑ. Έτσι, θεμελιώνουν με τις ειδικές διατάξεις του πρώην Ταμείου μισθωτών.

Ποιους αφορά

Αφορά, κατά κύριο λόγο, δυο βασικές κατηγορίες ασφαλισμένων στον ΟΑΕΕ – ΕΦΚΑ που «κλειδώνουν» τώρα σύνταξη – εξπρές:

  • Γυναίκες μητέρες ανηλίκων που είχαν ανήλικο παιδί και παράλληλα είχαν συμπληρώσει 5.500 μέρες ασφάλισης, δηλαδή 18,4 έτη ασφάλισης μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2012. Εφόσον έχουν τελευταίο φορέα ασφάλισης τον πρώην ΟΑΕΕ, νυν ΕΦΚΑ, μπορούν πλέον να αποχωρήσουν νωρίτερα από τα 62.
  • Άνδρες που είχαν συμπληρώσει 35ετία έως το 2012, αλλά δεν είχαν συμπληρώσει τα 60 έτη της ηλικίας τους στις 18 Αυγούστου του 2015. Συνεπώς, δεν θεμελίωσαν τότε δικαίωμα με τις διατάξεις του ΟΑΕΕ.

Οι νέες οδηγίες εφαρμόζονται αναδρομικά για συνταξιοδοτικά αιτήματα που έχουν υποβληθεί από 13 Μαΐου 2016 και μετά, καθώς και όσα είναι σε εκκρεμότητα.

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Αναδρομικά ΕΦΚΑ: Πώς θα συμπληρώσετε την αίτηση διεκδίκησης;

ΕΦΚΑ: Ποιο λάθος έχει γίνει στα αναδρομικά των συνταξιούχων;

ΕΦΚΑ: Τα 6 βήματα για τη ρύθμιση των οφειλών σου

Σχετικά άρθρα