Ποια διατροφή «νικά» τη χοληστερίνη και την υπέρταση;

Η περίσσεια χοληστερόλης στο αίμα είναι δύσκολο να αναγνωριστεί χωρίς να γίνει εξέταση αίματος. Τα συμπτώματα που μπορεί να προειδοποιήσουν για υψηλή χοληστερόλη περιλαμβάνουν πόνο στο στήθος, που μπορεί να σχετίζεται έμμεσα με το συγκεκριμένο πρόβλημα.

Ποια είναι τα βασικά συμπτώματα;

Πράγματι, σε περίπτωση υπερβολικής χοληστερόλης, το λίπος που συσσωρεύεται στις αρτηρίες μπορεί να αποτρέψει τη διέλευση αίματος και να προκαλέσει συμπτώματα, όπως πόνο στο στήθος. Αυτό συχνά υποδηλώνει στηθάγχη, που μπορεί τελικά να οδηγήσει σε έμφραγμα του μυοκαρδίου.

Άλλα συμπτώματα περιλαμβάνουν κόπωση, δύσπνοια, σφίξιμο στο θώρακα και σοβαρό άγχος. Η υπερβολική χοληστερόλη μπορεί επίσης να προωθήσει τα εγκεφαλικά επεισόδια, εάν είναι τα τοιχώματα των εγκεφαλικών αρτηριών που επηρεάζονται από τις λιπαρές καταθέσεις. Στην περίπτωση αυτή, τα πρώτα συμπτώματα που εντοπίζονται είναι η απώλεια δύναμης και ευαισθησίας στο άκρο ή ακόμα και το πρόσωπο, η δυσκολία στην ομιλία ή ο συντονισμός των κινήσεων, ο ίλιγγος ή τα προβλήματα όρασης.

Όλα αυτά τα σημάδια είναι προσωρινά αλλά πρέπει να τα προσέξουμε και να συμβουλευτούμε οπωσδήποτε τον γιατρό μας. Αλλά μόνο μια εξέταση αίματος μπορεί να ανιχνεύσει την υπερχοληστερολαιμία, οπότε είναι καλύτερο να την προλαμβάνουμε, μιας και μετά την εμφάνισή της είναι δύσκολο να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά.

Τι πρέπει να τρώμε;

Η υιοθέτηση μιας δίαιτας χαμηλότερης περιεκτικότητας σε λίπος και ζάχαρη είναι ο βασικός τρόπος αντιμετώπισης της υψηλής χοληστερίνης, αλλά και της υπέρτασης.

Κατά γενικό κανόνα, η καθημερινή κατανάλωση φρέσκων φρούτων και λαχανικών πρέπει να αποτελεί τη βάση μιας διατροφής κατά της χοληστερόλης.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, ορισμένα φρούτα, όπως το μήλο ή το αβοκάντο, έχουν επιπλέον θεραπευτικές ιδιότητες που μπορούν να συμβάλουν στη μείωση των επιπέδων της χολστερόλης.

Ορισμένα δημητριακά και ξηροί καρποί, όπως το πίτουρο σιταριού και τα κάσιους, μπορούν επίσης να καταναλωθούν ως μέρος μιας διατροφής κατά της χοληστερόλης, επειδή έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε καλή χοληστερόλη. Όσον αφορά τα ζωικά προϊόντα, τα λιπαρά γαλακτοκομικά προϊόντα (κρέμα γάλακτος, βούτυρο) και τα κόκκινα και λιπαρά κρέατα πρέπει να περιοριστούν και τα ψάρια να είναι προτιμότερα από το κρέας.

Επίσης, τα λιπαρά ψάρια (σαρδέλες, σκουμπρί, σολομός κλπ.) περιέχουν ακόρεστα λιπαρά οξέα που προστατεύουν από καρδιαγγειακές παθολογίες. Τέλος, συνιστάται η κατανάλωση φυτικών ελαίων όπως το ελαιόλαδο, το κραμβέλαιο ή το αραβοσιτέλαιο που περιέχουν λιπαρά οξέα υψηλότερης ποιότητας ως μέρος μιας δίαιτας που μειώνει τη χοληστερόλη.

Αλλαγή στον τρόπο ζωής

Παράλληλα με πιο ισορροπημένη διατροφή, είναι επιτακτική η ανάγκη να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στον τρόπο ζωής του ατόμου. Συνεπώς, συνιστάται να μειώσετε την κατανάλωση αλκοόλ και να σταματήσετε το κάπνισμα. Η απώλεια βάρους μπορεί να αποτελεί προϋπόθεση για τη μείωση των επιπέδων χοληστερόλης από μερικούς ανθρώπους. Η τακτική σωματική άσκηση είναι απαραίτητη γι ‘αυτό.

Δεδομένου ότι η υπερβολική χοληστερόλη μπορεί να επηρεάσει την καρδιακή λειτουργία, είναι καλύτερο να κάνει κανείς αρκετή αερόβια άσκηση και να παρακολουθείται από καρδιολόγο. Εάν, παρά τα μέτρα αυτά, η περιεκτικότητα σε λιπαρά δεν μειωθεί, μπορεί να ληφθεί υπόψη η εφαρμογή θεραπευτικής αγωγής.

Με πληροφορίες από e-sante.fr

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Ρίξε τη χοληστερίνη και τα τριγλυκερίδια με αυτή τη διατροφή!

Τι θα πάθω αν μειώσω πολύ την «κακή» χοληστερίνη μου;

Σχετικά άρθρα