Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για τη χαμηλή αυτοπεποίθηση!

Η έλλειψη αυτοπεποίθησης είναι πρόβλημα το οποίο μπορεί να επηρεάσει ουσιαστικά το πώς βλέπετε τον εαυτό σας και τι εικόνα δίνετε στους άλλους.

Γράφει η lifecoach Κία Καραγιάννη

Γιατί προκαλείται έλλειψη αυτοπεποίθησης;

Μπορεί να υπάρχουν πολλοί λόγοι για την έλλειψη αυτοπεποίθησης και χαμηλής αυτοεκτίμησης, που αναζητούνται στην παιδική ηλικία, την οικογένεια, τη σχολική ζωή, τον τρόπο που βιώνει κάποιος τις επιτυχίες ή τις αποτυχίες και τις σχέσεις με τους άλλους.

Το βέβαιον είναι ότι η  εικόνα που έχει κάποιος για τον εαυτό του, επηρεάζει σίγουρα και την εικόνα που δείχνει στους άλλους. Μια  αρνητική εικόνα προσελκύει αρνητικές εμπειρίες ενώ μία θετική εικόνα προσελκύει θετικές εμπειρίες.

Πώς επηρεάζει τη ζωή του ατόμου η χαμηλή αυτοπεποίθηση;

Η χαμηλή αυτοπεποίθηση προκαλεί αίσθημα ανασφάλειας και μοναξιάς. Πολλοί συχνά τα άτομα περιορίζουν τις κοινωνικές τους εξόδους και την επαφή τους με φίλους και έτσι μπαίνουν σε ένα φαύλο κύκλο που νιώθουν ακόμη πιο μόνοι.

Επιπτώσεις μπορεί να υπάρχουν και στη σχέση με το αντίθετο φύλο γιατί τα άτομα με χαμηλή αυτοπεποίθηση τείνουν να προσκολλώνται στα αρνητικά σημεία μίας κατάστασης και να παραμελούν τις προσωπικές τους ανάγκες και την εξωτερική τους εμφάνιση.

Δεν δέχονται την κριτική από τους άλλους και όταν αυτή συμβαίνει, τότε πληγώνονται εύκολα.

Μπορεί να αλλάξει αυτό;

Βεβαίως, διότι το ότι νιώθει κάποιος χαμηλή αυτοπεποίθηση δεν σημαίνει ότι έχει χαμηλές ικανότητες. Αυτό που συνήθως συμβαίνει είναι ότι μάλλον συγκρίνει τις πραγματικές του ικανότητες με μια ιδανική κατάσταση ή έχει εξωπραγματικές προσδοκίες από τον εαυτό του.

Επίσης μπορεί να σχετίζεται με τους άλλους και το τι πιστεύουν για αυτόν μα όταν πάρει κανείς την απόφαση για αλλαγή, όλα μπορούν να γίνουν. Φτάνει να έχει την κατάλληλη βοήθεια, από τους σωστούς ανθρώπους, τους ειδικούς.

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Κέρδισε αυτοπεποίθηση με μια άσκηση: Θέλει μόλις 3 λεπτά την ημέρα!

Το παραμελήμενο παιδί θα γίνει ένας εξαρτητικός ενήλικας με προβλήματα αυτοπεποίθησης;

Αυτοπεποίθηση: Τα 5 βήματα για να σταθείς στα πόδια σου!

Σχετικά άρθρα