Κάλοι στα πόδια: Πώς δημιουργούνται και ποια είναι η καλύτερη αντιμετώπιση

Κάλοι των ποδιών ή αλλιώς τύλοι, ονομάζονται οι σκληρύνσεις του δέρματος σε ορισμένα σημεία του πέλματος, εξαιτίας διαφόρων παραγόντων.

Γράφει ο Εμμανουήλ Α. Αρβανιτάκης, Ποδολόγος – Ποδίατρος

Δημιουργούνται  συνήθως λόγω της συνεχιζόμενης πίεσης και τριβής της επιδερμίδας μέσα στα υποδήματα, η οποία  έχει σαν αποτέλεσμα την αυξημένη κυκλοφορία του αίματος, η οποία με τη σειρά της  οδηγεί σε αυξημένη ανάπτυξη των κυττάρων στο συγκεκριμένο σημείο.

Πώς δημιουργούνται οι κάλοι

Η στοιβάδα του σκληρού δέρματος που σχηματίζεται, μεγαλώνει εσωτερικά σε σχήμα κώνου και δημιουργείται ένας σκληρός πυρήνας, ο οποίος ονομάζεται ρίζα του κάλου. Ο πυρήνας μπορεί να πιέσει τα νεύρα που διασχίζουν τις κατώτερες στοιβάδες του δέρματος και να προκαλέσει οξύ πόνο, επηρεάζοντας το βάδισμα, την επιλογή υποδημάτων αλλά και τις καθημερινές δραστηριότητες του ατόμου.

Οι παράγοντες που μπορούν να οδηγήσουν στη δημιουργία κάλων είναι  το περπάτημα χωρίς παπούτσια (ξυπόλητοι),  η άθληση,  ο λάθος τρόπος περπατήματος, η διατροφή, η ουρική αρθρίτιδα και η προεξοχή οστών, ένα κάταγμα ή κάποια ανατομική παραμόρφωση.

Πρόληψη και θεραπεία για τους κάλους

Η πρόληψη  αλλά και  η σωστή θεραπεία παίζουν σημαντικό ρόλο στην αποτελεσματική αντιμετώπιση των κάλων. Όπως κάθε πάθηση, έτσι και στην συγκεκριμένη περίπτωση είναι απαραίτητη η συμβολή ενός ειδικού ποδιάτρου- ποδολόγου, ο οποίος γνωρίζει τη φυσιολογία του ποδιού και πώς να αντιμετωπίζει την κάθε περίπτωση.

Οι ειδικοί συνιστούν:

  • Σωστή επιλογή υποδημάτων, τα οποία πρέπει να είναι άνετα, να ταιριάζουν στο σχήμα του ποδιού και να έχουν σωστό πλάτος και περιθώριο ως και 1,5 cm μεταξύ του μακρύτερου δαχτύλου και της μύτης του παπουτσιού. Καλό θα είναι να προτιμώνται υποδήματα με χαμηλά και φαρδιά τακούνια, με αρκετό χώρο εσωτερικά για να χωράει σωστά το πόδι και να είναι φτιαγμένα από μαλακό δέρμα, ώστε να μην εξασκούνται πιέσεις σε σημεία του ποδιού που μπορεί να προεξέχουν.
  • Μην περπατάτε ξυπόλητοι
  • Φοράτε καθαρές βαμβακερές κάλτσες με τα κλειστά παπούτσια, για να αναπνέει σωστά το δέρμα
  • Αποφύγετε να φοράτε τα ίδια παπούτσια, συνεχόμενες μέρες,  καθώς θα πρέπει  να στεγνώσουν από τον ιδρώτα
  • Περιποιηθείτε σωστά και καθημερινά την περιοχή με τρίψιμο με ελαφρόπετρα ή ράσπα και ενυδατώστε καλά με ειδικές κρέμες ενυδάτωσης,  που ενισχύουν τη διαδικασία φυσικής απολεπισης και επαναφέρουντην ελαστικότητα στο μετατάρσιο και την πτέρνα
  • Διατηρείστε το δέρμα καθαρό και μαλακό  με σωστή και συχνή περιποίηση των ποδιών
  • Αφαιρέστε τον κάλο με ελαφρόπετρα αλλά όχι με ξυράφι ή άλλο αιχμηρό αντικείμενο. Η αφαίρεση με ξυράφι μπορεί  να κάνει τον κάλο στο πόδι να εμφανιστεί ενισχυμένος μετά από λίγο. Το ίδιο πρόβλημα μπορεί να εμφανιστεί και με την αφαίρεση του κάλου με laser
  • Για άμεση ανακούφιση απο την άνεση του σπιτιού σας, δοκιμάστε αφαιρετικά επιθέματα για κάλους.

Η ιδανική λύση

Τα δερματολογικά ελεγμένα επιθέματα προσφέρουν στοχευμένη ανακούφιση και αποτελεσματική αφαίρεση των κάλων. Τοποθετήστε τους μικρούς δίσκους στο κέντρο του επικαλίου, και στην συνέχεια εφαρμόστε τον προστατευτικό επίδεσμο περιμετρικά. Η αυτοκόλλητη αδιάβροχη επένδυση θα σας προσφέρει σταθερή και ασφαλή εφαρμογή. Συνιστάται καθημερινή χρήση για έως και 14 ημέρες σε καθαρά και στεγνά πόδια.

Η προαναφερόμενη θεραπεία για τους κάλους στα πόδια είναι ήπια και ασφαλής για τους περισσότερους ανθρώπους. Εξαίρεση αποτελούν οι διαβητικοί και τα άτομα με ευπαθές δέρμα ή κακή κυκλοφορία του αίματος, τα οποία θα πρέπει να συμβουλευτούν το γιατρό τους.

Σε ασθενείς με παθολογία είναι πολύ σημαντική η συμβολή του ποδολόγου-ποδιάτρου. Σ’ αυτές τις περιπτώσεις καλό είναι να αποφεύγεται η χρήση καυστικών υγρών.

Ε. Α. Αρβανιτάκης

Ποδολόγος – ποδίατρος

Προέδρος του Ελληνικού Συλλόγου Ποδιάτρων – Ποδολόγων

Msc,bsc (hons) podiatry mps

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Έχεις κότσι στα πόδια; Τρόποι να ανακουφιστείς.

 

Σχετικά άρθρα