Ηχηρό μήνυμα Αλ. Τσίπρα για γερμανικές αποζημιώσεις: «Απαράγραπτη αξίωσή μας»

Την απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει άμεσα σε ρηματική διακοίνωση προς την γερμανική κυβέρνηση ως πρώτη από μία σειρά κινήσεων για την διεκδίκηση των γερμανικών επανορθώσεων και αποζημιώσεων, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Όπως διευκρίνισε, η διεκδίκηση των γερμανικών αποζημιώσεων αποτελεί πρωτίστως ιστορικό και ηθικό χρέος. «Το ελληνικό κράτος δεν παραιτήθηκε ποτέ από τις αξιώσεις, τις δικές του και των πολιτών, και περιέγραψε τις επόμενες κινήσεις της κυβέρνησης μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας της Βουλής και επί τη βάσει του πορίσματος που εξέφρασε την ελπίδα να είναι ομόφωνο», σημείωσε ο Έλληνες πρωθυπουργός.

«Η ελληνική κυβέρνηση σκοπεύει άμεσα να απευθύνει ρηματική διακοίνωση στην κυβέρνηση της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας, με την οποία θα επαναλαμβάνει τις απαράγραπτες αξιώσεις της που προκύπτουν από την ναζιστική εισβολή και κατοχή καθώς και από τα εγκλήματα πολέμου της ναζιστικής Γερμανίας», ανέφερε.

Όπως εξήγησε, οι απαράγραπτες αξιώσεις σύμφωνα και με το πόρισμα της Βουλής αφορούν:

  • τις πολεμικές επανορθώσεις για τις υλικές καταστροφές και την διάλυση του παραγωγικού ιστού της χώρας,
  • τις αποζημιώσεις για τα θύματα και τους συγγενείς των θυμάτων εγκλημάτων πολέμου,
  • την αποπληρωμή του κατοχικού δανείου και
  • την επιστροφή των κλεμμένων αρχαιολογικών θησαυρών και κειμηλίων.

Από το 1995… εκκρεμούν

Ο κ. Τσίπρας θύμισε ότι το ζήτημα είχε ανακινηθεί το 1995 επί κυβέρνησης Παπανδρέου με υπουργό Εξωτερικών τον Κάρολο Παπούλια όταν και είχε υπάρξει ρηματική διακοίνωση. Σημείωσε ότι η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να επιμείνει στο θέμα και εξέφρασε την ελπίδα η κυβέρνηση της Γερμανίας να ανταποκριθεί .

«Η ελληνική διοίκηση, το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους, το Γενικό Λογιστήριο αλλά και η διακομματική κοινοβουλευτική επιτροπή έχουν κάνει μια επίπονη νομική και τεχνική δουλειά προσδιορισμού των ελληνικών αξιώσεων και καταγραφής του νομικού πλαισίου εντός του οποίου οφείλουμε ως Πολιτεία να κινηθούμε και να ενεργήσουμε, για να μην είναι η διεκδίκηση μας γράμμα κενό».

Και συνέχισε:«O βασικός μας στόχος δεν μπορεί να είναι άλλος σε αυτή τη φάση από το να συμφωνήσουμε με τη Γερμανία να προσέλθουμε επιτέλους στο Τραπέζι του διαλόγου. Σαν ισότιμοι εταίροι, σαν φίλοι και σαν σύμμαχοι. Ήδη υπάρχουν φορείς της γερμανικής κοινωνίας των πολιτών που ανταποκρίνονται και υποστηρίζουν το δίκαιο ελληνικό αίτημα».

Κανένας συμψηφισμός με τα ναζιστικά εγκλήματα

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας διευκρίνισε ότι η απαραίτητη αμοιβαιότητα από όλες τις πλευρές στην αναγνώριση των εγκλημάτων του ναζισμού σε καμία περίπτωση δεν είναι συνώνυμη του συμψηφισμού. «Δεν μπορούν θύτες και θύματα να εξισωθούν. Αποτελεί αποκρουστική ιδέα που χαρακτηρίζει μόνο εκείνους που την συνέλαβαν ότι η Ελλάδα χρησιμοποιεί τις αξιώσεις της από τα εγκλήματα πολέμου της ναζιστικής Γερμανίας για να διαπραγματευτεί με καλύτερους όρους το χρέος και τη θέση της στην Ενωμένη Ευρώπη».

Σημείωσε ότι λόγω της ιδιαίτερης θέσης της Γερμανίας στην ΕΕ πολλά από όσα επιβλήθηκαν στην Ελλάδα στην περίοδο της κρίσης, χρεώθηκαν στη γερμανική αδιαλλαξία. Καθώς η Ελλάδα έχει βγει πλέον από τα μνημόνια είναι η κατάλληλη στιγμή για να τεθεί το ζήτημα προς την γερμανική κυβέρνηση με διάθεση αλληλοκατανόησης, συνεργασίας και εμβάθυνσης του διαλόγου.

Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Στο Αμμάν ο Αλέξης Τσίπρας για την ενίσχυση των σχέσεων με την Ιορδανία

Στη Βουλή οι γερμανικές αποζημιώσεις – Τι διεκδικεί η Ελλάδα

ΠτΔ: Η Ελλάδα έχει το δικαίωμα και μπορεί να απαιτήσει τις γερμανικές αποζημιώσεις (βίντεο)

Σχετικά άρθρα