Γιατί πρέπει να έχω κόψει το κάπνισμα μέχρι τα 40;

Τι μας δείχνουν τα τελευταία ερευνητικά δεδομένα για το κάπνισμα και τα ποσοστά θνησιμότητας; Αν κόψω το κάπνισμα στην κατάλληλη ηλικία είναι σαν να μην κάπνισα ποτέ; 

Γράφει ο Κ. Κωνσταντινίδης, Χειρουργός, Ουρολόγος-Ανδρολόγος, Πρόεδρος του Ανδρολογικού Ινστιτούτου Αθηνών.

Οι πιο πρόσφατες  επιστημονικές μελέτες Γερμανών ερευνητών αναφέρουν ότι οι πρώην καπνιστές ζουν περισσότερο από τους νυν, ανεξάρτητα από την ηλικιακή ομάδα στην οποία ανήκουν και πιο συγκεκριμένα επισημαίνουν την ανάγκη να σχεδιαστούν αποτελεσματικά προγράμματα διακοπής καπνίσματος για άτομα άνω των 60 ετών.

-Γιατί δεν πρέπει να λέμε “είναι πια αργά για να κόψω το κάπνισμα”; 

Η μελέτη τους εξέτασε τα ευρήματα 17 μελετών και συνιστά την πρώτη ανασκόπηση της σχέσης του καπνίσματος με τα ποσοστά θνησιμότητας, κυρίως στους ηλικιωμένους. Φαίνεται πως ακόμα και οι ηλικιωμένοι που καπνίζουν σχεδόν όλη τους τη ζωή χωρίς σοβαρές συνέπειες, είναι σημαντικό να ενθαρρυνθούν και να υποστηριχθούν, ώστε να διακόψουν τη συνήθεια.

Πιο συγκεκριμένα, βρέθηκε πως οι καπνιστές άνω των 60 ετών ήταν 83% πιο πιθανό να πεθάνουν σε σύγκριση με τους μη καπνιστές. Αν και όσο αυξανόταν η ηλικία, η ισχύς της παραπάνω σχέσης μειωνόταν, παρέμεινε σημαντική, ακόμα κι όταν εκτιμήθηκε σε άτομα άνω των 80 ετών. Σε έναν σχολιασμό των ευρημάτων τους, οι ερευνητές αναφέρουν χαρακτηριστικά πως ένας στους δύο ηλικιωμένους θα πεθάνει εξαιτίας του καπνίσματος. Τονίζουν, μάλιστα, πως πολλοί ηλικιωμένοι καπνιστές λανθασμένα πιστεύουν ότι είναι πολύ μεγάλοι σε ηλικία για να διακόψουν το κάπνισμα ή για να επωφεληθούν από τη διακοπή.

Οι μελέτες που συμπεριελήφθησαν στην ανασκόπηση είχαν διάρκεια από 3 έως 50 έτη και ο αριθμός των συμμετεχόντων κυμαινόταν από κάποιες εκατοντάδες έως και πάνω από 877.000 άτομα. Όλα τα ευρήματα βασίστηκαν στην παρατήρηση των διαφορών μεταξύ των καπνιστών, των πρώην καπνιστών και των ατόμων που δεν κάπνισαν ποτέ, χωρίς όμως να είναι βέβαιο ότι το ίδιο το κάπνισμα είναι υπεύθυνο για τη διαφορά που βρέθηκε στα ποσοστά θνησιμότητας. Οι Γερμανοί ερευνητές, ωστόσο, πιστεύουν πως είναι πολύ πιθανό να ευθύνεται όντως το κάπνισμα για τη διαφορά στα ποσοστά θνησιμότητας από τη στιγμή που οι χημικές ουσίες του καπνού είναι γνωστές για τη βλαπτική τους επίδραση στα κύτταρα.

-Τα συμπεράσματα της έρευνας ισχύουν για όλες της ηλικίες; 

Οι ειδικοί τονίζουν πως η διακοπή του καπνίσματος έχει σημαντικά οφέλη σε κάθε ηλικία και είναι ακόμα πιο αποτελεσματική όμως, εάν λάβει χώρα πριν από την εμφάνιση κάποιου νοσήματος.

Μάλιστα, μια βρετανική μελέτη, στην οποία συμμετείχαν ιατροί, βρήκε ότι όσοι διακόπτουν το κάπνισμα πριν από την ηλικία των 40 έχουν σχεδόν τα ίδια ποσοστά θνησιμότητας με αυτούς που δεν κάπνισαν ποτέ.

Φαίνεται, λοιπόν, πως όλοι μπορούν να επωφεληθούν από τη διακοπή του καπνίσματος ανεξαρτήτως ηλικίας, γεγονός που θέτει έντονα το ζήτημα του σχεδιασμού προγραμμάτων διακοπής καπνίσματος που να ανταποκρίνονται στις ιδιαίτερες ανάγκες κάθε ηλικιακής ομάδας.

 

 

 

 

 

Σχετικά άρθρα