Καρδιακές παθήσεις: Ποια στάδια οδηγούν σε καρδιακή ανεπάρκεια;

Οι καρδιακές παθήσεις ξεκινούν και εξελίσσονται αθόρυβα, χωρίς δηλαδή τα συμπτώματα εκείνα που μαρτυρούν ότι υπάρχει κάποιο πρόβλημα με την υγεία μας, περνώντας από το στάδιο της υπέρτασης σε εκείνο του σταδιακού φραγμού και εξασθένησης των αρτηριών της καρδιάς. Το θέμα, όμως, είναι ότι η εξέλιξή τους, συνήθως είναι και μοιραία.

Προκειμένου, λοιπόν, να προλάβουμε καταστάσεις ας δούμε τα στάδια μέσω των οποίων εξελίσσονται οι καρδιακές παθήσεις, ώστε να μπορέσεις να τις αντιμετωπίσεις εγκαίρως, εφόσον δεις ότι έχεις κάποιο από τα παρακάτω συμπτώματα:

Αρτηριακή υπέρταση

Οι αρτηρίες, αρχικά εύκαμπτες και ελαστικές στους νεότερους, σκληραίνουν και γίνονται πιο δύσκαμπτες με την ηλικία. Το πρόβλημα αυτό μπορεί να επιδεινωθεί από το υπερβολικό βάρος, την έλλειψη φυσικής δραστηριότητας και το κάπνισμα.

Η αρτηριακή πίεση αρχίζει να αυξάνεται, αναγκάζοντας την καρδιά να ωθήσει το αίμα μέσω των αγγείων με μεγαλύτερη πίεση. Με την πάροδο του χρόνου, αυτή η διαδικασία μπορεί να βλάψει τα τοιχώματα των αιμοφόρων αγγείων, δημιουργώντας τις… ιδανικές θέσεις, όπου η χοληστερόλη μπορεί να εγκατασταθεί.

Αθηροσκλήρωση

Η υψηλή χοληστερόλη αίματος, η υψηλή αρτηριακή πίεση και άλλοι παράγοντες κινδύνου μπορούν να προκαλέσουν συσσώρευση χοληστερόλης σε πλάκες, περιορίζοντας τη ροή αίματος στην καρδιά. Στην περίπτωση αυτή οι στεφανιαίες αρτηρίες εμποδίζονται και φράζουν, οπότε μιλάμε για αθηροσκλήρωση.

Στηθάγχη

Για μερικούς ανθρώπους, η στένωση των στεφανιαίων αρτηριών προκαλεί πόνο στο στήθος, γνωστότερο ως στηθάγχη. Κι όμως, αυτοί οι άνθρωποι είναι «τυχεροί», λένε οι ειδικοί, επειδή ο πόνος μπορεί να υποδηλώνει την ύπαρξη ενός προβλήματος υγείας, λειτουργώντας ουσιαστικά σαν προειδοποίηση.

Καρδιακή προσβολή

Η καρδιακή προσβολή προκύπτει όταν μια πλάκα σπάσει, προκαλώντας σχηματισμό θρόμβου αίματος, εμποδίζοντας έτσι την αρτηρία που τροφοδοτεί την καρδιά. Όταν, αντίστοιχα, ένας θρόμβος εμποδίζει το αίμα να πάει στον εγκέφαλο, τότε πρόκειται για ένα εγκεφαλικό επεισόδιο. Οι περισσότεροι άνθρωποι που υποφέρουν από αυτό δεν έχουν κανένα σημάδι για το τι αναμένεται να συμβεί.

Καρδιακή βαλβιδοπάθεια

Η γήρανση, σε συνδυασμό με παράγοντες όπως είναι η υψηλή αρτηριακή πίεση, ο διαβήτης και άλλοι επικίνδυνοι παράγοντες, μπορεί επίσης να βλάψει τις βαλβίδες της καρδιάς. Αυτά τα «παντζούρια» που ανοίγουν και κλείνουν, χρησιμεύουν για το συγχρονισμό της κυκλοφορίας του αίματος στην καρδιά.

Μόλις καταστραφούν, οι βαλβίδες δεν μπορούν να ανοίξουν ή να κλείσουν τελείως, πράγμα που περιορίζει τη ροή του αίματος από την καρδιά ή επιτρέπει στο αίμα να διεισδύσει σε λάθος χρόνο. Με την πάροδο του χρόνου, αυτό το πρόβλημα προκαλεί πόνο στο στήθος, δύσπνοια, λιποθυμία, ζάλη ή κόπωση.

Καρδιακή ανεπάρκεια

Η υψηλή αρτηριακή πίεση, η αρτηριοσκλήρωση, η βαλβιδοπάθεια και οι καρδιακές προσβολές, μόνες ή σε συνδυασμό με διαβήτη, διαταραχές του θυρεοειδούς και άλλες ασθένειες, μπορούν να αποδυναμώσουν την καρδιά.

 

Τότε, η καρδιά μας έχει όλο και περισσότερες δυσκολίες στην άντληση αίματος στο σώμα. Στην περίπτωση αυτή, μιλάμε για καρδιακή ανεπάρκεια. Αυτό μπορεί να προκαλέσει δύσπνοια, κόπωση και πρήξιμο των ποδιών, του λαιμού και της κοιλιάς.

Με πληροφορίες από santemagazine.fr

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Ποιο… χαρακτηριστικό μας αυξάνει την πιθανότητα καρδιοπάθειας;

Πού οφείλονται οι καρδιακές αρρυθμίες; Εχω κάνει εξετάσεις και είναι καλές…

Σχετικά άρθρα