Το παιδί μου έχει υπερβολική φαντασία. Να ανησυχήσω;

Κάποια παιδιά έχουν μια πολύ μεγάλη ικανότητα να ξεφεύγουν από την πραγματικότητα, να ταξιδεύουν με τη φαντασία τους και να είναι λίγο στον κόσμο τους! Πόσο ανησυχητικό είναι αυτό;

Το παιδί σου περνάει ώρες μέσα στη… μαγική του σκηνή, έχει ένα φανταστικό φίλο, μιλάει στα παιχνίδια του; Η φαντασία είναι έμφυτη στον άνθρωπο και αποτελεί απαραίτητο στάδιο για τη σωστή ανάπτυξή του. Όπως εξηγεί η ψυχοθεραπεύτρια Nicole Prieur, η φαντασία λειτουργεί ως ασφαλιστική δικλείδα, ως δίκτυ προστασίας για να μπορέσει ένα παιδί να ξεπεράσει το άγχος του αποχωρισμού από πρόσωπα και αντικείμενα, με τα οποία διατηρεί “σεξουαλικές” σχέσεις. Έτσι αποθηκεύει στο μυαλό του εικόνες που θα μπορέσουν να του χρησιμεύσουν αργότερα σε στιγμές που φοβάται.

Η ηλικία της λογικής

Δεν είναι παρά στην ηλικία των 7 ετών, στην ηλικία της λογικής, όπως την ονομάζουν οι επιστήμονες, που ξεχωρίζει την πραγματικότητα από τη φαντασία και μπορεί να ξεχωρίσει πλέον ότι αυτό είναι αλήθεια και αυτό είναι ψέματα. Ωστόσο, αυτή η συνειδητοποίηση δεν ακυρώνει τη φαντασία του αλλά της δίνει ώθηση και τη δυναμώνει!

fantasia

Παιχνίδια ρόλων: Υποδύεται ένα φανταστικό πρόσωπο ή ένα ζώο

Για να ξεφύγει από την πίεση της καθημερινότητας και της τήρησης των “τύπων” και των κανόνων, δημιουργεί μια δική του πραγματικότητα. Όταν βομβαρδίζεται όλη την ώρα από κανόνες, αποφασίζει να αντισταθεί, να βάλει τα όριά του και να πει: “είμαι αυτό που θέλω”.

Πώς να το αντιμετωπίσετε;

Αντί να του κάνετε παρατηρήσεις, πηγαίντε με τα νερά του, προσπαθώντας ωστόσο να καταστήσετε σαφές το τι είναι αλήθεια και το τι ανήκει στον χώρο της φαντασίας. Μπορείτε να πείτε: “τώρα παίζουμε το παιχνίδι με τα παραμύθια”, για να καταλάβει ότι κινείστε στη σφαίρα του μη πραγματικού. Ωστόσο, αυτό δεν θα τον εμποδίσει να ταυτιστεί με τον ήρωα του παραμυθιού που διαβάζετε ή διηγείστε!

Διηγείται ψεύτικες ιστορίες – Λατρεύει την υπερβολή!

“Έφαγα 10 κιλά καραμέλες”, σας λέει και το εννοεί! Του αρέσει πάρα πολύ να μπερδεύει φαντασία, υπερβολή με την πραγματικότητα και να τα φέρνει στα μέτρα του!

Πώς να το αντιμετωπίσετε;

Μην του κάνετε παρατήρηση, του τύπου “δεν ξέρεις τι λες”. Αλλά μην το αφήσετε να σας πάρει και τον αέρα! Δώστε του να καταλάβει ωστόσο ότι δεν σας κοροιδεύει! Κάντε του πλάκα, πάρτε το χαλαρά, χρησιμοποιώντας ατάκες του τύπου: “αν πήγες σήμερα με το αεροπλάνο στο σχολείο, πού βρήκες να το… προσγειώσεις στην αυλή”;

paidi fantasia2

Είναι στον κόσμο του: Δεν σας απαντάει και ξεχνάει πράγματα

Είναι χαρακτηριστικό των ονειροπόλων παιδιών. Θέλουν τον χώρο του και τον χρόνο τους κάποιες στιγμές. Τις χρειάζονται για να βάλουν τα πράγματα σε μια σειρά και να αφομοιώσουν τις πληροφορίες του περιβάλλοντος. Κάποιες φορές μάλιστα έχουν ανάγκη από ένα… καταφύγιο για να ξεφύγουν από τους φόβους, τα άγχη και τις ανασφάλειές τους.

Πώς να το αντιμετωπίσετε;

Δώστε τους τον χώρο που έχουν ανάγκη, αρκεί να θέτετε κάποιους κανόνες σε αυτό: για παράδειγμα, όταν τους φωνάζετε να έρθουν για φαγητό, πρέπει να έρχονται! Αν είναι πολύ στον κόσμο του, προτείνετέ του δραστηριότητες κοινωνικοποίησης: ποδήλατο, βόλτα με φίλους, πικνίκ… Αν πάλι συνεχίζει να είναι πολύ κλεισμένος στον εαυτό του, μπορεί να χρειαστεί να μιλήσετε με κάποιον ειδικό…

Ν.Κ.

Με πληροφορίες από femmeactuelle.fr

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Έχει όρια η φαντασία των παιδιών;

Τα παιδιά ξέρουν να… χρωματίζουν τις στιγμές μας. Αφήστε τα! (βίντεο)

4 απλοί και έξυπνοι τρόποι να… εξάψεις τη φαντασία των παιδιών σου!

Παραμύθια: πώς καλλιεργούν τη φαντασία και τη δημιουργικότητα των παιδιών;

Με πόση ταχύτητα ταξιδεύει η… φαντασία του παιδιού μου; (βίντεο)

 

 

Σχετικά άρθρα