H φιλία κάνει καλό και στην υγεία των γυναικών;

Μια έρευνα του Πανεπιστημίου Standford έρχεται να τονίσει πόσο σημαντική είναι η φιλία όχι μόνο για την ψυχική αλλά και για τη σωματική υγεία των γυναικών. Οι επιστήμονες του Πανεπιστημίου μελέτησαν τους τρόπους με τους οποίους η μοναξιά, το άγχος αλλά και η ανθρώπινη συνύπαρξη η παρέα, μπορούν να επηρεάσουν την υγεία μας.

Ο επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας Dr. David Spiegel ανέφερε στο ακροατήριο που παρακολουθούσε τα αποτελέσματα της έρευνας πώς ένας άνδρας για να είναι υγιής αρκεί να κάνει έναν καλό γάμο. Η γυναίκα όμως πρέπει να έχει καλές σχέσεις με τις φιλενάδες της.  Κάποιοι γέλασαν. Όμως ο ερευνητής μιλούσε σοβαρά. Αυτό ήταν και το αποτέλεσμα της πολυετούς έρευνάς του.

Πόσο σημαντική είναι η γυναικεία φιλία; 

Για πολλούς ίσως η απάντηση είναι αυτονόητη, οι γυναίκες δε μπορούμε αν ζήσουμε χωρίς τη στήριξη των φιλενάδων μας. Οι ερευνητές όμως απαντούν στο ερώτημα με διαφορετικό τρόπο, δίνοντας έμφαση στη λειτουργία του ανθρώπινου εγκεφάλου. Μια ακόμα έρευνα, αυτή τη φορά από το  Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Λος Άντζελες υποστηρίζει ότι η γυναικεία αντίδραση στο άγχος είναι η ορμόνη οξυτοκίνη ή αλλιώς όπως την αποκαλούν η περιβόητη «ορμόνη της αγάπης».

Χάρη σε αυτήν, η αντίδραση «πολεμάω ή φεύγω»  (fight or flight) μαλακώνει κι έτσι η γυναίκα αποφεύγει τις δύο ακραίες συμπεριφορές και αντιδρά πιο ήπια σε αντίθεση με τους άνδρες που αντιδρούν τις περισσότερες φορές ως μαχητές. Η οξυτοκίνη είναι αυτή που προσφέρει το βιολογικό κίνητρο στις γυναίκες να συνυπάρχουν με άλλες γυναίκες, να φροντίζουν τα παιδιά τους, να αντιμετωπίζουν σε αυτοσυγκράτηση τις προκλήσεις και τις δυσκολίες της καθημερινότητας.

Γιατί είναι καλό μια γυναίκα να κάνει παρέα με τις φίλες της; 

Ο ποιοτικός χρόνος που έχει μια γυναίκα με τις φίλες της, λένε οι επιστήμονες προκαλεί στον οργανισμό της την παραγωγή περισσότερης σεροτονίνης, ενός νευροδιαβιβαστή που βοηθά στην καταπολέμηση της κατάθλιψης και δημιουργεί ένα αίσθημα ευεξίας. Οι γυναίκες μοιράζονται συναισθήματα, ενώ οι άντρες δημιουργούν σχέσεις με άξονα τις δράσεις τους. Είναι εξαιρετικά σπάνιο για έναν άντρα να καθίσει να μιλήσει με τους φίλους του για το πώς αισθάνεται ή για το πώς πάνε τα πράγματα στη ζωή του. Θα μιλήσει για τον αθλητισμό, για τα αυτοκίνητα, για το ψάρεμα, για το στρατό. Αλλά συνήθως οι ανδρικές κουβέντες δεν περιστρέφονται γύρω από συναισθήματα.

Οι γυναίκες  ανοίγουν την ψυχή τους και μοιράζονται. Με τις άλλες γυναίκες. Με τις φίλες. Και αυτή η επικοινωνία είναι τόσο σημαντική για την υγεία και τη φυσική τους κατάσταση και την διατήρηση της καλής υγείας όσο το τρέξιμο και η άθληση γενικότερα. Ποτέ μην παραγνωρίζετε λοιπόν, την αξία ενός καφέ με τη φιλενάδα σας. Μπορεί να είναι πολύ πιο ευεργετικός από όσο φαντάζεστε.

«Τείνουμε να πιστεύουμε ότι φροντίζουμε το σώμα μας όταν γυμναζόμαστε και να θεωρούμε ότι είναι χαμένος, μη παραγωγικός ο χρόνος που περνάμε απλά για να είμαστε με τους φίλους μας»,τονίζει η ερευνητική ομάδα του Πανεπιστημίου του Στάνφορντ. “Η αδυναμία ενός ανθρώπου να δημιουργεί και να διατηρεί ποιοτικές διαπροσωπικές σχέσεις, όπου μοιράζεται τα συναισθήματά του, είναι το ίδιο καταστροφική για την υγεία όσο το κάπνισμα” επισημαίνουν.

Σχετικά άρθρα