5 παραξενοι ήχοι που κάνει το σώμα μας και τι σημαίνουν!

Συχνά – πυκνά οι επαγγελματίες της υγείας επισημαίνουν ότι το σώμα μας… μιλάει για προβλήματα υγείας που μπορεί να αντιμετωπίζουμε.

Τι σημαίνει αυτό; Ότι, εφόσον υπάρχει κάποιο χρόνιο ή σοβαρό ζήτημα με την υγεία μας, το σώμα μας και ο οργανισμός μας είναι πολύ πιθανό να αντιδράσει με κάποιους ήχους, οι οποίοι στις περισσότερες των περιπτώσεων αποτελούν «σήμα κινδύνου» και θα πρέπει να μας ανησυχήσουν και να συμβουλευτούμε τον γιατρό μας.

«Σφύριγμα» στα πνευμόνια

Ο συριγμός ή σφύριγμα στους πνεύμονες, όταν εισπνέουμε ή εκπνέουμε, είναι ένδειξη προβλήματος στους ανώτερους αεραγωγούς των πνευμόνων. Αυτός ο ασυνήθιστος θόρυβος θα πρέπει να μας υποψιάσει για κάποια πνευμονική μόλυνση, πιθανό άσθμα ή και για βρογχιολίτιδα στο ξεκίνημά της. Στα παιδιά, ο συριγμός αυτός μπορεί να σημαίνει ότι έχει καταπιεί κάποιο ξένο σώμα.

«Κρακ» στις αρθρώσεις με πόνο

Το να κάνουν «κρακ» οι αρθρώσεις μας είναι, σύμφωνα με τους ειδικούς, φυσιολογικό καθώς οφείλεται στην ανανέωση του υγρού μέσα στις αρθρώσεις. Ο ίδιος ήχος που μπορεί να κάνουν τα δάχτυλα, επίσης, δεν θα πρέπει να μας ανησυχούν.

Αντίθετα, εάν το «κρακ» αυτό ακούγεται συχνά και συνοδεύεται από πόνο, ειδικά μετά τα 45, ή εφόσον κάνετε για χρόνια κάποιο σπορ, τότε θα πρέπει να πάτε στον γιατρό σας.

Μόνιμο «σφύριγμα» στη μύτη

Εκτός από την περίπτωση ενός συναχιού, ο μόνιμος συριγμός στη μύτη μπορεί να σημαίνει, εκτός από κρυολόγημα, την ύπαρξη βρογχίτιδας. Ένας μόνιμος συριγμός στη μύτη, λένε οι ειδικοί οφείλεται στην παρουσία ενός ξένου αντικειμένου, όπως κάποιος πολύποδας, που μπορεί να εμποδίζει την αναπνοή.

Βουητό στα αυτιά

Το βουητό στα αυτιά, εφόσον είναι μόνιμο και διαρκώς αυξανόμενο σε ένταση, μπορεί να σημαίνει ότι κάποια αρτηρία που βρίσκεται στο σημείο εκείνο διογκώνεται ή υποφέρουμε από υψηλή αρτηριακή πίεση (υπέρταση).

Στην περίπτωση αυτή, ο γιατρός σας θα σας κάνει όλες τις απαραίτητες εξετάσεις, για να εξαλειφθεί το ενδεχόμενο της υπέρτασης, ενώ εάν πρόσφατα έχετε εκτεθεί σε υψηλής εντασης θόρυβο, τότε σύντομα θα περάσει, μιας και θα πρόκειται για απλό ερεθισμό του τυμπάνου.

Θόρυβος στα σαγόνια

Εάν, όταν πάτε να μασήσετε τα σαγόνια σας κάνουν έναν θόρυβο που θυμίζει ράγισμα, τότε θα πρέπει να σας ανησυχήσει η πιθανή περίπτωση ύπαρξης συνδρόμου δυσλειτουργίας της Κροταφογναθικής Διάρθρωσης, γνωστό κι ως Σύνδρομο Costen.

Εάν ο θόρυβος αυτός συνοδεύεται και από ναυτίες, ζαλάδες, δυσκολία στην άρθρωση κλπ. θα πρέπει οπωσδήποτε να επισκεφθείτε τον γιατρό σας για να το αντιμετωπίσετε αποτελεσματικά.

Με πληροφορίες από doctissimo.fr

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Αμηχανία: Όταν γουργουρίζει η κοιλιά μας στο… σεξ!

Όποτε φυσάω τη μύτη μου βγάζω βλέννες με αίμα… Γιατί συμβαίνει αυτό;

Σχετικά άρθρα