H διαίσθηση είναι γυναικείο προνόμιο;

Η διαίσθηση πολλές φορές  μας καθοδήγει όταν πρέπει να πάρουμε γρήγορες αποφάσεις που σε πολλές περιπτώσεις μπορούν να μας αλλάξουν τη ζωή. Είναι αλήθεια ότι η διαίσθηση αφορά περισσότερο τις γυναίκες;

Γράφει ο Θ.Παλλαντζάς, Ανδρολόγος, συνεργάτης του Ανδρολογικού Ινστιτούτου Αθηνών.

Τι είναι η διαίσθηση; 

Σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύτηκε το 2008  σε έγκυρο επιστημονικό περιοδικό, η διαίσθηση ορίζεται ως αυτό που λαμβάνει χώρα όταν ο εγκέφαλος ανασύρει προηγούμενες εμπειρίες και τις συνδυάζει με εξωτερικά στοιχεία, έτσι ώστε να ληφθεί μια απόφαση. Η εγκεφαλική αυτή λειτουργία όμως είναι τόσο γρήγορη  που παραμένει σε ένα ασυνείδητο επίπεδο.

Οι ειδικοί μάλιστα συμπληρώνουν ότι εκτός από τον εγκέφαλο και τα άλλα όργανα μπορούν με τη βοήθεια νευροδιαβιβαστών να απαντήσουν σε περιβαλλοντικά ερεθίσματα και συγκινήσεις του παρόντος. Φαίνεται λοιπόν ότι διάφορες αισθήσεις από τα όργανα μας, όπως είναι ένα φτερούγισμα, ή ένα σφίξιμο για παράδειγμα στο στομάχι, στέλνουν μηνύματα στον εγκέφαλο που έχουν σημαντικό ρόλο σε αυτό που ονομάζουμε διαίσθηση.

Ενώ αποτελεί κοινή πεποίθηση ότι οι γυναίκες είναι αυτές που διαθέτουν και χρησιμοποιούν κατά κύριο λόγο τη διαίσθηση,  οι ειδικοί τονίζουν ότι οι άνδρες μπορούν να έχουν πολύ ισχυρή διαίσθηση επίσης.

Η δυτική κουλτούρα ωστόσο  αποδίδει στη διαίσθηση περισσότερο θηλυκά παρά αρρενωπά στερεοτυπικά χαρακτηριστικά και κατά συνέπεια, οι άνδρες συχνά χάνουν την επίγνωση αυτής της αίσθησης, ενώ οι γυναίκες ενθαρρύνονται να επενδύουν πιο συχνά στην εσωτερικότητα τους. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε, ότι η ευαισθησία και η συναισθηματική νοημοσύνη καλλιεργούνται από μικρή ηλικία στα κορίτσια, ενώ στην περίπτωση των αγοριών  προάγεται η ορθολογική σκέψη.

Πώς μπορεί όμως κανείς να αποκτήσει επίγνωση της λειτουργίας της διαίσθησης;

Σε μια πρώτη φάση είναι σημαντικό να αρχίσει να προσέχει τις φυσιολογικές του αποκρίσεις. Για παράδειγμα, κάποιος δέχεται μια πρόταση για δουλεία με διπλάσιο μισθό από αυτόν που λαμβάνει τώρα. Η λογική του απαντά άμεσα ναι, άλλα το άτομο νιώθει παράλληλα ένα σφίξιμο στο στομάχι. Αυτό μπορεί να είναι ένα διαισθητικό στοιχείο που οδηγεί στην επανεξέταση της προσφοράς.

Οι ειδικοί παράλληλα επισημαίνουν, ότι είναι πολύ σημαντικό να μη συγχέουμε τα δυνατά συναισθήματα όπως είναι ο πανικός με τη διαίσθηση. Είναι σημαντικό να επιτευχθεί η επικέντρωση σε πιο εσωτερικά ερεθίσματα.

 

Σχετικά άρθρα