Αρχική / Παιδί / Το παιδί μου έχει «κολλήσει» με τα ηλεκτρονικά παιχνίδια και δεν διαβάζει καθόλου!
paidi videopaixnidia

Η 39χρονη Αργυρώ ρωτά

Το παιδί μου έχει «κολλήσει» με τα ηλεκτρονικά παιχνίδια και δεν διαβάζει καθόλου!

Ο γιος είναι 9 χρονών και έχει κολλήσει με τα ηλεκτρονικά παιχνίδια και δεν ενδιαφέρεται για το διάβασμα.Τι να κάνω; Σας ευχαριστώ

Στο ερώτημά σας απάντησε η Δέσποινα Δοντά, Ειδική Παιδαγωγός – Φιλόλογος

Αγαπητή αναγνώστρια,
Τα ηλεκτρονικά είναι πλέον παντού στη ζωή μας και από πολύ νωρίς ηλικιακά στην ζωή των παιδιών. Χρειάζεται πολλή προσοχή να μην υπερβεί κάποιος αυτή τη λεπτή γραμμή που χωρίζει τη σωστή και υγιή σχέση με τις ηλεκτρονικές συσκευές από την κατάχρησή τους.

Πώς περνάμε αντιφατικά μηνύματα στα παιδιά;

Είναι πολύ εύκολο σε ένα παιδί που γκρινιάζει να του δώσει ο γονιός το tablet για να ηρεμήσει. Και αν μετά γκρινιάζει επί τούτου, επειδή, δηλαδή, θέλει το tablet, τι θα πει; «Όχι, αγάπη μου δεν είναι σωστό»; Αφού ήταν εκείνος που το παρουσίασε ως επιλογή την προηγούμενη φορά. Αυτό που θέλω να πω είναι πόσο εύκολα μπορούμε να περάσουμε αντιφατικά μηνύματα στα παιδιά και να τα μπερδέψουμε.

paidi videogames

Μπορούν τα παιδιά να «ξεκουραστούν» όταν εκτίθενται σε οθόνες;

Η ίδια μας η στάση αποτελεί παράδειγμα προς τα παιδιά. Άλλοι γονείς αφήνουν τα παιδιά να εκτεθούν μπροστά σε οθόνες, όταν επιστρέφουν από το σχολείο στο σπίτι, για να «ξεκουραστούν». Πώς, όμως, αυτό το παιδί θα σηκωθεί μετά για να μελετήσει, χωρίς τσακωμούς και, επίσης, πόσο αποδοτικό θα είναι στο κομμάτι της ανάγνωσης, το οποίο απαιτεί οργανωμένες οφθαλμικές κινήσεις, τη στιγμή που το gaming τις αποδιοργανώνει;

Τι επιπτώσεις έχει η υπερβολική χρήση των ηλεκτρονικών;

Η υπερβολική χρήση ηλεκτρονικών σχετίζεται με αρνητικές επιπτώσεις σε κοινωνικό, ψυχολογικό και ακαδημαϊκό επίπεδο. Θα ήταν χρήσιμο να τεθεί ένα όριο και να γίνει ξεκάθαρο στο παιδί κάτω από ποιες προϋποθέσεις θα μπορούσε να χρησιμοποιεί τα ηλεκτρονικά και για πόσο. Θα πρέπει δηλαδή να γίνει σαφές πότε το παιδί δικαιούται να παίξει, τι παιχνίδι και για πόσο. Η ανεξέλεγκτη χρήση των ηλεκτρονικών εκθέτει τα παιδιά σε ποικίλους κινδύνους. Προσπαθήστε να είστε συνεπείς και να τηρείτε κάθε φορά τα λόγια σας και αν θεωρείτε πως έχετε χάσει τον έλεγχο θα ήταν χρήσιμο να ζητήσετε την καθοδήγηση ενός παιδοψυχολόγου, για να βοηθηθείτε, τόσο εσείς ως γονείς, που από κοινού βιώνετε την κατάσταση αυτή, όσο και το παιδί, το οποίο χάνει τα δώρα τόσο της σχολικής επιτυχίας όσο και της κοινωνικής αλληλεπίδρασης.

Δέσποινα Δοντά
Ειδική Παιδαγωγός
6936505684

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Τι είναι το Fortnite και πόσο επικίνδυνο είναι για έναν έφηβο;

Παιδί και ηλεκτρονικά παιχνίδια: Πόση ώρα μπορεί να παίζει ο γιος μου;

Ο γιος μου είναι εξαρτημένος από τα video games

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X