Ποιος τύπος σοκολάτας είναι πιο καλός για την υγεία μας;

Η σοκολάτα είναι μια τροφή που αρέσει γευστικά στους περισσότερους ανθρώπους και έχει πολλά οφέλη για την υγεία μας, σωματική και πνευματική. Διακρίνεται σε διάφορους τύπους, με τον κάθε έναν από αυτούς να έχει τα δικά του χαρακτηριστικά.

Ας δούμε, λοιπόν, μαζί 4 βασικά δεδομένα γύρω από τη σοκολάτα και τα είδη της:

Η λευκή σοκολάτα δεν έχει κακάο

Κάθε τύπος σοκολάτας έχει τη δική της περιεκτικότητα σε κακάο ανάλογα με το είδος της:

  • Η μαύρη σοκολάτα (ή σοκολάτα υγείας) περιέχει ένα μείγμα ζάχαρης και τουλάχιστον 35% κακάο, εκ των οποίων τουλάχιστον 18% είναι βούτυρο κακάο.
  • Η σοκολάτα γάλακτος περιέχει τουλάχιστον 25% μάζα κακάου και βούτυρο κακάο, καθώς και γάλα, συνήθως σε μορφή σκόνης, και σάκχαρα.

  • Η λευκή σοκολάτα παρασκευάζεται αποκλειστικά από βούτυρο κακάο, επομένως είναι απαλλαγμένη από κακάο. Περιέχει επίσης γαλακτοκομικά προϊόντα, ζάχαρη και συνήθως γεύση βανίλιας.
  • Τέλος, η πάστα κακάο ή το βούτυρο του κακάο εξάγεται από το ζυμωμένο κακάο, που στη συνέχεια ψήνεται και αλέθεται.

Το κακάο κάνει καλό στην υγεία

Αντιοξειδωτικό και θετικής επίδρασης στη διάθεσή μας είναι γενικά το κακάο, ενώ οι… γευσιγνώστες δεν παραλείπουν να τονίζουν τα συνολικά οφέλη της σοκολάτας για την υγεία. Ναι, αλλά για να επωφεληθείτε από αυτό, πρέπει να εξετάσετε την περιεκτικότητά της σε κακάο. Όσο υψηλότερη είναι, τόσο πιο αντιοξειδωτική είναι η δράση της σοκολάτας.

Σημειώνεται ότι οι προστατευτικές πολυφαινόλες προέρχονται από τον καρπό του κακάο. Επίσης, περιέχει ορυκτά κατά του στρες (μαγνήσιο, κάλιο, χαλκό, σελήνιο, ψευδάργυρο, σίδηρο). Το κακάο είναι, επίσης, γνωστό ότι βοηθά στο άνοιγμα των αρτηριών και βοηθά στη μείωση της αρτηριακής πίεσης.

Είναι, επίσης, ευεργετικό για την καρδιαγγειακή υγεία, καθώς και για τη γνωστική μας λειτουργία, ιδιαίτερα για την τόνωση της μνήμης.

Σημείωση: Η λευκή σοκολάτα, επειδή αποτελείται κυρίως από βούτυρο κακάο δεν διαθέτει τις ευεργετικές επιδράσεις της μαύρης σοκολάτας.

Υψηλής περιεκτικότητας σε θερμίδες

Επειδή η σοκολάτα περιέχει ζάχαρη και λίπος, παραμένει ένα τρόφιμο που πρέπει να καταναλώνεται με μέτρο: 20 γραμμάρια το μέγιστο ανά ημέρα, δηλαδή δύο κομμάτια. Η πρόσληψη θερμίδων είναι σημαντική: Περίπου 500 θερμίδες ανά 100 g.

Βιολογική σοκολάτα

Στην βιολογική σοκολάτα που είναι ακατέργαστη, το κακάο δεν φρυγανίζεται αλλά συνθλίβεται. Το αποτέλεσμα είναι μια πολύ ισχυρότερη γεύση και μια πολύ διαφορετική υφή. Λιγότερο μαλακή η σοκολάτα, αλλά πιο τραγανή σε υφή.

Βρίσκεται με τη μορφή μικρών ράβδων (το ισοδύναμο τριών τετραγώνων) σε βιολογικά καταστήματα και delicatessen.

Με πληροφορίες από santemagazine.fr

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

7 καλοί λόγοι για να σταματήσεις να μαγειρεύεις!

Τσάι, καφές και ζεστή σοκολάτα: Ποια τα οφέλη για την υγεία μας;

Σχετικά άρθρα